Life

De ce nu sunt oglinzi pe Muntele Athos, unde trăiesc peste 2.500 de călugări. Motivul te va surprinde: „Este un păcat foarte mare”

Te-ai gândit vreodată de ce nu există oglinzi în mănăstirile și chiliile de pe Muntele Athos? Un călugăr a oferit explicația.
15.11.2023 | 09:34
De ce nu sunt oglinzi pe Muntele Athos unde traiesc peste 2500 de calugari Motivul te va surprinde Este un pacat foarte mare
De ce nu există oglinzi la Muntele Athos. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mii de călugări își duc, pios, veacul pe Muntele Athos. Aici și-au găsit pacea și îi ajută și pe alții să o redobândească, dar un lucru pe care mulți îi intrigă este lipsa oglinzilor din mănăstiri și chilii.

De ce nu sunt oglinzi pe Muntele Athos

Pe Muntele Athos, unul dintre cele mai importante locuri pentru creștinii ortodocși din întreaga lumea, și-au găsit locul mii de călugări. Din anul 1926, a devenit semi-autonom atunci când guvernul din Grecia a decretat Republica Theocartică Athos.

ADVERTISEMENT

Locul sfânt, unde accesul femeilor este interzis, a stârnit de-a lungul timpului mai multe curiozități, una dintre ele fiind de ce nu există oglinzi în mănăstirile și chiilile în care locuiesc peste 2500 de călugări.

Călugărul Theologos a fost invitat în podcastul pe care Mihai Morar îl găzduiește pe Youtube și a oferit o explicație care în zilele noastre îi surprinde pe mulți, căci experții în dezvoltare personală afirmă contarriul.

ADVERTISEMENT

Astfel că, deși învățăturile lor spun că totul începe cu iubirea de sine și că este necesar să te iubești pe tine pentru a da dragoste mai departe, cei care își dedică viața lui Dumnezeu spun că acesta este un păcat.

„Oglinda duce la însingurare”

Mai mult de atât, călugărul Theologos a adăugat că oamenii care trăiesc pe Muntele Athos nici nu simt nevoia să se uite în oglindă, astfel că aceste obiecte lipsesc cu desăvârșire.

ADVERTISEMENT

„Aici nu sunt oglinzi pentru că oglinda duce la însingurare. Atunci începe iubirea de sine. Capacitatea mea de iubire trebuie să se îndrepte către celălalt, și acesta este Raiul.

Iubirea de sine păcătoasă este un păcat foarte mare. Fiecare trebuie să-și știe locul și să-și potențeze harul lui Dumnezeu. Atunci, omul este invincibil! Te iubești prea mult atunci când scade iubirea față de ceilați.

ADVERTISEMENT

Mereu trebuie să ne jertfim pentru ceilalți. Iubirea de mine însumi mă condamnă la singurătate. Și ăsta este iadul. Ceea ce contează este iubirea față de celălalt, nu față de mine însumi”, a explicat călugărul Theologos lipsa oglinzilor de pe Muntele Athos. 

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot...
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot ce trebuie să știi
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are...
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are 57 de ani și e în topul celor mai bogați români
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze