Life

Locul din România în care femeilor le este interzis să meargă. Ce riscă cele care ignoră interdicția

Locul din România unde femeilor le este interzis să meargă. Ce se întâmplă cu cele care ignoră interdicția impusă cu mult timp în urmă.
05.11.2023 | 19:29
Locul din Romania in care femeilor le este interzis sa mearga Ce risca cele care ignora interdictia
Femeile nu au voie să meargă în acest loc din România. Sursa foto: Facebook, YouTube/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Unde se află locul din România în care femeilor le este interzis să meargă. Interdicția a fost stabilită în secolul al XIX-lea, iar cele care nu o respectă riscă să aibă parte de necazuri.

Locul din România în care femeilor le este interzis să meargă

Multe persoane au auzit de Muntele Athos, locul sfânt în care au voie să meargă doar bărbații. Știai că există și la noi în țară un astfel de loc, aflat în județul Vâlcea., în localitatea Muereasca.

ADVERTISEMENT

Femeile nu au voie să meargă acolo și există chiar și un indicator în acest sens. Cele care nu respectă interdicția pot avea parte de necazuri. Este vorba despre Mănăstirea Frăsinei.

Mănăstirea este destinată în exclusivitate călugărilor, dar și altor credincioși, cu condiția ca aceștia să fie bărbați. În cazul în care bărbații vin cu soțiile lor la mănăstire, acestea trebuie să rămână la intrare.

ADVERTISEMENT

Restricția a fost lansată în secolul XIX, de către Ierarhul Calinic, după ce ar fi făcut o vizită la mănăstire. Acesta a interzis atunci, în interiorul mănăstirii, preparatele culinare cec conțin carne, dar și prezența femeilor în lăcașul de cult.

Cu toate acestea, nu a oferit un motiv clar pentru decizia pe care a impus-o la mănăstire. Mai mult, Calinic a lansat blesteme și amenințări la adresa femeilor.

ADVERTISEMENT

“Cele ce vor îndrăzni a trece, să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbavia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smereniei noastre și să vină asupra lor tot fericitul bine”, a afurmat Ierarhul Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, la 17 ianuarie 1867 potrivit Historia.ro.

De altfel, nu există un temei legal pentru interdicția impusă cu mult timp în urmă, femeile care au “frica lui Dumnezeu” evită să intre în mănăstire, pentru ca blestemele să nu ajungă la ele.

ADVERTISEMENT

O femeie a încălcat proprietatea mănăstiri din greșeală

Se spune că femeile care au încălcat interdicția și au intrat în mănăstire au avut parte de blesteme. Nimeni nu a știut, totuși, să spună exact ce s-a întâmplat cu adevărat cu ele.

Potrivit unei legende locale, ar fi existat o fată care a călcat pe proprietatea lăcașului de cult, fără a intenționa acest lucru. La puțin timp, s-a îmbolnăvit de epilepsie, dar se spune că a fost rapid vindecată de sfinți, din moment ce nu a comis fapta cu intenție.

Femeile care nu vor să riște sunt îndemnate să stea la o distanță mai mare de 2 kilometri de mănăstire și de pășunile acesteia. Cele care vor să se roage trebuie să știe că a fost construită o nouă biserică. Femeile se pot reculege, spovedi sau împărtăși în cadrul acesteia.

ADVERTISEMENT