News

De ce Negoiță a luat 10.000 lei amendă, iar omul care merge la cumpărături 20.000 lei. Explicațiile oficiale. Cum decide polițistul valoarea amenzii pentru lipsa declarației pe propria răspundere

21.04.2020 | 16:48
De ce Negoita a luat 10000 lei amenda iar omul care merge la cumparaturi 20000 lei Explicatiile oficiale Cum decide politistul valoarea amenzii pentru lipsa declaratiei pe propria raspundere
ADVERTISEMENT

Factorii care decid valoarea amenzii pentru lipsa declarației pe propria răspundere au fost lăsați la îndemâna agentului constatator. Și, de aici încolo, scandalul a fost ca la el acasă, pentru că nu o dată, polițistul s-a arătat lipsit de milă și remușcări și a sancționat la sânge sau a închis ochii speriat de amploarea cazului pe care îl gestiona.

Factorii care decid valoarea amenzii pentru lipsa declarației pe propria răspundere

FANATIK a scris în exclusivitate despre situația prin care a trecut un tânăr bucureștean. George Răcman a trăit o viață întreagă în centrele de plasament. Statul nu l-a băgat în seamă atunci când a solicitat o locuință socială și dosarul lui s-a afundat prin sertarele prăfuite ale autorităților.

ADVERTISEMENT

Sătul să împartă acoperișul cu alți 100 de oameni, tânărul a lucrat zi lumină preț de 4 ani ca să aibă bani pentru a-și deschide dosar la Prima Casă. Și când a reușit să-și achiziționeze o garsonieră, statul l-a lovit în moalele capului.

Mila polițistului sau notorietatea amendatului

Concret, George Răcman a ieșit fără declarația pe propria răspundere la cumpărături. Și-a recunoscut vina, a specificat că nu știa că are nevoie de ea în apropierea casei, dar a primit nu mai puțin de 200 de milioane de lei amendă.

ADVERTISEMENT

La câteva ore distanță de la publicarea materialului, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță a fost surprins plimbându-se prin parcul IOR alături de iubita lui. În plină pandemie, cu ordonanțe militare care lovesc populația zilnic și zeci de lucruri interzise, edilul era pe bicicletă și plimba un coș de picnic. A ținut să specifice că doar inspecta mentenanța parcului.

Poliția Capitalei nu l-a crezut! Drept pentru care s-a sesizat din oficiu și i-a dat amendă primarului. O sută de milioane trebuie să plătească Negoiță, jumătate din amenda pe care a primit-o tânărul plecat la cumpărături.

ADVERTISEMENT

„Nu cunosc detalii despre acest caz, dar, e adevărat că nu e stipulat nicăieri despre felul în care decide polițistul valoarea amenzii. Acesta are dreptul să meargă direct la suma maximă, adică la 200 de milioane sau să ofere chiar și numai un avertisment”, au declarat pentru FANATIK reprezentanții Secției 15, secție unde lucrează polițistul care l-a amendat pe George Răcman.

Faptul că mila agentului sau notorietatea amendatului sunt singurii factori care decid sancțiunea s-a văzut și din situația de la Suceava. 15 adulți și un minor au fost surprinși în toiul nopții la un grătar. O dronă a Ministerului de Interne i-a prins pe aceștia.

ADVERTISEMENT

Și, așa cum era de așteptat, polițiștii au trecut la fapte. Aceștia au scris amenzi în valoare de 30 de mii de lei pentru toți adulții prezenți și au dat un avertisment minorului. Culmea, persoanele în cauză au părăsit și o zonă de carantină, încălcând totodată și restricțiile de circulație.

Cu toate acestea, oamenii legii au considerat că 300 de milioane sunt suficiente pentru cei 15 petrecăreți aflați într-o zonă roșie a țării din punctul de vedere al epidemiei de coronavirus.

„Și aici este o situație aparte. Probabil că așa au decis polițiștii. Sunt diferențe, este adevărat. Toți au la dispoziție 15 zile să conteste amenda.

Polițistul care a întocmit procesul verbal este singurul în măsură să spună de ce a dat amendă maximă, de ce nu a dat mai mică sau avertisment. Nu este stipulat în lege un grafic sau ceva de genul”, au mai spus surse din Poliție pentru FANATIK.

„Agentul constatator este cel care decide valoarea acestei amenzi. O face în funcție de mai mulți factori și de situația în sine. Dacă vorbim despre o persoană pe care o găsești pe stradă pentru prima oară și care a coborât la magazinul din fața blocului, atunci putem să dăm un avertisment. Dacă situația în sine se repetă cu aceeași persoană, atunci discutăm despre o amendă.

Lucrurile se schimbă când vorbim despre un grup de persoane. Când sunt 4-5 oameni adunați printre blocuri și joacă fotbal sau au alte preocupări, atunci pericolul răspândirii de coronavirus este unul mult mai mare.

Amenda pleacă într-adevăr de la o sumă mică și ajunge la una foarte mare. Dar amenda mare înseamnă de obicei și alte abateri –  discuții în contradictoriu cu agentul, amenințări la adresa acestuia, nesupunere, lovire etc”, a declarat exclusiv pentru FANATIK, Sorin Despina, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Române.

 

ADVERTISEMENT
Tags: