News

De ce nu s-a declarat epidemie de gripă în România. Alexandru Rafila: ”Când s-a schimbat legea, nu eram eu ministru”

Evoluția cazurilor de gripă ar impune declararea stării de epidemie, însă autoritățile române ezită să ia această decizie de teama măsurilor de prevenire.
08.01.2023 | 11:02
De ce nu sa declarat epidemie de gripa in Romania Alexandru Rafila Cand sa schimbat legea nu eram eu ministru
Tehnic, România se află în plină epidemie de gripă, însă autoritățile au preferat să nu o declare / Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta
ADVERTISEMENT

România nu a declarat încă epidemie de gripă din motive mai degrabă politice decât medicale. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că a vrut să evite măsurile de prevenire precum izolarea și carantina.

Rafila nu a declarat epidemia de gripă pentru ca românii să nu stea în carantină și izolare

Potrivit modificărilor legislației, în timpul pandemiei de COVID-19, declararea unei epidemii ar atrage automat și luarea unor astfel de măsuri, la care românii au rămas destul de ”sensibili”.

ADVERTISEMENT

Așa că autoritățile au găsit o altă soluție, cea a declarării stării de alertă epidemiologică, în care măsurile generale, către populație, sunt doar la nivel de recomandare.

Alexandru Rafila: ”Nu e nicio diferență între situația de acum și cea din urmă cu patru ani”

„Ştiţi care e problema? Noi am schimbat legislaţia, în 2020, datorită pandemiei. Până în 2020, în sezonul 2018-2019, am declarat epidemie, nu eram eu ministrul care era în perioada respectivă.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu ar fi nici astăzi niciun fel de problemă, dar situaţia aceasta de alertă epidemiologică datorată gripei este similară cu declararea epidemiei în urmă cu patru ani, nu e niciun fel de diferenţă”, a declarat Alexandru Rafila la B1TV, citat de Ziare.com.

Pe de altă parte, declararea stării de alertă epidemiologică era obligatorie pentru ca spitalele să poată lua măsuri clare în ceea ce privește utilizarea echipamentului de protecție, asigurarea de stocuri de materiale sanitare, dezinfectanți și medicamente antivirale.

ADVERTISEMENT

Valul de îmbolnăviri ar putea să scadă după 10 februarie

Alexandru Rafila spune că, din punct de vedere tehnic, România a trecut de mai multe ori prin epidemii de gripă, mai ales în sezonul rece.

El a mai spus că virusul din acest sezon nu este unul ”mutant”, care să provoace forme mai grave, însă rata scăzută a vaccinării antigripale a dus la o amploare mai mare a infectărilor.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, valul de îmbolnăviri va scădea ca intensitate după 10 februarie, potrivit unor estimări ale Institutului Național de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT