Life

De ce să nu dormi niciodată în momentul în care avionul aterizează sau decolează. Pericolul la care te expui fără să îți dai seama

Motivele pentru care nu este bine să dormi atunci când avionul aterizează sau decolează. Specialiștii trag un semnal de alarmă.
14.12.2023 | 07:17
De ce sa nu dormi niciodata in momentul in care avionul aterizeaza sau decoleaza Pericolul la care te expui fara sa iti dai seama
De ce nu este voie de dormit în timpul decolării și aterizării avionului/ sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Se apropie sărbătorile de iarnă, iar mulți români se pregătesc pentru vacanțele peste hotare. Majoritatea aleg călătoriile cu avionul și preferă să doarmă până ajung la destinație. Însă specialiștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește acest obicei! Pericolul la care se expun fără să își dea seama.

De ce nu e bine să dormi când avionul aterizează sau decolează

Ațipirea într-un avion poate părea modalitatea ideală pentru mulți oameni să treacă mai repede timpul până la destinație. Acest lucru, însă, vine cu consecințe mari pentru sănătatea organismului.

ADVERTISEMENT

Există două motive cruciale pentru care pasagerii unui avion nu ar trebui să doarmă niciodată în timpul decolării sau aterizării. Este musai să rămâneți treaz câteva minute în timp ce aeronava decolează sau aterizează.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că atunci când un aparat de zbor decolează, câștigă rapid în altitudine, iar presiunea din cavitatea urechii și presiunea atmosferică se schimbă dramatic. Cele mai multe persoane au senzația de înfundare a urechilor.

ADVERTISEMENT

Urechile pot suferi traume majore

Experții spun că timpanul este sub presiunea cea mai puternică, iar lumenul trompei lui Eustachian devine mult mai îngust. Datorită acestui proces și a micilor metamorfoze la o persoană, apare un sentiment de congestie a urechii.

Așadar, dacă urechile sunt „umplute” prea mult, atunci apare o durere cumplită, care este foarte greu de suportat de către o persoană. În același timp, capul începe să se rotească, sângerarea din nas poate curge, iar timpanul poate suferi răni grave. Deteriorarea membranei poate duce chiar la pierderea auzului.

ADVERTISEMENT

Dar de ce nu aveți voie să dormiți în avion? Faptul este că, dacă adormiți, nu veți putea face nimic pentru a preveni congestia urechilor sau pentru a reduce presiunea asupra membranelor, scrie The Sun. 

Vă puteți pierde auzul

Atunci când dormiți, mușchii care vor trebui să mărească lumenul trompei Eustachian nu vor fi activați. Acest lucru va avea un efect foarte negativ asupra aparatului auditiv general. Sfatul specialiștilor este să vă faceți confortabil pe scaune și să așteptați câteva minute până când decolează avionul. Dacă totuși adormiți, folosirea dopurilor de urechi din silicon poate reduce riscul ca un pasager să sufere traume ale urechilor.

ADVERTISEMENT

Din punct de vedere statistic, un avion are mai multe șanse să sufere un accident în timpul decolării și aterizării, conform rapoartelor Boeing și Airbus, iar somnul în timpul unei urgențe ar putea întârzia timpul de reacție.

„Celălalt motiv pentru a evita somnul în timpul decolării și aterizării este să fii pe deplin conștient de ceea ce se întâmplă dacă există o urgență, iar membrii echipajului trebuie să evacueze avionul”, mai susțin experții.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților