Life

De ce se pun bile colorate pe firele de înaltă tensiune. Explicația îi va surprinde pe mulți

Care este motivul pentru care se folosesc sfere pe firele de înaltă tensiune. Dezvăluirea experților te va uimi cu adevărat.
14.02.2024 | 16:10
De ce se pun bile colorate pe firele de inalta tensiune Explicatia ii va surprinde pe multi
Care este motivul pentru care se folosesc sfere pe firele de înaltă tensiune. Dezvăluirea experților te va uimi cu adevărat. Sursa foto: talkradionews.com
ADVERTISEMENT

De ce se pun bile colorate pe firele de înaltă tensiune. Explicația îi va surprinde pe mulți pentru că nu sunt pur decorative, ci joacă un rol foarte important. Pot fi observate în diverse culori: roșu, portocaliu sau galben.

Care este motivul pentru care se folosesc sfere pe firele de înaltă tensiune. Dezvăluirea experților te va uimi cu adevărat

Care este motivul pentru care se folosesc sfere pe firele de înaltă tensiune. Dezvăluirea experților te va uimi cu adevărat și este una foarte simplă. Ele sunt cunoscute sub numele de sfere de semnalizare aeriană sau balize de vizibilitate.

ADVERTISEMENT

Acestea se găsesc prin toată țara și pot fi văzute de foarte mulți șoferi. Au un scop important, fiind observate pe cablurile de curent care traversează autostrăzile. De asemenea, ele pot atârna în defileuri și văi adânci.

Rolul lor este să atragă atenția și să avertizeze piloții de avioane, elicoptere și alte mijloace de transport aerian cu privire la prezența cablurilor de înaltă tensiune. În felul acesta sunt evitate accidentele grave din aer.

ADVERTISEMENT

De asemenea, bilele colorate de pe firele de tensiune ajută la devierea fulgerelor, reducând riscul de avarii cauzate de acest fenomen natural. Pe lângă faptul că reprezintă un sistem eficient de avertizare, sunt și un sistem de protecție.

De la distanță pot părea mici, însă adevărul este cu totul altul. Aceste marcaje colorate pot avea între 50 și 91 cm și între 11 și 17 kilograme fiecare. Pentru o durată mai lungă de viață și pentru prevenirea decolorării sunt fabricate din plastic.

ADVERTISEMENT

În plus, bilele colorate aflate pe firele de tensiune au doar anumite culori pentru că așa s-a stabilit de către Administrația Federală a Aviației (FAA). Instituția impune ca sferele să fie portocaliu, galben sau roșu.

De asemenea, sferele trebuie să fie montate pe firele de curent ce traversează canioane, lacuri și râuri, precum și în apropierea aeroporturilor. Bilele de pe firele de curent electric asigură o mai bună vizibilitate.

ADVERTISEMENT

Când au apărut prima oară aceste bile de pe firele de curent electric

Bilele colorate de pe firele de curent electric sunt observate cu ochiul liber, dar puțini știu când au apărut pentru prima oară. Potrivit clickpentrufemei.ro, ideea i-a aparținut regretatului guvernator al Arkansas, Winthrop Rockefeller.

El a observat la începutul anilor ’70, în timp ce se afla într-un avion cu șeful Departamentului de Aeronautică din Arkansas, Edward Holland, că firele electrice erau foarte aproape de aeronavă. Ulterior, a ordonat să se lucreze la o invenție care să evidențieze cablurile.

L-a angajat pe inginerul Jack Rutledge, care a realizat aceste bile colorate. Până în anii ’80 acesta a ajuns să fie unul dintre cei mai importanți furnizori de markeri de vizibilitate din lume. În altă ordine de idei, invenția a salvat numeroase vieți umane.

ADVERTISEMENT