Life

De ce toarce pisica? Mulţi nu s-ar fi aşteptat la aceste motive

Pentru orice iubitor de feline, momentul în care acestea torc este cel mai frumos. Totuși, tu știi explicația acestei acțiuni?
19.11.2022 | 16:58
De ce toarce pisica Multi nu sar fi asteptat la aceste motive
Care sunt explicațiile pentru torsul pisicilor. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Pentru multe persoane, o pisică nu este doar un animal de companie, ci un prieten sau chiar un membru al familiei. Micile necuvântătoare au puterea de a face cuiva ziua mai bună sau de a-l înveseli în momentele mai puțin plăcute. Torsul lor poate avea efect terapeutic, iar în spatele acestei acțiuni a felinelor stau mai multe explicații.

De ce torc pisicile? Motivele sunt mai multe

Orice iubitor de animale știe că o pisică devine, încă de când ai adus-o acasă, un membru al familiei și cel mai bun prieten. Jucăușe când sunt mici, lipicioase și iubitoare atunci când cresc, aceste necuvântătoare sunt capabile să aducă un zâmbet pe buze chiar și celei mai morocănoase persoane.

ADVERTISEMENT

Indiferent că provin dintr-o rasă scumpă, sunt mici, mari, sălbatice sau domestice, aproape toate felinele au ceva în comun și anume torsul.

Cu un sunet ce poate avea un efect terapeutic, torsul pisicilor ajută oamenii să se calmeze în momentele tensionate, în care au nevoie să se detașeze.

ADVERTISEMENT

În primul rând, pentru a înțelege motivele pentru care o fac, este esențial să aflăm cum torc, de fapt, pisicile. Astfel, ce se știe este că procesul are loc atunci când animalele în cauză inspiră și expiră, folosindu-se de laringe si mușchii diafragmei, dar încă nu se știe cum sistemul lor nervos controlează acest tip de contracții.

Pisicile torc atunci când sunt fericite

Nu este clar dacă torsul este folosit de pisici ca formă de comunicare, deoarece o fac la o frecvență și un volum mult prea mic pentru a fi auzite de la distanță.

ADVERTISEMENT

Totuși, pisicile torc sunt fericite, iar semnele prin care își poți da seama că se întâmplă acest lucru sunt clare. Dacă pisica ta stă pe spate, are ochii întredeschiși și coada nemișcată, sunt șanse mari să aibă o stare bună, iar torsul să nu fie altceva decât echivalentul unui zâmbet.

Totodată, pisicile torc și atunci când le este foame sau își doresc ceva, asta spun cercetătorii britanici care au studiat comportamentul felinelor care locuiesc în casă.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, atunci când le este foame, torsul pisicilor este sesizabil diferit față de alte situații. De altfel, dacă animăluțul tău vrea să fie hrănit ar putea și să scoate niște sunete mai acute ce se aseamănă cu plânsul bebelușilor.

Iar când vine vorba de copii, torsul este folosit de pisici și ca o metodă de întărire a legăturii dintre mamă și pui după ce aceștia vin pe lume.

Puii de pisică dobândesc capabilitatea de a toarce încă de la câteva zile după naștere, putând fi interpretat și ca o soluție pe care o folosesc pentru a-și anunța mamele unde se află.

În plus, torsul pisicilor nu ajută doar oamenii, ci și pe ele. Pisicile pot folosi această trăsătură ca tratament împotriva stresului, fiind asemănător cu plânsul sau râsul oamenilor.

Nu de puține ori s-a întâmplat că unei pisici rănite sau în suferință să i se alăture o alta care să înceapă să toarcă, iar acest lucru poartă numele de „terapia prin tors”, care, printre altele, ar vindeca oasele și ar ajuta la regenerarea țesuturilor, scrie mobilpet.ro. 

ADVERTISEMENT