News

De unde poate fi cumpărată făina de greieri. Uniunea Europeană a aprobat-o ca aliment

Uniunea Europeană a aprobat făina de greieri ca aliment și va putea fi comercializată în toate țările din UE sub formă de pulbere parțial degresată.
11.01.2023 | 22:18
De unde poate fi cumparata faina de greieri Uniunea Europeana a aprobato ca aliment
Făina de greieri va fi găsită pe fraft. Foto: snacksafely.com
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a publicat dispoziția care permite comercializarea acestui aliment în Monitorul Oficial al UE și va intra în vigoare din 24 ianuarie 2023.

UE a aprobat făina de greieri pe rafturi

Deși poate fi privită cu reticență de unii oameni, făina de greieri e făcută din acheta domesticus, o specie inofensivă de greier de casă.

ADVERTISEMENT

În Europa va exista o singură firmă autorizată pentru următorii cinci ani, care va introduce făina de greieri pe piața din UE, însă această situație s-ar putea schimba dacă un nou solicitant obține autorizația pentru noul produs.

Conform România TV, făina de greieri poate fi utilizată pentru prepararea unor alimente precum pâinea, biscuiții, batoanele de cereale, paste umplute și neumplute produse uscate, sosuri, pizza, produse din paste, zer praf, produse înlocuitoare de carne, supe sau chiar băuturi asemănătoare berii, produse din ciocolată, gustări, altele decât chipsurile și în preparate din carne, destinate populației generale.

ADVERTISEMENT

Pulberea parțial degresată de greieri a primit în martie 2022 un aviz științific din partea Autorității Europene pentru siguranța alimentară.

România va primi probabil cu reticență această veste, în condițiile în care poporul român, profund conservator, nu pare dispus să renunțe la clasicul porc din ogradă în detrimentul insectelor.

ADVERTISEMENT

Inclusiv ministrul agriculturii Petre Daea are o mare problemă cu această nouă optică de la nivel european, care vrea să obișnuiască europenii cu hrana bazată pe insecte.

”Saliva nu porneşte de la directivă, porneşte de la gust, şi dacă cineva salivează pentru gândac îl poate mânca, deoarece nu îl opreşte nimeni.

ADVERTISEMENT

Aţi crede dumneavoastră că noi ne-am apucat de gândacul de bucătărie… Dumneavoastră aţi văzut vreodată gândaci de bucătărie? Mai vezi şi pe scările blocului. Nici nu îţi vine să intri în bloc, cum dracu să-l bagi pe ăsta în gură?

Vă spun ce trebuie să faceţi. În momentul în care avem mâncare în România, unde să o facem în România, avem sol în România, avem posibilitatea să creştem animale în România, avem posibilitatea să ne hrănim cu tot ceea ce avem în acest perimetru extraordinar”, transmitea Daea la Antena 3.

ADVERTISEMENT