Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

De ce refuză tinerii fotbaliști să evolueze sub „tricolor”: „Nu mai simt românește!”. Video Exclusiv

Mihai Stoichiță a vorbit despre jucătorii români din străinătate care refuză naționala. Florin Gardoș și Alin Buzărin au comentat situația alarmantă.
22.03.2023 | 12:30
De ce refuza tinerii fotbalisti sa evolueze sub tricolor Nu mai simt romaneste Video Exclusiv
De ce refuză tinerii fotbaliști să evolueze sub „tricolor” „Nu mai simt românește!”. Video Exclusiv. Sursa Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

FANATIK SUPERLIGA a revenit cu o nouă ediție în care s-a vorbit și despre unul dintre cele mai controversate subiecte: refuzul jucătorilor tineri de a evolua pentru naționala României.

Cătălin Cârjan, ultimul jucător dintr-o serie lungă care au refuzat naționala României

Florin Gardoș consideră că situația lui Cătălin Cârjan este diferită față de cea a lui Coubiș sau Boloca: „Asta e o întrebare pe care trebuie să i-o adresați lui. Cred că situațiile sunt puțin diferite. Cârjan pur și simplu refuză să vină la naționala U20 din nu știu ce motive, dar nu pentru că l-ar dori Anglia sau altă națională. 

ADVERTISEMENT

În cazul celorlalți, am înțeles că sunt doriți de naționala Italiei și au primit convocări. Atunci sigur că decizia e să joace pentru naționala Italiei. Poate s-au născut acolo, nici nu știu exact care e situația lor. E Italia, na, nu e România”, a spus fostul fotbalist de echipa națională, la FANATIK SUPERLIGA.

VIDEO MAI JOS: 

Alin Buzărin a venit cu o paralelă interesantă: „Dar s-ar putea să nu ai șanse acolo. Exemplul fraților Boateng. Fundașul zice: Domne, eu încerc la Germania. Mijlocașul ofensiv, mai șmecherit: ‘N-o să ai tu șanse niciodată să joci în naționala Germaniei. Hai cu mine la Ghana!’. Jerome devine campion mondial cu Germania în 2014, fundașul central care era la Bayern pe vremea aia. 

ADVERTISEMENT

În mod normal îți oferă mai multe șanse să mergi la competiții, de a te califica la reprezentativa Ghanei, categoric”, consideră jurnalistul, completat de Ioana Cosma: „A fost și cazul fraților Xhaka la Albania și Elveția”. 

Buzărin încearcă să se pună în pielea jucătorilor, mai ales că aceștia ar putea să fie convocați la naționala de seniori a României: „Cei doi de la naționala Italiei ei sunt la naționalele under. Probabil se gândesc: Vedem cum merge! Dacă am șanse, cariera mea progresează… Pot trece oricând la naționala mare. Cum l-am luat și noi pe Enes Sali să joace câteva minute într-un meci”. 

ADVERTISEMENT

Mihai Stoichiță vine cu o altă perspectivă: „Trebuie să vă gândiți și la faptul că poate ei au început să simtă altfel decât românește”

Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF, vine cu o altă opinie: „Sunt cazuri diferite. Dacă vorbim despre jucătorii care sunt născuți în străinătate și crescuți acolo, trebuie să vă gândiți și la faptul că poate ei au început să simtă altfel decât românește. Gândiți-vă că e alt mediu, alți colegi de școală, altă educație, nu știu religia dacă și-or fi păstrat-o”.

Alin Buzărin nu e de acord cu Mihai Stoichiță: „Ademi sau Boateng simt nemțește? Visau bratwurști noaptea! O pui și în șansele de a juca la o primă reprezentativă. Spre exemplu, s-au rugat de Davies, dar el a jucat pentru Canada, unde va aduna 150 de selecții până se lasă! La Germania nu se știe că ai zece 10 nemți care te pot concura!”.

ADVERTISEMENT

Oficialul FRF îi dă însă replica jurnalistului: Dacă e născut acolo și nu s-a dus niciodată în Africa, de ce să simtă ca în Africa?! Vă întreb eu pe voi. Dacă te naști într-un loc unde ți-e bine, primești tot ce vrei, educație școlară și fotbalistică, civilizația care te ridică”. 

Mihai Stoichiță, explicații despre cazul lui Theo Codreanu, care a refuzat România pentru Canada: „Nu mai vrea”

Mihai Stoichiță a venit cu un alt exemplu recent: „Noi am avut un jucător Theo Codreanu, care juca pe la Shefield în Anglia și care era român de origine canadiană. S-a născut acolo și acum nu mai vrea să joace pentru România, vrea să joace pentru Canada. A fost adus la toate acțiunile lotului: U15, U17…

Există rațiuni politice, economice, sociale… Și atunci noi încercăm să facem tot ce se poate din punctul nostru de vedere, pentru a aduce un copil în țară să joace pentru echipa națională, dar până la urmă este opțiunea lui”.

De ce refuză Cătălin Cârjan să vină la naționala României: „A zis că sunt 2 meciuri amicale mai importante la Arsenal”

În privința jucătorului lui Arsenal, Mihai Stoichiță vine cu noi lămuriri: „La Cârjan, dacă îmi aduc bine aminte, prima mea acțiune internațională când m-am dus la federație, a fost chiar cu acest copil. O „dublă” cu Moldova la Piatra Neamț în care a jucat foarte bine. Dup-aia a avut ghinionul să-și rupă piciorul. A avut accidentări foarte grave, a stat foarte mult timp.

Noi am stat în contact cu el, l-am convocat în toamnă la echipa națională U21 și a refuzat-o pentru că a zis că sunt două meciuri mai importante amicale cu echipa de club Arsenal. Domne, ce să-i faci omului?”.

Stoichiță a vorbit și despre situația lui Coubiș, legitimat la AC Milan: „Coubiș a trimis oficial că nu vrea să joace pentru România, că sunt intervenții din partea federației italiene și a agentului său. Acolo este o complexitate. Nu e niciun conflict, e vorba de alegerea lui”. 

Florin Gardoș a refuzat o convocare pentru a juca la Southamton: „Nea Piți m-a sunat. Am discutat cu domnul Koeman”

Florin Gardoș a povestit că s-a aflat într-o situație asemănătoare imediat după ce a plecat de la FCSB la Southampton: „Să vă dau un exemplu perfect. Eu abia semnasem în Anglia și era nea Piți selecționer. A fost o convocare oficială pentru un meci amical. Nea Piți m-a sunat: ‘Uite, nu cred că vei juca. Discută cu antrenorul, vezi ce zice el cum ar fi mai bine, dacă să rămâi acolo’.

Și noi aveam câteva meciuri amicale și trebuia să intru și eu la echipă: ‘Dacă e nevoie de tine să joci acolo, bine. Dacă nu, vii și probabil vei intra puțin în unul dintre cele două meciuri pe final, dar nu vei fi titular’. Am discutat cu domnul Koeman și mi-a zis mai bine să rămân. Eu văd mai degrabă o soluție de genul ăsta: comunicare. Trebuie să înțeleagă ambele părți”. 

Nu uita! Poți urmări emisiunea FANATIK SUPERLIGA CU HORIA IVANOVICI și Ioana Cosma de luni până vineri, începând de la ora 10:30. O poți viziona prin intermediul rețelelor noastre de socializare: site-ul FANATIK, canalul de YouTube FANATIK, pagina de Facebook Horia Ivanovici Oficial, pagina de Facebook FANATIK și conturile FANATIK de pe Tik-Tok și Twitch.

ADVERTISEMENT