News

De ce şi-a numit Adrian Streinu-Cercel proiectul “Vacanţa Mare” şi a inclus măsuri economice: “Nu trebuie să fii economist să generezi o politică de sănătate publică”

30.04.2020 | 22:54
De ce sia numit Adrian StreinuCercel proiectul Vacanta Mare si a inclus masuri economice Nu trebuie sa fii economist sa generezi o politica de sanatate publica
De ce şi-a numit Adrian Streinu-Cercel proiectul "Vacanţa Mare" şi a inclus măsuri economice: "Nu trebuie să fii economist să generezi o politică de sănătate publică”. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Adrian Streinu-Cercel a fost demis de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății de către Nelu Tătaru. Managerul Institutului “Matei Balş”, a explicat de ce şi-a numit planul pentru măsurile anti-COVID: “Vacanţa Mare”. 

De ce şi-a numit Adrian Streinu-Cercel proiectul “Vacanţa Mare”

Managerul de la “Matei Balş” a spus cu seninătate de ce a impus în aceste program şi măsuri economice, deşi nu sunt pe domeniul său de activitate şi expertiză:

ADVERTISEMENT

“Foarte simplu, pentru că vacanța mare are o conotație în mintea omului, înseamnă opt săptămâni de vacanță, cel puțin așa erau pe vremea mea. Acum nu mai știu câte săptămâni de vacanță sunt în vacanța mare. 

Dar opt săptămâni reprezintă un interval de timp în care o serie de acțiuni de prevenire a îmbolnăvirilor se pot lua cu foarte mare succes. Dacă vă uitați și pe documentele OMS, la punctul 4, sprijinul social și economic pentru atenuarea efectelor dezastruoase asupra persoanelor, familiilor și comunităților.

ADVERTISEMENT

“Nefiind economist pot să gândesc ce vreau. Și-am zis, cum s-ar putea face chestia asta?”

Eu am venit cu un sistem de stop joc și am stat să mă gândesc, nefiind economist pot să gândesc ce vreau. Și-am zis, cum s-ar putea face chestia asta?

Păi, ca să-i dai omului posibilitatea să intre în această perioadă de vacanță mare trebuie să-i asiguri confortul existenței lui, corect? Și-atunci, cum pot să fac eu, statul, lucrul ăsta pe acest interval de timp?

ADVERTISEMENT

Îl scutesc de taxe, dacă are nevoie de mâncare îi asigur mâncare, nu-l pun să plăteasc curentul, apa și întreținerea pentru că intervine statul cu sistemului de protecție, după care toată lumea își reintră în joc, începe serviciul, pleacă de la zero.

Ai plecat cu 5 lei în cont, pleacă tot cu 5 lei în cont. Nu trebuie să fii economist să generezi o politică de sănătate publică”, a spus Adrian Streinu-Cercel la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Medicul a declarat că toţi aceşti bani ar fi venit din cotizaţiile oamenilor.