Sport

De ce e vinovat Andrei Chivulete, şi nu operatorul: “Arbitrul răspunde şi pentru trasarea liniilor!”

În urma erorii din meciul FCSB-Farul a fost suspendat operatorul de reluări, deşi răspunzător pentru alegerea liniei ofsaidului e arbitrul, nu tehnicianul
06.02.2024 | 16:35
De ce e vinovat Andrei Chivulete si nu operatorul Arbitrul raspunde si pentru trasarea liniilor
În urma erorii din meciul FCSB-Farul a fost suspendat operatorul de reluări, deşi răspunzător pentru alegerea liniei ofsaidului e arbitrul. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Partida FCSB-Farul a devenit una controversată din cauza anulării unui gol pe care îl marcase Louis Munteanu în minutul 58. A fost nevoie ca faza să fie analizată în camera VAR, unde arbitrul principal a fost Andrei Chivulete, iar asistentul a fost Adrian Vornicu. Cuplul VAR-AVAR a hotărât să anuleze pentru ofsaid golul lui Munteanu. Comisia Centrală a Arbitrilor a transmis astăzi un comunicat în care a admis că liniile din cameră nu au fost trasate corect.

“Andrei Chivulete răspunde, că operatorul e la discreţia lui”

Anularea golului a avut loc, aşadar, în urma unei analize defecte. CCA l-a învinovăţit pentru eroarea aceasta pe operatorul de reluări din camera VAR. Comisia a specificat şi că a discutat cu reprezentanţi ai furnizorului de tehnologie VAR, care au hotărât să-l sancţioneze şi să-l reţină de la delegări pe o perioadă nedeterminată pe tehnicianul responsabil de reluări, afirmaţii pe care societatea le-a dezminţit! CCA l-a absolvit de vină pe Chivulete şi caută să obţină suspendarea operatorului!

ADVERTISEMENT

E corectă decizia aceasta? Pot fi nevinovaţi ambii arbitri din cameră, Chivulete şi Vornicu, pentru că i-a încurcat un tehnician? Un arbitru foarte experimentat şi specializat în procedurile folosite în sistemul de arbitraj video contrazice toată argumentaţia pe care a folosi-o CCA: “Responsabili pentru toate deciziile din timpul meciului sunt arbitrul VAR şi asistentul lui. Operatorul de reluări e doar un tehnician aflat la dispoziţia lor”.

Specialistul chestionat explică pentru FANATIK cum se procedează în fazele suspecte de ofsaid, care e rolul arbitrilor şi ce face operatorul: “Primul lucru pe care îl fac arbitrii din camera VAR este să determine linia ultimului fundaş şi ei îi spun operatorului să tragă linia la nivelul piciorului. Apoi determină şi linia atacantului aflat cel mai aproape de poarta adversă. Dacă piciorul e cel mai aproape de poartă şi se află pe teren e trasată single line, cum spun ei, adică o singură linie simplă”.

ADVERTISEMENT

Andrei Chivulete nu a văzut că linia era greşită sau a ignorat-o

Unde “şi-a prins urechile” Chivulete cu faza din meciul FCSB-Farul, încheiat 1-1: “Linia ultimului fundaş a fost trasată corect. Au greşit când au trasat linia atacantului. Dacă atacantul e cu capul sau cu umărul cel mai aproape de poartă nu e corect să mai foloseşti single line, trebuie să faci o aşa-numită triangulaţie, iei un punct de reper şi îl fixezi cu imaginile din două camere. În felul acesta determini proiecţia de pe teren a capului, a umărului. Nu tragi o linie simplă în dreptul capului pe poză”.

Chivulete şi Vornicu, VAR şi AVAR, nu se ocupă ei în mod direct de trasarea liniilor, ci operatorul din cameră. Dar tehnicianul acesta este complet la dispoziţia lor şi el doar execută procedurile tehnice. Arbitrii stabilesc punctele de pe teren şi tot ei îi cer operatorului “fă-mi o triangulaţie!” în situaţii aşa cum a fost aceea de la golul pe care îl marcase Louis Munteanu. Responsabilitatea arbitrilor din cameră nu încetează doar la transmiterea ordinelor către tehnician.

ADVERTISEMENT

“Tot arbitrul VAR ajutat de asistentul lui trebuie să se asigure că liniile sunt trasate corect şi că ei iau decizia în baza unor decizii tehnice executate corect. Operatorul nu e arbitru, ei trebuie să-i ceară să rectifice dacă liniile sunt greşite”, explică arbitrul-specialist în sistemul VAR pe care l-a chestionat FANATIK. Chivulete a putut vedea că linia trasată în dreptul capului lui Louis Munteanu era eronată, şi totuşi a ignorat greşeala, a hotărât să anuleze golul în baza unei gafe a lui şi a operatorului.

Comisia Centrală a Arbitrilor a căutat să-l scoată nevinovat pe Chivulete în comunicatul pe care l-a transmis astăzi, a insistat că decizia legată de ofsaidul de la golul anulat Farului a fost afectată de o eroare a operatorului şi atât, arbitrii VAR şi AVAR nu ar fi deloc vinovaţi. Marcatorul Louis Munteanu a povestit imediat după meci că fusese curios să vadă şi el reluările şi că din poze nu i se părea ofsaid.

ADVERTISEMENT

“Pare că omului de la VAR îi tremura calculatorul”, a glumit atacantul lui Gică Hagi. FCSB conducea cu 1-o în momentul anulării golului pe care-l înscrisese Louis. Farul avea să egaleze până la urmă aproape de sfârşitul meciului dintr-un penalty pe care l-a transformat Ionuţ Larie. Şi faza aceea a fost una controversată şi discutată mult. A fost un duel aerian între Joyskim Dawa şi Dragoş Nedelcu. Arbitrii au considerat că fotbalistul Farului a lovit mingea şi a fost lovit de către adversar, o decizie în urma căreia constănţenii au reuşit să plece cu un punct.

 

ADVERTISEMENT