Life

De ce e bine să gătești sarmalele într-o oală de lut. Detaliul pe care puțini îl cunosc

Motivele pentru care e bine să gătești sarmalele într-o oală de lut. Puțini cunosc acest detaliu. Trucul are mai multe beneficii.
23.12.2023 | 16:17
De ce e bine sa gatesti sarmalele intro oala de lut Detaliul pe care putini il cunosc
De ce să gătești sarmalele într-o oală de lut. Sursa foto: jocooks.com, caietulcuretete.com/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sarmalele se numără printre cele mai consumate preparate de sărbători, dar te-ai gândit să le gătești într-o oală de lut? Dacă faci acest lucru, mâncarea ta va fi mult mai delicioasă, dar și mai sănătoasă.

De ce să gătești sarmalele într-o oală de lut. Vor fi mult mai delicioase

În această perioadă, gospodinele se ocupă cu pregătirea felurilor de mâncare de Crăciun, printre care și sarmalele. Multe persoane le gătesc în vase de metal, dar este mult mai sănătos să opteze pentru cele din lut.

ADVERTISEMENT

Primul motiv pe care să-l iei în considerare atunci când vine vorba despre oalele de lut este faptul că gătitul e mai sănătos decât în cele de metal sau antiaderente.

Vasele din lut nu conțin substanțe chimice nocive, care pot ajunge în alimente. Nutrienții și beneficiile din ingredientele folosite se vor păstra, iar mesele vor fi, prin urmare, mai sănătoase.

ADVERTISEMENT

Totodată, căldura este distribuită uniform în oalele de lut. Atunci când mâncarea este gătită lent, aromele se dezvoltă treptat, iar gusturile vor fi mai echilibrate decât dacă ai găti în alte vase.

Datorită naturii poroase a oalelor de lut, au loc evaporarea și condensarea ușoară a aburului, proces care ajută la intensificarea aromelor naturale ale ingredientelor. În acest fel, sarmalele vor fi mult mai aromate, potrivit Kitchensity.com.

ADVERTISEMENT

Mai mult, hrana va fi mai fragedă, deoarece calitatea de sigilare a aburului în astfel de oale permite alimentelor să rămână umede și fragede atunci când sunt gătite. Dacă ai și bucăți de carne alături de sarmale, acestea vor fi mai suculente, de exemplu.

Dacă sunt pregătite și îngrijite corespunzător, oalele de lut vor dezvolta, în timp, o suprafață naturală antiaderentă. Acest lucru va ajuta să nu mai ai nevoie de ulei sau grăsime în plus în preparatele tale.

ADVERTISEMENT

Nu doar sarmalele sunt alimente ideale pentru a fi gătite în oalele de lut. Poți prepara ciorbe, tocane, fripturi și chiar pâine, iar rezultatele vor fi mult mai bune decât în alte tipuri de vase.

Înainte de a găti într-o oală de lut, e bine să o înmoi în apă timp de câteva ore. Aceste vase sunt poroase, vor reține umiditatea, iar crăparea lor poate fi împiedicată în acest fel.

ADVERTISEMENT
Tags: