Cu siguranță ai observat atunci când ai luat masa în oraș că ospătarii țin, de obicei, mâna la spate atunci când îți servesc mâncarea. Deși pare doar o obișnuință, gestul aparent banal are și el o explicație.
Dacă ai observat și tu că ospătarii țin mâna la spate atunci când servesc mâncarea, trebuie să știi că gestul nu este unul oarecare. De fapt, își are originile în vremuri vechi, chiar în Roma Antică, cu 2000 de ani în urmă.
Pe atunci, politicienii erau adesea otrăviți de rivali. Astfel că, cei care ajungeau să dețină puterea se temeau, inevitabil, de străini, în special atunci când aceștia aveau acces la hrana pe care urmau să o consume.
Iar din motive de siguranță, au venit cu o măsură de siguranță ce în zilele noastre ar putea părea bizară. Mai exact, s-a luat decizia ca atunci servesc, ospătarii să aibă o mână liberă, de obicei dreapta.
Mâna stângă, în schimb, era legată la spate. În acest mod, ospătarii nu ar fi putut să contamineze în niciun fel mâncarea pe care mai marii vremii o serveau, iar obiceiul s-a păstrat.
Astăzi nu se mai poate pune problema de motive de siguranță și otravă. Totuși, ospătarii țin în continuare mâna la spate atunci când aduc comanda, gest ce denotă respect și responsabilitate față de clienți, notează shtiu.ro.
Un alt obicei observat la ospătari este că nu-ți lasă meniul pe masă după ce au luat comanda. Deși pare că este un mod de a eficientiza spațiul de pe masă, explicația gestului este cu totul alta.
Adevărul este că, la bază, acesta este un truc al personalului. Pe măsură ce clienții comandă, nu vor mai ști cu exactitate care sunt prețurile din meniu și nu vor putea ține o evidență.
În acest mod, clienții ajung să plătească mai mulți bani decât și-au propus. Și puțini sunt cei care la final, atunci când primesc nota de plată, cer meniul pentru a se lămuri și a înțelege ce să întâmplat.