Numele de familie din România poate indica chiar și zona din care provine. Mai mult chiar, cele mai întâlnite nume de familie d ela noi indică diverse profesii sau locuri geografice.
Obiceiul, în România, ca și în majoritatea țărilor, este ca numele de familie să se transmită pe linie paternă. Există și excepții, atunci când copilul nu este recunoscut de tată sau părinții nu sunt căsătoriți, iar mama nu își dorește ca numele tatălui să fie ”moștenit” de copil.
Cele mai multe nume de familie din România se termină în sufixe specifice. De exemplu: -eanu, -escu, -an sau -atu. De cele mai multe ori, dacă numele de familie este provenit dintr-un prenume masculin, sufixul folosit este -escu. Precum Popescu, Ionescu, Dobrescu, Georgescu, etc.
Dacă sufixul este -eanu, numele de familie provine din identificarea unul loc. De exemplu: Râureanu, Munteanu, Argeșeanu, Moldoveanu, Ardeleanu, etc… De asemenea, sunt comune nume de familie care denotă meserii. Lemnaru, Moraru, Fieraru, Croitoru, etc, sunt câteva exemple. Comune sunt și cele care provin din numele unui animal sau plantă. Boureanu, Lupu sau Floarea sunt des întâlnite ca nume de familie.
În identificarea oficială, numele de familie este urmat de prenume, în acest fel fiind mai simplă ordonarea alfabetică. Cu toate acestea, în România, ca și în alte țări, în identificarea mai puțin formală, prezentarea se face în ordinea prenume – nume de familie.
Cele mai întâlnite cinci nume de familie din România, sunt, informează Libertatea, Popescu, Ionescu, Popa, Pop, Niță. Mai mult decât atât, există un site care cartografiază frecvența numelor de familie românești, o simplă căutare indicând unde sunt cele mai întâlnite acestea în funcție de fiecare zonă a țării.
În altă ordine de idei, unele nume de familie pot fi și amuzante. Sau să indice ”mică păcate” sau obiceiuri nu tocmai ”ortodoxe”. Printre acestea se numără, de exemplu, Bețivu, Blegu, Haimana sau Hoțu.
Numele de familie, în anumite cazuri, poate fi și schimbat. Printre condițiile de schimbare ale numelui de familie se numără și cazurile în care numele este format din expresii indecente sau umilitoare, greșeala din registrele de stare civilă sau atunci când soții au decis să poarte, amândoi, numele de familie reunit.
Documentele prin care se solicită schimbarea numelui de familie trebuie depuse, conform Ordonanței Guvernului nr 41/2003 la serviciul de evidență a persoanelor din localitatea de reședință. Evident, procedura este destul de complicată și durează câteva luni.