News

Zonele din România care sunt cele mai ferite de cutremure. Explicația seismologului Mihai Diaconescu

Care sunt zonele din România cele mai ferite de cutremure. Seismologul de la INFP, Mihai Diaconescu, oferă explicațiile.
09.02.2024 | 07:33
Zonele din Romania care sunt cele mai ferite de cutremure Explicatia seismologului Mihai Diaconescu
Părți din Oltenia, Moldova și Transilvania, zonele din România cele mai ferite de cutremure. Sursa foto: INFP
ADVERTISEMENT

După cum se cunoaște deja, România are câteva zone predispuse la cutremure majore. Există însă și regiuni din țară unde seismele se produc mai rar. Explicațiile venite de la INFP.

Părți din Oltenia, Moldova și Transilvania, zonele din România cele mai ferite de cutremure

La începutul acestei săptămâni, în țara noastră s-au înregistrat mai multe seisme în zone care până acum nu au avut o activitate seismică importantă. Vorbim de Ilfov, Ialomița sau Vaslui.

ADVERTISEMENT

Numai luni, 5 februarie, o serie de seisme a marcat cinci evenimente înregistrate de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) pe parcursul a doar câteva ore.

La ora 23:50 a avut loc ultimul cutremur din seria respectivă. A fost și cel mai puternic: magnitudine de 4,0. S-a produs la o adâncime de 15,8 kilometri. Epicentrul acestui eveniment seismic a fost situat în județul Ialomița, la o distanță de 24 de kilometri vest de orașul Slobozia.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții INFP au ieșit cu explicații după acest val de seisme aparent neobișnuite. Seismologul Mihai Diaconescu clarifică lucrurile și spune că mișcări telurice pot avea loc în aproape toată țara. Există însă și zone mai ferite de cutremure: Oltenia, nordul Moldovei și al Ardealului.

Seismicitatea teritoriului României ne arată că se pot produce în aproape toate zonele țării cutremure de suprafață. Zone mai ferite de astfel de cutremure sunt Oltul, vest Olt spre Craiova, Nordul Moldovei, Transilvaniei, dar chiar și acolo pot să apară din când în când”, a afirmat seismologul, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

INFP, explicații privind cutremurul de magnitudine 4 din Ialomița

Cutremurul de magnitudine 4.0 de pe 5 februarie 2024, cu epicentrul în comuna Ciochina, jud. Ialomița, a ridicat multe semne de întrebare. Populația este obișnuită cu seismele pe care Vrancea și Banatul le produc și cu activitatea mai intensă a zonei Gorj, din ultimul an.

INFP spune că regiunea unde s-a produs seismul de luni este cunoscută sub denumirea de Zona Intramoesică (IM). Ea este traversată de Falia Intramoesică, separând două sectoare distincte, cu constituție și structură diferite, ale fundamentului. ”Activitatea seismică este slabă și sporadică, cu focare la adâncimi relativ mari (35 km), sugerâd un proces activ în crusta inferioară sau în mantaua superioară”, spun seismologii.

ADVERTISEMENT

Aici, cel mai însemnat cutremur a avut loc în 1960, cu magnitudinea de 5,4, la o adâncime de 40 Km. În 1897, în dreptul orașului Urziceni, a avut loc un seism estimat la 4,2.

ADVERTISEMENT
Tags: