Life

De ce nu e bine să tai mustățile câinilor. Mulți stăpâni nu știu asta

Care este motivul pentru care nu este indicat să se taie mustățile câinilor. Mulți iubitori de animale nu cunosc acest aspect.
17.01.2024 | 07:50
De ce nu e bine sa tai mustatile cainilor Multi stapani nu stiu asta
Care este motivul pentru care nu este indicat să se taie mustățile câinilor. Mulți iubitori de animale nu cunosc acest aspect. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

De ce nu e bine să tai mustățile câinilor. Mulți stăpâni nu știu asta și le îndepărtează, mai ales dacă sunt dezordonate și pare că nu se așază deloc. Care sunt, de fapt, rolurile pe care le au acestea. Ce spun specialiștii.

Care este motivul pentru care nu este indicat să se taie mustățile câinilor. Mulți iubitori de animale nu cunosc acest aspect

Care este motivul pentru care nu este indicat să se taie mustățile câinilor. Mulți iubitori de animale nu cunosc acest aspect și fac o mare greșeală. În primul rând, această practică neobișnuită stresează foarte mult patrupedul.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, experții susțin că îi limitează capacitatea de a se orienta în spațiu. De asemenea, au rolul de a completa mirosul și atingerea. Oamenii de știință au arătat prin intermediul studiilor că ele sunt un organ dotat cu funcții esențiale.

Potrivit acestor cercetări, mustățile și zona capului emit până la 40% dintre semnele și informațiile tactile. Aceste mustăți sunt conectate individual cu creierul și trimit informații imediate din mediu către acesta.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, stăpânii de câini trebuie să știe că mustățile nu se taie pentru că ajută animalele în multe aspecte ale vieții. În plus, le pot ghida în întuneric, ajutându-le în acest fel să descopere care este dimensiunea diferitelor obiecte.

Pentru că nu au cea mai puternică vedere se bazează pe mustăți. Acestea au rolul de a detecta obiecte mici sau orice alte lucruri care se află în apropiere. Totodată, orice atingere sau mișcare a aerului în apropierea mustăților unui câine stimulează nervii de la baza lor.

ADVERTISEMENT

Cât de importante sunt mustățile câinilor

Mustățile câinilor sunt extrem de importante și nu trebuie tăiate niciodată, indiferent cât de lungi sau dezordonate sunt. Ele ajută animalele să înțeleagă ce sunt lucrurile din preajma lor, dar oferă și protecție ochilor.

Îi determină să clipească mai des, motiv pentru care corpurile străine, cum ar fi murdăria, nu intră în ochii lor. Specialiștii mai spun că mustățile pot preveni patrupedul atunci când riscă să se lovească în ochi de ramuri sau crengi în timpul plimbărilor.

ADVERTISEMENT

Aceste fire mici pot simți unde sunt lucrurile. În aceeași notă, stăpânii nu trebuie să uite că acestea sunt primele fire de păr care se dezvoltă și care îi ghidează pe câini încă de la început, din primele luni de viață.

În concluzie, mustățile câinilor au două mari funcții importante: informativă și de protecție. Ele ajută animalele de companie sănătoase, dar și pe cele care suferă de diverse boli oculare pentru a naviga pe câmp. În acest ultim caz, mustățile sunt parțial un substitut pentru ochi.

Așadar, în niciun caz mustățile câinilor nu trebuie tăiate scurt sau complet, deși patrupezii au probleme de vedere. În altă ordine de idei, dacă au fost retezate din greșeală, nu trebuie să vă faceți griji pentru că vor crește din nou, scrie purina.co.uk.

ADVERTISEMENT