Life

De ce nu sunt oglinzi pe Muntele Athos, unde trăiesc peste 2.500 de călugări. Motivul te va surprinde: „Este un păcat foarte mare”

Te-ai gândit vreodată de ce nu există oglinzi în mănăstirile și chiliile de pe Muntele Athos? Un călugăr a oferit explicația.
15.11.2023 | 09:34
De ce nu sunt oglinzi pe Muntele Athos unde traiesc peste 2500 de calugari Motivul te va surprinde Este un pacat foarte mare
De ce nu există oglinzi la Muntele Athos. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mii de călugări își duc, pios, veacul pe Muntele Athos. Aici și-au găsit pacea și îi ajută și pe alții să o redobândească, dar un lucru pe care mulți îi intrigă este lipsa oglinzilor din mănăstiri și chilii.

De ce nu sunt oglinzi pe Muntele Athos

Pe Muntele Athos, unul dintre cele mai importante locuri pentru creștinii ortodocși din întreaga lumea, și-au găsit locul mii de călugări. Din anul 1926, a devenit semi-autonom atunci când guvernul din Grecia a decretat Republica Theocartică Athos.

ADVERTISEMENT

Locul sfânt, unde accesul femeilor este interzis, a stârnit de-a lungul timpului mai multe curiozități, una dintre ele fiind de ce nu există oglinzi în mănăstirile și chiilile în care locuiesc peste 2500 de călugări.

Călugărul Theologos a fost invitat în podcastul pe care Mihai Morar îl găzduiește pe Youtube și a oferit o explicație care în zilele noastre îi surprinde pe mulți, căci experții în dezvoltare personală afirmă contarriul.

ADVERTISEMENT

Astfel că, deși învățăturile lor spun că totul începe cu iubirea de sine și că este necesar să te iubești pe tine pentru a da dragoste mai departe, cei care își dedică viața lui Dumnezeu spun că acesta este un păcat.

„Oglinda duce la însingurare”

Mai mult de atât, călugărul Theologos a adăugat că oamenii care trăiesc pe Muntele Athos nici nu simt nevoia să se uite în oglindă, astfel că aceste obiecte lipsesc cu desăvârșire.

ADVERTISEMENT

„Aici nu sunt oglinzi pentru că oglinda duce la însingurare. Atunci începe iubirea de sine. Capacitatea mea de iubire trebuie să se îndrepte către celălalt, și acesta este Raiul.

Iubirea de sine păcătoasă este un păcat foarte mare. Fiecare trebuie să-și știe locul și să-și potențeze harul lui Dumnezeu. Atunci, omul este invincibil! Te iubești prea mult atunci când scade iubirea față de ceilați.

ADVERTISEMENT

Mereu trebuie să ne jertfim pentru ceilalți. Iubirea de mine însumi mă condamnă la singurătate. Și ăsta este iadul. Ceea ce contează este iubirea față de celălalt, nu față de mine însumi”, a explicat călugărul Theologos lipsa oglinzilor de pe Muntele Athos. 

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink