Lămâia este renumită în medicină pentru proprietățile sale asupra organismului, fiind chiar un bun reprezentant al vitaminei C, aceasta fiind extrem de utilă pentru întărirea sistemului imunitar. Cojile acestui fruct sunt de asemenea bune pentru prevenirea răcelii, dar nu numai. Iată câteva motive pentru care să nu le mai arunci.
De-a lungul timpului, s-a constatat că o coajă de lămâie conține chiar mai multă vitamina C decât miezul acestui fruct. Desigur, este important ca să nu conțină pesticide și să fie bine curățată pentru a putea fi consumată.
Putem elimina pesticidele de pe coaja unei lămâi sau a oricărui fruct prin a le pune în apă, iar peste aceasta să presărăm bicarbonat de sodiu. Se lasă fructele ”la înmuiat” 15 sau 20 de minute, după care se scot și se mai spală o dată.
Bicarbonatul de sodiu este un antioxidant foarte eficient. Din coaja de lămâie se poate face ceai, în primul rând. Acesta se poate bea dimineața, pe stomacul gol, și îți va regla sistemul digestiv. Este potrivit, de altfel, pentru orice masă.
Coaja de lămâie este un purificator foarte bun pentru ten. Prin mișcări circulare, aceasta elimină bacteriile de pe ten, lasă pielea mai luminoasă și previne apariția acneei. Totodată, se utilizează și în igiena dentară.
Coaja de lămâie se poate consuma și simplă. Datorită conținutului de D-limonen se reduce riscul bolilor de inimă sau apariția diabetului zaharat. Aflați și că ste mai antioxidantă decât coaja unui grapefruit sau a unei mandarine, potrivit Healthline.
D-limonenul micșorează și nivelul de cortizol din organism, adică hormonul stresului care apare ca efect al unei situații tensionante, a muncii în exces sau a lipsei somnului. Nu în ultimul rând, coaja de lămâie elimină bacteriile din organism rezistente la antibiotice.
De asemenea, coaja de lămâie se poate consuma pentru sănătatea inimii și a unghiilor. Petele de pe patul unghial pot dispărea și se regenerează dacă, la fel prin mișcări circulare, se folosește coaja unei lămâi, timp de câteva zile. Ideal ar fi două săptămâni.
Puteți adăuga coaja de lămâie și în deserturi, pentru un gust dulce-acrișor, în sucuri sau în dulceața pe care o faceți la toamnă și o depozitați în cămară, pentru a fi consumată la iarnă. În mod cert veți consuma apoi un produs mult mai sănătos, nu doar bio.