Sport

De ce i-a dat cartonaș galben Feșnic lui Gurău în loc de roșu la Dinamo – FC U Craiova 1948. Cum a comentat portarul. Update

Horațiu Feșnic i-a anulat lui Gurău un cartonaș roșu în Dinamo - FC U Craiova 1948, dar i l-a arătat, totuși, pe cel galben. De ce e corectă decizia „centralului”.
26.09.2023 | 23:19
De ce ia dat cartonas galben Fesnic lui Gurau in loc de rosu la Dinamo  FC U Craiova 1948 Cum a comentat portarul Update
De ce i-a dat cartonaș galben Fenșic lui Gurău în loc roșu în Dinamo - FC U Craiova 1948. Fază confuză pe Național Arena. FOTO: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT
26-09-2023
20:29

Ionuț Gurău, despre faza confuză din minutul 35: „Am ieșit și l-am lovit”

La finalul meciului Dinamo – FC U Craiova 1948 1-1, Ionuț Gurău a povestit ce s-a întâmplat la faza din minutul 35, când s-a ales cu un cartonaș galben în loc de unul roșu.

„A fost acea minge în adâncime (n.r. – a lui Moura), am crezut că o să alunece mai tare, dar s-a oprit. Am ieșit și l-am lovit (n.r – pe Abdullah). Nu l-am lovit rău, dar domnul Feșnic mi-a arătat roșu. După s-a ridicat ofsaid, s-a analizat faza și-a dat galben”, a declarat Ionuț Gurău.

 

Decizia lui Horațiu Feșnic de a îi anula cartonașul roșu și a i-l acorda pe cel galben lui Ionuț Gurău a stârnit confuzie la derby-ul Dinamo – FC U Craiova 1948 din prima etapă a fazei grupelor Cupei României Betano.

De ce a fost corectă decizia lui Feșnic de a îi anula lui Gurău cartonașul roșu și a i-l acorda pe cel galben în Dinamo – FC U Craiova 1948

Cea mai fierbinte fază a meciului dintre Dinamo și FC U Craiova 1948 s-a petrecut în minutul 35, la scorul de 1-0 pentru roș-albi. Lansat perfect în adâncime de Gabriel De Moura, Abdallah a scăpat singur cu Ionuț Gurău, dar atacantul dinamovist nu a reușit să treacă spre gol deoarece a fost faultat de portarul oltean aflat în postură de ultim apărător.

ADVERTISEMENT

„Centralul” Horațiu Feșnic s-a grăbit să fluiere fault pentru Dinamo și i-a arătat lui Gurău, cartonașul roșu care era cât se poate de evident. Pentru goalkeeperului lui FC U Craiova 1948, salvarea a venit însă de la asistentul Valentin Avram, care a ridicat steagul, semnalizând ofsaid la poziția în care se afla Abdallah în momentul în care mingea a plecat din piciorul lui De Moura.

Faza din minutul 35 a fost analizată câteva minute bune în camera VAR, acolo unde se aflau arbitrii Iulian Călin și Mircea Orbuleț. Aceștia din urmă au stabilit că este ofsaid la poziția atacantului dinamovist, astfel că Feșnic a fost nevoit să întoarcă decizia. În loc de lovitură liberă directă pentru gazde, clujeanul a dictat, corect, „indirectă” pentru olteni.

ADVERTISEMENT

Partea interesantă, cea care a stârnit confuzie, a venit însă în momentul în care Horațiu Feșnic a făcut semn că anulează cartonașul roșu arătat lui Gurău și i l-a arătat în cele din urmă pe cel galben. Astfel, brigada de arbitri condusă de Horațiu Feșnic a luat o decizie cât se poate de corectă la o fază extrem de delicată. – vezi VIDEO

Pe ce criterii s-a bazat Feșnic când i-a arătat cartonașul roșu lui Gurău

  1. Ionuț Gurău a comis un atac periculos asupra lui Hakim Abdallah, cu piciorul la nivelul abdomenului, care, în mod normal se sancționează cu cartonaș galben.
  2. Cum faultul portarului lui FC U Craiova 1948 a fost comis din postură de ultim apărător, sancțiunea disciplinară se schimbă și, astfel, trebuia eliminat.
  3. Decizia lui Feșnisc ar fi fost cât se poate de corectă, dacă asistenții săi din camera VAR nu ar fi decis că prima abatare comisă e cea a lui Abdullah, aflat în ofsaid înaintea coliziunii cu Gurău.
ADVERTISEMENT

Criteriile pentru care Feșnic i-a dat, corect, în final, cartonașul galben portarului de la FC U Craiova 1948

  1. După ce arbitrii din camera VAR au decis că este ofsaid la Abdullah, Horațiu Feșnic a dictat, corect, sancțiunea tehnică „lovitură liberă indirectă pentru FC U Craiova 1948”
  2. Totuși, arbitrul clujean a ținut să păstreze o sancțiune disciplinară pentru Ionuț Gurău, „avertisment” deoarece portarul oltenilor s-a făcut vinovat de un atac periculos/comportare nesportivă, care, așa cum am spus, conform Legilor Jocului (Art. 12 – Greșeli și comportări nesportive) se sancționează cu cartonaș galben.
  3. Sancțiunile disciplinare nu merg mână în mână în mână cu sancțiunile tehnice, astfel că un jucător poate fi avertizat/eliminat, chiar dacă jocul este oprit, dar comite o abatere de la Legile Jocului.

Fază grea și în repriza a doua pentru Feșnic, dar judecată corect

Duelul dintre Dinamo și FC U Craiova 1948 din Cupa României Betano s-a dovedit a fi unul complicat pentru Horațiu Feșnic și în repriza a doua a duelului de pe Național Arena.

ADVERTISEMENT

În minutul 64, arbitrul în vârstă de 33 de ani a fost nevoit să arate punctul cu var în careul lui Dinamo. Bahassa a fost faultat de către Iglesias, iar  Horațiu Feșnic a dictat penalty. Și de această dată decizia „centralului” a fost una cât se poate de corectă, ea nefiind contestată nici măcar de „câinii roșii”.

Același Bahassa și-a asumat responsabilitatea și a luat mingea să execute lovitura de pedeapsă. Francezul l-a învins fără emoții pe Golubovic și a stabilit scorul final, Dinamo – FC U Craiova 1948 1-1, în prima etapă din Grupa C a Cupei României Betano.

  • 2016 este anul în care Horațiu Feșnic a fost promovat pe lista FIFA
  • 33 de ani are „centralul” din Cluj-Napoca
ADVERTISEMENT