Life

De ce grecii nu fac, de fapt, niciodată limonadă, deși au țara plină de lămâi. Motivul o să te lase fără cuvinte

Grecii au țara plină de lămâi, dar niciodată nu fac limonadă. Din ce motiv și cum reacționează când le ceri o astfel de băutură?
25.06.2023 | 17:06
De ce grecii nu fac de fapt niciodata limonada desi au tara plina de lamai Motivul o sa te lase fara cuvinte
Românii îi uimesc pe greci când le cer limonadă. Sursa foto: Greek Gastronomy Guide, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Grecia este o țară plină de lămâi, dar nu-i vezi pe locuitori să facă vreodată limonadă. Ba chiar se miră când îi văd pe turiști cu o astfel de băutură răcoritoare pe masă. Inclusiv chelnerii nu înțeleg despre ce este vorba și nu puține au fost situațiile când li s-a explicat de către clienții restaurantelor cum să procedeze.

Grecii au țara plină de lămâi, dar nu beau niciodată limonadă. Întâmplări amuzante ale turiștilor români

Românii, unii dintre principalii vizitatori ai statului elen, au avut parte de multe întâmplări amuzante când au cerut limonadă la restaurantele din Grecia. Unii au povestit pe rețelele de socializare cu ce episoade au avut de a face în vacanțe.

ADVERTISEMENT

”Am întrebat asta un grec odată și mi-a spus: dar tu știi de câte lămâi ai nevoie ca să umpli un pahar? Și în plus ar fi foarte acră și nu ai putea să o bei. Și i-am explicat că nu trebuie să umple paharul cu suc de lămâie, că pune maxim 1 lămâie și restul apă. A fost destul de mirat, dar a făcut asta pentru noi”, a relatat un român pe grupul de facebook Forum Grecia.

”Am cerut și eu limonadă și am primit fanta de lămâie. Când i-am explicat ce vreau de fapt, mi-a adus un pahar de suc de lămâie și o apă lângă de n-am putut să-l beau nici cu 10 plicuri de zahăr. Nu mai zic ce față a făcut ospătarul, se uita la mine ca la felu’ 7”, a mai relatat un român.

ADVERTISEMENT

Un alt român a dezvăluit că merge de foarte mulți ani în Grecia și că niciodată nu a văzut vreun cetățean elen să bea limonadă, în condițiile în care lămâii erau chiar în fața sa. Chelnerii greci confundă limonada cu sucul Fanta sau cel făcut în casă.

”În Sarti am comandat zilnic limonadă la Beach bar și la taverne. De fiecare dată primeam întrebarea: fanta or home made?”, a mai precizat un alt turist român, fiind completat de o altă persoană: ”De lene. Pe ei cad și măslinele, și rodiile, și smochinele, dar sunt veșnic la siesta și n-au timp sa le culeagă”.

ADVERTISEMENT

Din ce motiv grecii nu beau limonadă

Limonada nu este clar punctul forte al grecilor. Motivul din spatele acestei situații este faptul că deja fructul se utilizează în cantități foarte mari la gătit și, ca să mai fie și băut, se consideră că strică. În loc de apă cu lămâie, mentă și miere de albine, grecii consumă apă, vin, tsipuro, rachi, retsina sau bere și sucuri dulci.

”În insulele grecești se consumă pește cu lămâie, carne cu lămâie, salată cu lămâie, dulciuri cu lămâie… Prea multa lămâie strică, asa că grecii și turiștii beau apă, vin, tsipuro, rachi, retsina, bere și sucuri dulci”, a explicat un antreprenor.

ADVERTISEMENT

De altfel, în Grecia se găsesc și mulți portocali și astfel ei s-au obișnuit cu gustul dulce. Totodată, ei preferă portocalii fiindcă rezistă pe toata durata anului, spre deosebire de lămâi, care sunt sezonieri. Unii turiști au ca sfat să ceri ”fresh limonade” sau ”freshly squeezed limonade”, căci așa chelnerii vor înțelege mai bine ceea ce-ți dorești.

ADVERTISEMENT
Tags: