News

De ce unii oameni nu se îmbolnăvesc de Covid-19, chiar dacă toată familia e infectată și locuiesc împreună. Explicația cercetătorilor

De ce unele persoane care locuiesc cu bolnavi de Covid-19 nu nu iau virusul, chiar dacă locuiesc împreună? Explicația cercetătorilor pentru acest fenomen.
12.11.2021 | 10:46
De ce unii oameni nu se imbolnavesc de Covid19 chiar daca toata familia e infectata si locuiesc impreuna Explicatia cercetatorilor
ADVERTISEMENT

Posibil să fi auzit și în țara noastră de cazuri de persoane care au locuit cu infectați cu coronavirus, dar care nu au luat boala. Acum, cercetătorii au stabilit care este explicația.

Astfel, cazulor persoanelor care au avut întreaga familie bolnavă de Covid-19, dar nu au contractat infecția nici stând în aceeași casă cu ei, a fost analizat și explicat de specialiști.

ADVERTISEMENT

Pe scurt, explicația pe care au găsit-o medicii este aceea că acești oameni au o „memorie imumnă” care elimină rapid virusul cu ajutorul celulelor T ale sistemului imunitar.

Această descoperire ar putea duce la crearea unor vaccinuri mai bune

Totodată, datorită acestei descoperiri, oamenii de știință spun că s-ar putea realiza niște vaccinuri care să aibă la bază aceste informații.

ADVERTISEMENT

„Toată lumea a auzit de oameni care au fost expuși la virus, dar nu s-au infectat.

Ceea ce nu știam este dacă acești indivizi chiar au reușit să evite complet virusul sau dacă au eliminat în mod natural virusul înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină,” spune Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al studiului.

Mai precis, cercetătorii vorbesc de „o nouă generație de vaccinuri” care s-ar putea produce, luând în calcul răspunsul celulelor T, acestea producând o imunitate mult mai durabilă împotriva coronavirusului.

ADVERTISEMENT

„Perspectivele din acest studiu ar putea fi vitale în proiectarea unui alt tip de vaccin”, a spus Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading, conform The Guardian.

Ce a descoperit, de fapt, studiul

Ceea ce sugerează acest studiu este că persoanele care aveau celule T cu memorie de la infecții cu alte coronavirusuri au fost protejați împotriva COVID-19.

ADVERTISEMENT

Dar cum se întâmplă acest lucru, mai exact? Celulele identifică proteinele din mecanismul de replicare, iar pentru unele persoane, infecția a fost eliminată încă din stadiu incipient, motiv pentru care și testele PCR efectuate de ei au ieșit negative.

„Acest studiu identifică un nou rezultat intermediar – suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus”, a explicat Alexander Edwards, conform sursei citate anterior.

ADVERTISEMENT