News

Politica anti-Covid a Chinei împinge oamenii la disperare. Furie şi sinucideri în carantină, guvernul de la Beijing rămâne impasibil

China insistă cu blocajele draconice anti-Covid şi în noul mandat al lui Xi Jinping. Vieţi pierdute în izolare, dramele petrecute în carantină se viralizează cu furie
13.11.2022 | 16:45
Politica antiCovid a Chinei impinge oamenii la disperare Furie si sinucideri in carantina guvernul de la Beijing ramane impasibil
China insistă cu blocajele draconice şi în noul mandat al lui Xi Jinping Foto: Xinhua
ADVERTISEMENT

În ciuda frustrării tot mai mari a populaţiei din cauza măsurilor stricte, autoritățile chineze au reiterat că nu intenționează să renunțe la politica lor de toleranță zero față de Covid-19. Zvonurile neverificate de pe rețelele de socializare, cum că se va forma un comitet la nivel înalt pentru a pregăti o nouă strategie de combatere a pandemiei s-au dovedit a fi false.

Furia publicului față de testele în masă și carantina pe termen lung

Zvonurile de săptămâna trecută, despre abandonarea strategiei “Zero Covid”, au avut ca rezultat o creștere a acțiunilor pe bursele din China. Cu toate acestea, oficialii chinezi din domeniul sănătății au promis, într-o conferință de presă susţină sâmbătă, că vor continua să folosească strategia brutală care presupune implementarea unor măsuri stricte de îndată ce va apărea primul caz de infecție într-o zonă. Această expunere a oficialităților din domeniul sănătății i-a dezamăgit pe toți cei care sperau că măsurile vor fi relaxate.

ADVERTISEMENT

O abordare strictă a combaterii pandemiei este menținerea ratelor infecțiilor și a mortalității scăzute, la un cost economic și social ridicat, având în vedere că noile variante cu răspândire rapidă fac izolarea virusului aproape imposibilă, scrie CNN.

Practica a dovedit că politica noastră de prevenire și control al pandemiei și o serie de măsuri strategice sunt complet corecte, cele mai economice și eficiente“, a spus Hu Xiang, un oficial de control al bolilor, când a fost întrebat dacă China își va ajusta politica Covid în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

Ar trebui să aderăm la principiul de a pune oamenii și viețile lor pe primul loc și la strategia mai largă de prevenire a importului de noi cazuri din străinătate și stopare a creșterii interne a numărului de infecții“, a adăugat Xiang.

Continuarea implementării politicii de toleranță zero față de Covid-19 a provocat furia populaţiei. Chinezii s-au săturat deja de testele continue și de carantinele stricte, care durează câteva luni, potrivit CNN. Chiar și în zonele fără carantină, dispozițiile continue privind testarea anti-Covid și restricțiile stricte de călătorii provoacă o nemulțumire tot mai mare.

ADVERTISEMENT

Şi totuşi, în ciuda politicilor draconice, China a raportat luni cel mai mare număr de cazuri noi de Covid-19 din ultimele şase luni. O mare parte din aceste aproape 5.500 de cazuri au fost depistate în provincia Guangdong, un important centru manufacturier. La Zhengzhou, cea mai mare fabrică de iPhone din lume este în continuare în carantină.

Intrarea în Beijing rămâne restricţionată

Cazurile tragice percepute a fi legate de politica strictă anti-Covid s-au viralizat în mediul online, sporind şi mai mult furia oamenilor. Unul dintre aceste cazuri este reprezentat de sinuciderea unei femei în vârstă de 55 de ani, care s-a aruncat vinerea trecută de la etajul 12 dintr-un complex de apartamente din Hohhot, capitala regiunii de nord a Mongoliei Interioare. Complexul a fost închis la sfârșitul lunii octombrie, după ce au fost raportate două cazuri, iar în clădire a fost împrejmuită cu baricade înalte.

ADVERTISEMENT

Într-un mesaj audio distribuit pe scară largă, fiica femeii poate fi auzită lovind în baricadă și strigând disperată după ajutor, rugându-i pe lucrătorii comunitari să deblocheze bariera pentru a se putea grăbi să ajungă la mama ei. Într-un alt videoclip, fiica stă în genunchi, plângând alături de mama ei, care stă nemișcată pe pământ, purtând încă pe faţă o mască de protecţie.

Scenele disperate au declanșat un strigăt la nivel național, cu un hashtag asociat, postarea strângând jumătate de miliard de vizualizări pe Weibo, platforma chineză similară Twitter. Poliția locală a transmis într-un comunicat că femeia, care locuia cu fiica ei în vârstă de 29 de ani, suferea de tulburări de anxietate.

Moartea femeii s-a adăugat la o listă tot mai mare de vieți pierdute în timpul blocajelor. O altă tragedie care a stârnit indignare la nivel național a fost cea în care un băiețel de 3 ani a murit miercurea trecută în urma unei intoxicații cu gaz într-un complex închis din orașul Lanzhou, după ce restricțiile Covid au întârziat eforturile de salvare.

Chiar și în locurile care nu sunt supuse blocajelor prelungite, edictele constante de testare anti-Covid și restricțiile stricte de călătorie alimentează nemulțumirea oamenilor.

La Beijing, autoritățile au menținut cerințe stricte pentru intrarea în capitală, restricțiile fiind înăsprite și mai mult în perioada premergătoare Congresului Partidului Comunist, din luna octombrie, dar nu au fost mai relaxate de atunci. Unii rezidenţi ai Beijingului chiar au întâmpinat dificultăţi în a se întoarce acasă, inclusiv rude ale elitelor partidului, cum este cazul lui Tao Siliang, fiica lui Tao Zhu, fost membru al Comitetului permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist, căreia i-a fost interzis accesul în oraş după o călătorie în provincia estică Zhejiang.

Dar în ciuda nemulţumirilor, există temerea că noul val de infecții care se prefigurează va avea ca rezultat aplicarea pe scară şi mai largă a măsurilor stricte dictate de regimul lui Xi Jinping.

ADVERTISEMENT