Life

De ce nu e bine să faci duș în fiecare zi. Ce probleme pot apărea

De ce nu trebuie să faci duș în fiecare zi. Ce probleme de sănătate pot apărea din cauza acestui obicei. Explicațiile oferite de experți.
13.02.2024 | 08:20
De ce nu e bine sa faci dus in fiecare zi Ce probleme pot aparea
De ce nu e bine să faci duș zilnic. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care nu este bine să faci duș zilnic. Acest obicei poate duce la apariția unor probleme serioase pentru piele. Care sunt explicațiile experților?

De ce nu e bine să faci duș în fiecare zi

Igiena personală este foarte importantă, motiv pentru care e bine să avem mai multe obiceiuri pentru a o menține. Pentru a se menține cât mai curate, multe persoane fac duș zilnic, dar cât de sănătos este, de fapt, acest obicei?

ADVERTISEMENT

Dușul zilnic reprezintă o rutină pentru mulți, dar și un timp de relaxare. Cu toate acestea, potrivit experților, dușul nu este un obicei pe care să-l practici în fiecare zi.

Aproximativ două treimi din americani fac duș în fiecare zi. În Australia, peste 80% dintre locuitori au acest obicei, după cum arată niște studii. În schimb, în China, jumătate din populație declară că se spală de două ori pe săptămână.

ADVERTISEMENT

Obiceiul de a face duș atât de des nu are întotdeauna legătură cu sănătatea sau cu igiena, ci cu alte aspecte, cum ar fi obișnuința sau normele sociale. Se poate întâmpla ca, atunci când faci duș prea des, să apară chiar efecte negative asupra sănătății, după cum a declarat un medic.

“Pielea normală, sănătoasă menține un strat de ulei și un echilibru între bacteriile “bune” și alte microorganisme. Spălarea și curățarea le îndepărtează, mai ales dacă apa este fierbinte”, a explicat medicul Robert Shmerling, editor la Harvard Health Publishing.

ADVERTISEMENT

În plus, utilizarea în exces a săpunurilor bacteriene poate să distrugă bacteriile normale. Sistemul natural de apărare al pielii poate fi, astfel, distrus de astfel de săpunuri,

De asemenea, este important și impactul asupra mediului înconjurător. Atunci când facem duș zilnic, consumăm o cantitate mare de apă, care este o resursă importantă în ziua de astăzi, atunci când sunt atât de multe schimbări climatice.

ADVERTISEMENT

Cât de des e bine să faci duș

Specialiștii susțin că este suficient să facem duș de câteva ori pe săptămână. Atunci când apar murdăria sau transpirația zilnică este bine, desigur, să facem duș mai des.

Sunt recomandate dușurile scurte, de câteva minute, pentru ca pielea să nu se usuce excesiv. În acest fel, nu se va pierde nici o cantitate prea mare de apă.

“Deși nu există o frecvență ideală, experții sugerează că dușul de mai multe ori pe săptămână este o mulțime pentru majoritatea oamenilor – dacă nu sunteți murdar, transpirat sau aveți alte motive să vă faceți duș mai des.

Dușurile scurte – care durează trei sau patru minute – , cu accent pe axile și inghinal, pot fi suficiente”, a mai explicat medicul Robert Shmerling, citat de dcmedical.ro.

ADVERTISEMENT