Life

De ce țin ospătarii mâna la spate când îți servesc mâncarea. Semnificația gestului te va surprinde

Care este motivul pentru care ospătarii țin mâna la spate atunci când te servesc. Puțini sunt cei care știu explicația acestui gest.
15.12.2023 | 09:27
De ce tin ospatarii mana la spate cand iti servesc mancarea Semnificatia gestului te va surprinde
Motivul pentru care ospătarii țin mâna la spate atunci când te servesc. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cu siguranță ai observat atunci când ai luat masa în oraș că ospătarii țin, de obicei, mâna la spate atunci când îți servesc mâncarea. Deși pare doar o obișnuință, gestul aparent banal are și el o explicație.

De ce țin ospătarii mâna la spate atunci când servesc mâncarea

Dacă ai observat și tu că ospătarii țin mâna la spate atunci când servesc mâncarea, trebuie să știi că gestul nu este unul oarecare. De fapt, își are originile în vremuri vechi, chiar în Roma Antică, cu 2000 de ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Pe atunci, politicienii erau adesea otrăviți de rivali. Astfel că, cei care ajungeau să dețină puterea se temeau, inevitabil, de străini, în special atunci când aceștia aveau acces la hrana pe care urmau să o consume.

Iar din motive de siguranță, au venit cu o măsură de siguranță ce în zilele noastre ar putea părea bizară. Mai exact, s-a luat decizia ca atunci servesc, ospătarii să aibă o mână liberă, de obicei dreapta.

ADVERTISEMENT

Mâna stângă, în schimb, era legată la spate. În acest mod, ospătarii nu ar fi putut să contamineze în niciun fel mâncarea pe care mai marii vremii o serveau, iar obiceiul s-a păstrat.

Ce denotă gestul în zilele noastre

Astăzi nu se mai poate pune problema de motive de siguranță și otravă. Totuși, ospătarii țin în continuare mâna la spate atunci când aduc comanda, gest ce denotă respect și responsabilitate față de clienți, notează shtiu.ro. 

ADVERTISEMENT

Un alt obicei observat la ospătari este că nu-ți lasă meniul pe masă după ce au luat comanda. Deși pare că este un mod de a eficientiza spațiul de pe masă, explicația gestului este cu totul alta.

Adevărul este că, la bază, acesta este un truc al personalului. Pe măsură ce clienții comandă, nu vor mai ști cu exactitate care sunt prețurile din meniu și nu vor putea ține o evidență.

ADVERTISEMENT

În acest mod, clienții ajung să plătească mai mulți bani decât și-au propus. Și puțini sunt cei care la final, atunci când primesc nota de plată, cer meniul pentru a se lămuri și a înțelege ce să întâmplat.

ADVERTISEMENT