Life

De ce trebuie să aprinzi, de fapt, candela în casă. Locul în care trebuie neapărat pusă

De ce trebuie să aprinzi candela în casă. Locul unde trebuie neapărat să o amplasezi. Obiceiul e practicat de mulți creștini.
18.11.2023 | 18:00
De ce trebuie sa aprinzi de fapt candela in casa Locul in care trebuie neaparat pusa
De ce se aprinde, de fapt, candela. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

De ce e bine să aprinzi candela în casă și care e locul în care trebuie să o amplasezi. Acest obicei își are originea încă din vremurile străvechi, iar creștinii aprind lumânările în diverse momente.

De ce trebuie să aprinzi candela în casă. Unde e bine să o pui

Lumânările au apărut din vremurile străvechi, înainte de creștinism, însă acestea reprezintă elemente importante în credința modernă, fiind folosite în scop religios.

ADVERTISEMENT

În secolul al II-lea, un academician creștin a scris că lumânările sunt folosite în religie “nu doar pentru a risipi întunericul nopții, ci și pentru a-l reprezenta pe Hristos, Lumina necreată și eternă”.

Obiceiul a fost păstrat până în zilele noastre. Lumânările se folosesc pentru a comemora sfinți sau evenimente biblice, dar se pot folosi și ca semne de fervoare, precum și bucurie religioasă.

ADVERTISEMENT

De multe ori, candelele sunt utilizate la rugăciuni sau pentru a-L onora pe Dumnezeu. În general, aprinderea unei lumânări pentru cineva reprezintă intenția de a se ruga pentru persoana respectivă.

Multe persoane obișnuiesc să aprindă o candelă în casă. De obicei, acestea se aprind în fața unei statui sau a unei asemănări a chipului Lui Hristos. În acest fel, candela semnifică devotamentul și închinăciunea noastră față de Mântuitor.

ADVERTISEMENT

Atunci când candela este aprinsă, oamenii prezintă Domnului cererile lor și le cer sfinților să se roage pentru ei atunci când au necazuri. Când lumina este ținută aprinsă, oamenii își manifestă dorința de a fi aproape de Dumnezeu.

Creștinii aprind candela și pentru a răspunde la îndemnul lui Iisus Hristos, și anume: “Vedeți că nu știți nici ziua, nici ceasul când va veni Fiul Omului”. (Matei 25, 13) Credincioșii aprind candela de fiecare dată când vor să se întâlnească cu Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

În același timp, se consideră că lumina candelei protejează și purifică locuința, ținând spiritele rele la distanță. Este o lumină veghetoare, care e bine să fie în permanență aprinsă în locuință. Se spune că e bine să fie cel puțin o lumânare în fiecare casă.

În cazul în care nu poți ține lumânarea aprinsă, atunci e bine să o aprinzi seara sau când te rogi. Se aprinde inclusiv de sărbători. Este bine să o aprinzi de seara, în ajunul sărbătorii.

De unde provine obiceiul aprinderii lumânărilor

Obiceiul aprinderii lumânărilor se practică în bisericile, comunitățile și familiile catolice și ortodoxe. Originea acestui obicei este în perioada Vechiului Testament, acolo unde era aprinsă o lampă cu ulei pentru a “susține o flacără perpetuă”.

Cei mai mulți clerici susțin că lumânarea Îl reprezintă pe Iisus ca Lumină a lumii. Totodată, lumina și focul reprezintă prezența și puterea Lui Dumnezeu, asemănător cu stâlpul de foc care i-a condus pe copiii lui Israel în timpul exodului.

În plus, candela amintește și de pilda celor 10 fecioare, care îl așteptau pe Iisus Hristos cu candelele aprinse. Cinci dintre acestea nu au avut untdelemn, așa că au mers să cumpere, însă au ratat venirea Mântuitorului, notează libertatea.ro.

ADVERTISEMENT