Life

De ce nu e bine să adormi în fiecare seară cu televizorul deschis. Mulți nu știu ce greșeală uriașă fac

De ce nu e bine să adormi cu televizorul deschis în fiecare seară. Multe persoane fac această greșeală. Ce spun specialiștii.
04.04.2024 | 23:53
De ce nu e bine sa adormi in fiecare seara cu televizorul deschis Multi nu stiu ce greseala uriasa fac
De ce să nu adormi cu televizorul deschis. Sfaturile specialiștilor. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Dacă obișnuiești să adormi în fiecare seară cu televizorul deschis, află că acest obicei nu este recomandat. Multe persoane fac o greșeală fără să realizeze. Ce spun specialiștii, de fapt?

De ce nu e bine să adormi în fiecare seară cu televizorul deschis. Mulți au acest obicei

Multe persoane obișnuiesc să adoarmă cu televizorul pornit, indiferent că urmăresc știrile, se uită la un film sau la un serial. De altfel, unele au recunoscut că nu pot să doarmă dacă sting televizorul.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, experții spun că nu este un obicei sănătos. Ecranele utilizate noaptea pot tulbura ciclurile naturale de somn și îi pot ține pe oameni treji mai mult decât trebuie.

Oamenii au nevoie de liniște pentru a putea adormi, iar televizorul este un electrocasnic zgomotos. Totuși, unele persoane se liniștesc atunci când privesc ceva la el și chiar reușesc să adoarmă.

ADVERTISEMENT

Aric Prather, un psiholog care se ocupă cu tratarea insomniei, a spus că nu este clar de ce unele persoane pot adormi cu televizorul aprins, iar altele nu.

Creierul poate limita procesarea senzoriale ce le permite oamenilor să doarmă, chiar și în prezența zgomotului de fundal, potrivit psihologului. “Unii oameni sunt mai sensibili decât alții, iar unii stimuli sunt mai alerți”, a explicat acesta, potrivit Yahoo Life.

ADVERTISEMENT

Zgomotul de fond ar reprezenta motivul pentru care cei mai mulți oameni se simt liniștiți la televizor. Datorită acestui zgomot, ei se calmează și își distrag atenția, după cum a explicat Molly Atwood, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Johns Hopkins.

“Avem un sistem în corpul nostru care este similar cu apetitul pentru foame – cu cât suntem mai mult timp treji, cu atât avem mai multă poftă de somn.

ADVERTISEMENT

Dar dacă suntem într-o stare de anxietate sau dacă sistemul nostru de ‘luptă sau de fugă’ este activat, acest lucru poate anula impulsul organismului nostru pentru somn”, a spus aceasta.

Privitul la televizor poate anula dormitul, spun experții

Dacă mintea unui individ este prea activă, acest lucru poate să anuleze dormitul. Oamenii se pot concentra pe altceva atunci când se uită la televizor și evită gândurile care îi mențin treji. “Se simt mai relaxați și atunci somnul vine mai ușor”, a mai spus Atwood.

Atunci când este timpul pentru somn, unii oameni se luptă cu “anxietatea de performanță”. Presiunea este prea mare pentru ei, după cum a precizat Nicole Carmona, cercetător clinic postdoctoral la Stanford Sleep Health and Insomnia Program.

Astfel, în aceste situații, privitul la televizor le distrage oamenilor atenția “de la orice gânduri anxioase pe care le-ar putea avea în legătură cu adormirea”.

De asemenea, în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme cu somnul, atunci televizorul ar putea avea o vină. “Privitul la televizor poate întârzia mersul la culcare”, a spus Dr. Meena Khan, medic specialist în medicina somnului la Ohio State University Wexner Medical Center

Specialista a adăugat că cei care au insomnie vot să se asigure că mintea lor asociază patul nu somnul și nu să stea treji, privind la TV. Acest lucru poate să afecteze odihna pentru următoarele nopți.

Deși corpul uman are un sistem de filtrare a sunetelor în timpul somnului, nu tot zgomotul poate fi eliminat. Dacă apar schimbări extreme de volum sau de lumină într-o emisiune TV, atunci ne putem trezi brusc. Somnul va fi, astfel, afectat.

Ce legătură au  cu somnul programele TV pe care le urmărești

Emisiunile, filmele sau serialele pe care le urmărești înainte de culcare pot să afecteze modul în care dormi, potrivit lui Nicole Carmona. Din cauza conținutului emoțional, oamenii se pot simți mai treji și mai implicați și nu se pot relaxa destul înainte de somn.

Acest lucru, însă, este diferit pentru fiecare în parte. Carmona îi îndeamnă pe oameni să evite programele care “sporesc sentimentele de frică, anxietate, tensiune sau furie în apropierea orei de culcare”. Cu alte cuvinte, filmele sau emisiunile de groază, precum și știrile ar trebui evitate.

Persoanele care adorm mereu cu televizorul deschis s-ar putea confrunta cu ceva care nu le lasă să adoarmă fără el. Aceștia pot simți nevoia să privească ceva înainte de culcare.

“Dacă întâmpinați dificultăți și simțiți că televizorul este singura opțiune pe care o aveți pentru a adormi, ar putea avea sens să discutați cu un specialist în somn, pentru a găsi metode de gestionare a anxietății sau de liniștire a minții, deoarece există o mulțime de tratamente și instrumente eficiente”, a explicat Atwood.

Lumina albastră sau albă intensă poate anula eliberarea de melatonină către organism. Acest hormon contribuie la oprirea vigilenței și la permiterea somnului să preia controlul.

Atunci când urmărești ceva pe un computer sau pe o tabletă, lumina este și mai aproape de fața ta. Din acest motiv, este recomandat să privești la un televizor, care este mai departe de tine.

O altă opțiune este să setezi un cronometru la televizor. În acest fel, televizorul se va opri atunci când adormi și nu îți va întrerupe somnul pe parcursul nopții.

Atwood recomandă, însă, limitarea timpului petrecut la TV, în pat. Este recomandat să-ți creezi o rutină bazată pe relaxare pentru a nu asocia patul cu starea de veghe, ci cu somnul.

ADVERTISEMENT
Tags: