Life

De ce este bine, de fapt, să mănânci ciorbă cu varză murată. Este chiar recomandat după mesele de sărbători

Ciorba cu varză murată este una dintre cele mai delicioase și sănătoase alimente, parcă special făcută pentru a-i bucura pe oameni la mesele de sărbători.
01.01.2023 | 08:00
De ce este bine de fapt sa mananci ciorba cu varza murata Este chiar recomandat dupa mesele de sarbatori
De ce este bine, de fapt, să mănânci ciorbă cu varză murată / Foto: Dana Valery
ADVERTISEMENT

Mesele de sărbători pot fi o adevărată provocare pentru organism. După ce consumăm celebrele sarmale, salată de boeuf, fripturi, pește, pomana porcului și prăjituri, mai mult ca sigur avem nevoie de o detoxifiere. Iată cum te ajută ciorba cu varză murată în această privință!

De ce este bine, de fapt, să mănânci ciorbă cu varză murată. La ce te ajută

După ce au trecut sărbătorile, este necesar să-i dăm organismului nostru un reset total. Mâncărurile grele pot genera numeroase probleme la nivelul stomacului și, pe lângă asta, nu putem uita faptul că ne îngrașă!

ADVERTISEMENT

Ciorba cu varză murată este absolut genială atunci când vine vorba de o detoxifiere totală. Aceasta are numeroase beneficii pentru sănătate, dar și pentru sistemul imunitar, dacă este acrită așa cum trebuie. Ține răcelile la distanță și ne ajută, după ce o consumăm, să ne simțim extrem de bine.

Ciorba cu varză murată nu se prepară în toate regiunile din România, iar în cele în care o fac gospodinele, nu este niciodată la fel. Aceasta poate fi făcută cu varză murată, din murături, dar și cu varză dulce. Totul ține de preferințe!

ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru ciorba cu varză murată

Pentru ciorba cu varză murată nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici prea scumpe nu sunt. Dacă ai puțin noroc, le găsești chiar la tine în cămară, ori în frigider.

– o jumătate de varză murată

– 3 foi de dafin

– o bucată de afumătură (orice preferi, fie mușchi afumat, bacon, coaste sau șuncă afumată, de casă)

ADVERTISEMENT

– putin cimbru, sare, piper, boia de ardei dulce

– 3 căței de usturoi

– 3 linguri de ulei

– un morcov, o ceapă/praz

– o legătură de pătrunjel proaspăt sau uscat

– o cană de zeamă de varză sau zeamă de la orice tip de murături

– 5 linguri de bulion

Mod de preparare

Ciorba cu varză murată este extrem de ușor de preparat. Îți explicăm, pas cu pas, cum trebuie să o faci!

Pentru început, taie mărunt ceapa sau prazul și dă morcovul pe răzătoare. Pune cele 3 linguri de ulei la încins și adaugă, apoi, ceapa și morcovul. După ce ceapa devine arămie, adaugă afumătura și cele 3 foi de dafin, alături de o cană de apă. Pune și bulionul!

ADVERTISEMENT

Lasă totul la fiert timp de 5-7 minute, după care completează cu apă și adaugă, în oală, varza murată. Pune și cățeii de usturoi. Lasă totul la fiert pentru 45-50 de minute și, la final, adaugă pătrunjelul și acrește ciorba cu zeama de varză sau murături. În zona Olteniei, ciorba cu varză murată și afumătură se servește cu usturoi și cu mămăligă caldă. O poți consuma și cu pâine, fără niciun fel de problemă!

De asemenea, în zona Moldovei, ciorba se poate face și cu varză dulce, lăsată în apă fierbinte și cu un praf de sare. Te asigurăm că acest preparat este de-a dreptul delicios, ușor și sănătos și reprezintă un nou start pentru organismul tău. Spor la gătit și poftă bună!

ADVERTISEMENT