Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Istoricul Adrian Cioroianu, poziție tranșantă în scandalul iscat de Federația Maghiară: ”UEFA nu avea cum să încurajeze formele de revizionism!”. Video Exclusiv

Istoricul Adrian Cioroianu a vorbit la FANATIK SUPERLIGA despre scandalul iscat de Federația Maghiară, care a anunțat că a primit acceptul UEFA să folosească harta Ungariei Mari.
22.03.2023 | 11:45
Istoricul Adrian Cioroianu pozitie transanta in scandalul iscat de Federatia Maghiara UEFA nu avea cum sa incurajeze formele de revizionism Video Exclusiv
Istoricul Adrian Cioroianu a vorbit la FANATIK SUPERLIGA despre scandalul iscat de Federația Maghiară, care a anunțat că a primit acceptul UEFA să folosească harta Ungariei Mari. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Forul de la Budapesta a precizat că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, au dat permisiunea pentru utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile cu Estonia (23 martie, amical) și Bulgaria (27 martie, preliminarii Euro 2024).

Scandalul creat de Federația Maghiară, explicat de Adrian Cioroianu

Într-o intervenție telefonică la emisiunea FANATIK SUPERLIGA, istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe în perioada 2007-2008, este de părere că UEFA nu avea cum să aprobe o astfel de manifestare și consideră că scandalul creat de Federația Maghiară ar trebui tranșat la nivel de instituții sportive.

ADVERTISEMENT

”Este o imixtiune între sport și politică. Pe mine m-a surprins acest mesaj al Federației Maghiare de Fotbal. Cred că replica pe care a dat-o FRF este credibilă și n-aș fi dus mai sus de atât cererea de explicații.

Dat fiind că noi cunoaștem versiunea Federației Maghiare de Fotbal, cei care ar trebui să ceară lămuriri de la UEFA ar trebui să fie FRF și cred că nu ar fi o idee bună ca oameni politici sau instituții de stat să intre în această polemică. Ar trebui tranșată la nivelul federațiilor de fotbal.

ADVERTISEMENT

Cred că Federația Maghiară de Fotbal a vrut să-i facă un cadou premierului Ungariei, Viktor Orban, știm ce fulare purta domnia sa. Altfel nu-mi explic, pentru că în mod evident UEFA nu avea cum să încurajeze această formă de revizionism”, a declarat Cioroianu.

VEZI VIDEO AICI

De ce va juca România meciurile împotriva formației din Kosovo

Profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea București, Adrian Cioroianu a explicat faptul că naționala României va trebui să joace meciurile împotriva reprezentativei din Kosovo, chiar dacă țara noastră nu a recunoscut acest stat.

ADVERTISEMENT

”Legat de meciurile cu Kosovo să știți că s-a mai întâmplat și în latura diplomatică ca oficiali români să fie prezenți la anumite evenimente în care au fost și diplomați ai acestui stat pe care noi nu l-am recunoscut.

La nivelul Uniunii Europene majoritatea statelor au recunoscut Kosovo, dar România, Spania, Grecia, Cipru, Slovacia, sunt statele care nu au recunoscut. Dar, la nivel de fotbal nu este niciun fel de incompatibilitate.

ADVERTISEMENT

Vom vedea cum va decurge situația în plan politic. Noi nu i-am recunoscut, dar asta nu înseamnă că nu putem juca la nivel de echipe de fotbal câtă vreme ei sunt în mod legitim membri ai UEFA”, a spus Cioroianu, la emisiunea FANATIK SUPERLIGA.

Fanatik SuperLiga, cea mai tare emisiune despre fotbalul românesc, poate fi urmărită în fiecare zi de luni până vineri, de la 10:30. Cu Horia Ivanovici, luni marți și vineri, și Ioana Cosma, miercuri și joi, ca prezentatori. Fanatik SuperLiga este LIVE pe site-ul FANATIK.RO, pe canalul de YouTube FANATIK, pagina de Facebook Horia Ivanovici Oficial, contul FANATIK de pe Tik-Tok, dar și pe contul de Twitch FANATIK.

ADVERTISEMENT