Life

De ce este bine să mâncăm pește de Buna Vestire. Preotul Gabriel Cazacu explică la ce mai au dezlegare credincioșii

Buna Vestire, una dintre marile sărbători ale creștinătății, a fost explicată de preotul Gabriel Cazacu, el dezvăluind care sunt tradițiile și obiceiurile acestei zile.
24.03.2022 | 16:15
De ce este bine sa mancam peste de Buna Vestire Preotul Gabriel Cazacu explica la ce mai au dezlegare credinciosii
Buna Vestire, una dintre marile sărbători ale creștinătății, a fost explicată de preotul Gabriel Cazacu, el dezvăluind care sunt tradițiile și obiceiurile acestei zile / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Buna Vestire, una dintre marile sărbători ale creștinismului, este prăznuită, în fiecare an, pe data de 25 martie, marcând momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Moment de mare sărbătoare, de Buna Vestire este dezlegare la pește, în această perioadă fiind, de cele mai multe ori, ținut Postul Paștelui.

De ce se mănâncă pește de Buna Vestire și ce altă dezlegare mai au credincioșii

Preotul Gabriel Cazacu a explicat, în exclusivitate pentru FANATIK, ce tradiții și ce obiceiuri trebuie respectate în ziua de Buna Vestire, ce trebuie să facem pentru a marca, așa cum se cuvine, o sărbătoare atât de mare și de importantă, una dintre primele din istoria creștinismului.

ADVERTISEMENT

”Buna Vestire este un Praznic Împărătesc. Este o Sărbătoare dedicată Maicii Domnului și Mântuitorului. Este un praznic atât de mare încât Biserica dă această dezlegare de a se mânca pește ca o bucurie, ca o binecuvântare”, ne-a explicat preotul Gabriel Cazacu.

Motivul pentru care se mănâncă pește este unul simbolic, dezlegarea la acest aliment, în timpul Postului Paștelui, având o explicație care ține de originea creștinismului. ”Se mănâncă pește pentru că peștele este simbolul creștinilor din toate locurile și din toate timpurile.

ADVERTISEMENT

În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, peștele era simbolul desenat pe ziduri, acolo unde se adunau creștinii, prin catacombe, acolo unde se strângeau când erau prigoniți. În această zi se mănâncă pește și derivate de pește, fie icre, fie fructe de mare. Dar, atenție, postul continuă, este doar dezlegare, pentru o zi, la pește! Vom mai primi o dezlegare la pește, de Florii”, ne-a spus preotul Gabriel Cazacu.

De asemenea, a mai explicat pentru cititorii FANATIK, tot în această zi, cei care respectă postul și țin sărbătorile așa cum trebuie mai au o ”dezlegare”: ”Este permis și un pahar cu vin”.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facem de Buna Vestire

Conform îndrumărilor preotului Gabriel Cazacu, în această zi, de Buna Vestire, creștinii trebuie să respecte anumite norme de comportament. ”În această zi trebuie să fim mai buni. Se obișnuiește ca de Buna Vestire să invităm la masă și prietenii și cei care nu ne sunt prieteni, ca semn al împăcării.

În această zi, creștinii vin la Biserică, aduc un pomelnic cu numele celor vii și al celor trecuți din această viață, participă la Sfânta Liturghie, dacă s-a spovedit se și împărtășește. E important că suntem încă în perioada Postului cel mare, e bine să ne spovedim și împărtășim”, a spus, pentru FANATIK, preotul.

ADVERTISEMENT

“Să petrecem ziua în tihnă și în pace sufletească”

De asemenea, atrage el atenția, în această zi trebuie să ne odihnim, să nu muncim, să petrecem ziua alături de cei dragi, vorbind și încercând să fim cât mai buni. ”După Biserică, după Liturghie, se merge acasă și se stă în familie, cu cei dragi și se fac planurile pentru primăvară, pentru munca câmpului, pentru producție.

Nu avem voie să fim răi. Nu e voie să fim răi vreodată, dar, în această zi, una specială, de sărbătoare, trebuie să facem eforturi să nu ne mai certăm, să ne iubim aproapele. Fiind sărbătoare, trebuie să petrecem ziua în tihnă și în pace sufletească”, a mai explicat el.

Dar, cum lucrurile nu mai sunt ca în vremurile de demult, ne-a spus preotul, și obiceiurile au mai evoluat în ceea ce privește munca. ”Cei care se pot învoi de la serviciu ar fi bine să vină la Biserică. Cei care nu o pot face, pot să își facă timp să se roage, să aprindă o candelă și să fie în comuniune cu Biserica lui Hristos”, a mai precizat, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.

Preotul Gabriel Cazacu: ”Buna Vestire se vede și în comportamentul naturii”

Preotul Gabriel Cazacu a împărtășit, pentru FANATIK, și un fenomen care se petrece, an de an, chiar de Buna Vestire. ”Simbolismul acestei mari sărbători, pe lângă ceea ce reprezintă ea, Buna Vestire fiind începutul Mântuirii noastre prin nașterea și sacrificiul lui Hristos, este însă cel mai bine exemplificat de natură.

Putem spune că Buna Vestire se vede și în comportamentul naturii. Dacă ne uităm în jurul nostru, la natură, primim un mesaj. Totul se pregătește de marea sărbătoare care este nu primăvara, ci Învierea Domnului. Pomii înfloresc, totul revine la viață, totul renaște, reapare speranța”, spune preotul Cazacu.

Ba chiar, în acest an este parcă mai important ca niciodată, susține preotul, să vedem renașterea din jurul nostru, să ne bucurăm de ceea ce este frumos și, mai ales, să facem eforturi să fim mai buni. De altfel, el a și transmis, pentru FANATIK, un mesaj care îndeamnă la pace, mai ales în contextul războiului dus chiar la granițele României.

”Trebuie să avem speranța că bunul Dumnezeu ne va ajuta, că războiul va înceta, că după trei ani de pandemie, de restricții, vom putea fi din nou liberi. Că ne vom putea îmbrățișa, din nou, colegii, părinții, prietenii, frații și surorile. Trebuie să dăm Slavă lui Dumnezeu pentru că nu și-a întors Fața de la noi și că dragostea Lui ne izbăvește de tot răul”, ne-a mai spus preotul Gabriel Cazacu.

Ce este Buna Vestire?

Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, serbată încă din secolul V pe data de 25 martie. Buna Vestire este cunoscută la noi în popor şi ca Blagostevenia sau Ziua Cucului și este praznicul în amintirea momentului în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Ziua de 25 martie a fost stabilită ca moment al Bunei Vestiri din momentul în care Nașterea Domnului a fost fixată pentru ziua de 25 decembrie, între cele două mari sărbători fiind exact nouă luni.

Rugăciunile dedicate zilei de Buna Vestire pot fi citite aici!

ADVERTISEMENT