Life

De unde vine numele spitalului Elias din București. Averea uriașă pe care o avea cel care l-a construit

De unde provine numele spitalului Elias din București. Cel care l-a construit a trăit în secolele al XIX-lea și al XX-lea și avea o avere uriașă.
22.06.2023 | 19:10
De unde vine numele spitalului Elias din Bucuresti Averea uriasa pe care o avea cel care la construit
De unde provine numele Spitalului Elias din București. Sursa foto: spitalul-elias.ro, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Deși este una dintre cele mai cunoscute unități medicale din țară, nu mulți știu că numele spitalului Elias din București provine de la un afacerist care a trăit cu mai bine de 100 de ani în urmă. Cine a fost Jacques Menachem Elias și care era averea sa?

De unde provine numele spitalului Elias din București. Ce avere avea cel care a construit unitatea medicală

Spitalul de Urgență Elias este unul dintre cele mai importante instituții medicale de la noi din țară și este situat în Sectorul 1 din București. Unitatea este renumită pentru serviciile medicale de înaltă calitate, precum și pentru profesionalismul cadrelor medicale.

ADVERTISEMENT

Cu toate că numele spitalului este cunoscut pentru majoritatea românilor, nu sunt mulți care știu de unde provine numele acestuia. Jacques Menachem Elias a fost unul dintre cei mai bogați români din secolele al XIX-lea și al XX-lea. Avea mai multe afaceri și proprietăți în toată lumea și de la el provine numele renumitului spital din Capitală.

Născut la București, în 1844, într-o familie de evrei de rit spaniol, Jacques Menachem Elias a trăit 79 de ani, dar nu se cunosc prea mult date biografice despre afacerist. Nu a fost căsătorit și nici nu a avut copii. A avut doi frați, însă aceștia și-au pierdut viața la Viena.

ADVERTISEMENT

Elias a fost un mare industriaș și om de afaceri, care a deținut mai multe fabrici de zahăr. De asemenea, a fost și președintele și acționarul Băncii Generale Române, iar averea sa era una considerabilă.

Afaceristul deținea moșii care erau întinse pe mii de hectare, 1.300 de hectare și teren arabil. Avea mai multe imobile în România, dar și în străinătate. Nouă clădiri erau doar în Viena, iar acestea aveau în total 1.300 de camere, birouri și magazine. La acel moment, acestea au fost evaluate la aproximativ 22,8 milioane de lei. Omul de afaceri încasa din chirii aproximativ 342.000 de lei anual.

ADVERTISEMENT

Acesta mai deținea proprietăți și în Roma, Paris și Berlin. Era proprietarul hotelurilor Continental și Patria din București. Elias mai deținea și două mine de mercur în regiunea Dalmației (Croația), precum și câteva fabrici și acțiuni în valoare de milioane de lei la bursele din Londra, Praga, Belgrad, Berlin, Bruxelles și New York.

Cum a primit cetățenia română

Deși avea o avere uriașă la acel moment, Elias a dus o viață modestă. A locuit într-un apartament din Capitală, iar stilul său de viață era unul foarte organizat. Nu obișnuia să meargă la cazinouri sau la cluburile de noapte.

ADVERTISEMENT

Înainte de Primul Război Mondial, evreii din România aveau dreptul de a deveni cetățeni români individual, cu aprobarea Parlamentului. În 1880, la vârsta de 46 de ani, Elias a primit cetățenia română.

A fost o procedură de urgență, pusă în aplicare la cererea Regelui Carol I al României, potrivit Wikipedia. Jacques M. Elias a fost consilierul personal al regelui și l-a ajutat foarte mult în zona economică. Elias a primit înalte onoruri pentru contribuția sa la dezvoltarea economiei românești.

Elias s-a stins din viață pe 14 mai 1923, la București. În decembrie 1914 și-a redactat testamentul și a desemnat ca legatar universal Academia Română, din moment ce el nu avea urmași. Averea sa era evaluată atunci la aproximativ un miliard de lei.

Omul de afaceri nu i-a uitat pe nevoiașii din București, care au primit anual ajutoare de Crăciun și de Paște din partea acestuia. Testamentul său a inclus și alte instituții, cum ar fi Azilul de noapte, Societatea de Salvare, Societatea pentru profilaxia tuberculozei, Facultatea de Medicină și Fundația Universitară Carol I.

Chiar și birjarului său i-a lăsat o sumă de bani, precum și unor servitori și funcționari. Rudele sale erau și ele bogate, așa că nu le-a lăsat nimic în testament. Fiind o fire modestă, Elias și-a dorit să rămână anonim în acțiunile sale caritabile. Acesta și-a dorit ca și membrii familiei sale să contribuie la faptele filantropice.

Academia Română a înființat Fundația Familiei Menachem H. Elias, o fundație de cultură națională și de asistență publică, după cum era dorința afaceristului.

Spitalul care îi poartă numele a fost inaugurat în 1936, de către fundația Jacques Menachem Elias. La vremea respectivă, era cel mai modern spital din toată Europa. Costurile și dotările ultramoderne ale unității medicale au fost estimate la suma de 130 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: