News

Cercetătorii britanici au aflat cauza apariției hepatitei acute severe. Infecția a afectat peste 1.000 de copii

Experții medicali din Marea Britanie spun că au identificat cauza apariției hepatitei acute severe care a afectat peste 1.000 de copii din 35 de țări diferite.
25.07.2022 | 19:55
Cercetatorii britanici au aflat cauza aparitiei hepatitei acute severe Infectia a afectat peste 1000 de copii
Cauza apariției hepatitei acute severe care a afectat peste 1.000 de copii. Sursa foto: medicalxpress.com
ADVERTISEMENT

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunța că peste 1.000 de copii au fost afectați de hepatita acută severă, o boală extrem de gravă a ficatului.

Cauza apariției hepatitei acute severe care a afectat peste 1.000 de copii. Concluziile britanicilor

După mai multe luni de cercetări, oamenii de știință din Marea Britanie sunt de părere că au identificat cauza acestei infecții, care a afectat copii din 35 de țări diferite, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

La aceste studii au luat parte două echipe de cercetători din Londra și Glasgow. Conform concluziilor acestora, cazurile misterioase de hepatită severă au fost provocate de doi viruși obișnuiți care nu provoacă boli hepatice în general.

Se pare că acești viruși au afectat copiii după încheierea perioadelor de lockdown impuse de pandemie, dat fiind faptul că micuții nu au dobândit imunitatea necesară.

ADVERTISEMENT

Britanicii au ajuns la concluzia că minorii au fost expuși mai târziu decât în mod normal, din cauza restricțiilor, la cei doi agenți patogeni și au pierdut o parte din imunitatea timpurie.

Cei doi viruși depistați ca stând la baza acestei hepatite acute misterioase sunt:

  • adenovirus, care în mod normal provoacă răceli și gastroenterită
  • virusul adeno-asociat. În mod normal, acesta nu provoacă nicio boală ș are nevoie de prezența altui virus, cum ar fi adenovirusul, pentru a se replica.
ADVERTISEMENT

Cercetătorii spun că din cauza aceasta unii copii au dezvoltat complicații hepatice severe.

”Când copiii nu mergeau în colectivitate, nu își transmiteau viruși între ei și astfel nu dezvoltau imunitatea la infecțiile comune pe care le-ar fi întâlnit în mod normal.

Imediat după ce restricțiile din pandemie au fost ridicate, copiii au început să interacționeze din nou, iar virușii au început să circule și brusc au fost expuși, cu această lipsă de imunitate, la o întreagă serie de noi infecții”, a explicat unul dintre cercetători, profesorul Judith Breuer, expert în virologie, de la University College London și Great Ormond Street Hospital.

ADVERTISEMENT

Conform OMS, citată de BBC, la nivel mondial, aproape 50 de copii au avut nevoie de un transplant de ficat, iar 22 au murit.

ADVERTISEMENT