News

A murit academicianul Eugen Simion. Era internat de mai multe săptămâni la Spitalul Elias

Vestea neagră pentru comunitatea academică. Reprezentanții Spitalului Elias au anunțat că academicianul Eugen Simion a murit marți, la vârstă de 89 de ani.
18.10.2022 | 16:27
A murit academicianul Eugen Simion Era internat de mai multe saptamani la Spitalul Elias
Academicianul Eugen Simion a murit la vârsta de 89 de ani. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit conducerii Spitalului Universitar de Urgență Elias, Eugen Simion suferea de mai multe afecțiuni cronice. Academicianul a fost născut la data de 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca, județul Prahova.

Eugen Simion a fost președintele Academiei Române

Acesta a fost critic și istoric literar, editor, eseist, dar și profesor universitar român. De asemenea, Eugen Simion era membru titular al Academiei Române și a fost președintele forului cultural român din anul 1998 până în luna aprilie a anului 2006.

ADVERTISEMENT

Totodată, reputatul academician a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. Mai mult, el a fost membru al Academiei Regale de Științe din Danemarca și membru corespondent al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța.

Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Eugen Simion a fost și președinte al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române.

ADVERTISEMENT

El mai este cunoscut pentru colaborarea avută cu ziarul Ziua, dar și pentru cele peste 3.000 studii și articole publicate în reviste de specialitate.

Academicianul a fost și coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII. Totuși, pentru acest proiect grandios, el a fosr atacat de unii critici.

ADVERTISEMENT

A avut probleme cu Adrian Marino și Mircea Popescu

La un moment dat, Eugen Simion a fost atacat dur de criticul literar și laureatul premiului Herder, Adrian Marino: ”Eugen Simion, un carierist implacabil, un parvenit, un intelectual la prima generație. Cu unele calități și un defect: parvenirea socială…

Cel puțin un Vadim, un Adrian Păunescu, oricât de respingători ar fi, sunt totuși parcă mai sinceri în fanatismul lor abject decât acest ipocrit inegalabil.”

ADVERTISEMENT

Totodată, Simion a fost vizat și de scandalul editării caietelor rămase de la Mihai Eminescu. În 2009, fostul om de afaceri Mircea Popescu (fost membru al PNL Timiș) a depus un denunț la DNA.

Informarea adresată magistraților viza modul în care au fost cheltuiți 2,4 milioane de dolari în proiectul de editare a caietelor manuscrise rămase de la Mihai Eminescu și care a fost coordonat de Eugen Simion.

Popescu nu înțelegea de ce proiectul de editare a manuscriselor lui Mihai Eminescu a costat două milioane de euro, în timp ce editarea manuscriselor lui Friedrich Nietzche a costat sub un milion de euro.

ADVERTISEMENT
Tags: