Life

De ce e bine să uzi florile cu apă sfințită de Izvorul Tămăduirii. Așa vei avea noroc în casă

De ce trebuie să uzi florile cu apă sfințită de Izvorul Tămăduirii. Așa poți avea noroc în casă. Este o sărbătoare foarte importantă.
21.04.2023 | 00:03
De ce e bine sa uzi florile cu apa sfintita de Izvorul Tamaduirii Asa vei avea noroc in casa
De ce e bine să uzi florile de Izvorul Tămăduirii. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

De Izvorul Tămăduirii, sărbătoare care pică vineri, 21 aprilie, florile trebuie udate cu apă sfințită. Sunt mai multe tradiții și obiceiuri pe care e bine să le respecți în această zi.

Motivul pentru care e bine să uzi florile cu apă sfințită, de Izvorul Tămăduirii

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare în care se face agheasmă, pe care creștinii o iau pentru a o consuma ca leac împotriva bolilor. În această zi, conform tradiției, și florile trebuie udate cu apă sfințită pentru a fi sănătoase.

ADVERTISEMENT

Toate apele se sfințesc în această zi, iar credincioșii trebuie să folosească agheasma pentru a o consuma, dar și pentru alte activități. Apa sfințită se găsește la biserică și se poate bea în fiecare dimineață pentru a scăpa de boli pe tot parcursul anului.

Sărbătoarea își are originea în jurul anului 450, atunci când viitorul împărat, Leon cel Mare, a întâlnit, în pădure, un nevăzător. Acesta i-a cerut apă. El a căutat un izvor, iar cu acea apă, omul și-a recăpătat vederea.

ADVERTISEMENT

După ce a ajuns împărat, a ordonat construirea unei biserici lângă izvorul tămăduitor, acolo unde au avut loc multe vindecări și minuni. Această sărbătoare se ține acum pentru cinstirea Maicii Domnului, cea care I-a dat naștere lui Iisus Hristos.

În anumite zone din țară, există un obicei privind stropirea casei și a grădinii, dar și a animalelor și a păsărilor. Femeile trebuie să stropească florile cu apă sfințită pentru ca acestea să crească frumoase și sănătoase. Acestea vor aduce astfel noroc în casă, dar și frumusețe în curte.

ADVERTISEMENT

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare cu cruce roșie în calendar, așa că trebuie respectate mai multe tradiții și superstiții. În această zi nu se spală, nu se calcă și nu se coase.

Totodată, se spune că nu este bine să te speli pe cap deoarece vei fi mai predispus la boli. În plus, credincioșii nu trebuie să mănânce nimic picant sau sărat, altfel vor avea parte de ghinion.

ADVERTISEMENT

Cum se vindecau bolnavii cu apa sfințită

În trecut, se făceau descântece pentru tămăduirea bolnavilor. Se lua un petic sau un ciucure, ca semn de la un bolnav, iar în zori se lua apa de la izvor și se lăsa semnul respectiv. Se făcea apoi o închinăciune, după care se umpleau vasele.

Bolnavii intrau în apă și își udau părțile afectate pentru vindecare, în speranța că vor scăpa de boli. După ce plecau de la izvor, aceștia nu vorbeau cu nimeni, informează spynews.ro.

ADVERTISEMENT