News

A murit academicianul Eugen Simion. Era internat de mai multe săptămâni la Spitalul Elias

Vestea neagră pentru comunitatea academică. Reprezentanții Spitalului Elias au anunțat că academicianul Eugen Simion a murit marți, la vârstă de 89 de ani.
18.10.2022 | 16:27
A murit academicianul Eugen Simion Era internat de mai multe saptamani la Spitalul Elias
Academicianul Eugen Simion a murit la vârsta de 89 de ani. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Potrivit conducerii Spitalului Universitar de Urgență Elias, Eugen Simion suferea de mai multe afecțiuni cronice. Academicianul a fost născut la data de 25 mai 1933, în comuna Chiojdeanca, județul Prahova.

Eugen Simion a fost președintele Academiei Române

Acesta a fost critic și istoric literar, editor, eseist, dar și profesor universitar român. De asemenea, Eugen Simion era membru titular al Academiei Române și a fost președintele forului cultural român din anul 1998 până în luna aprilie a anului 2006.

ADVERTISEMENT

Totodată, reputatul academician a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, dar și membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei. Mai mult, el a fost membru al Academiei Regale de Științe din Danemarca și membru corespondent al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța.

Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Eugen Simion a fost și președinte al Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române.

ADVERTISEMENT

El mai este cunoscut pentru colaborarea avută cu ziarul Ziua, dar și pentru cele peste 3.000 studii și articole publicate în reviste de specialitate.

Academicianul a fost și coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII. Totuși, pentru acest proiect grandios, el a fosr atacat de unii critici.

ADVERTISEMENT

A avut probleme cu Adrian Marino și Mircea Popescu

La un moment dat, Eugen Simion a fost atacat dur de criticul literar și laureatul premiului Herder, Adrian Marino: ”Eugen Simion, un carierist implacabil, un parvenit, un intelectual la prima generație. Cu unele calități și un defect: parvenirea socială…

Cel puțin un Vadim, un Adrian Păunescu, oricât de respingători ar fi, sunt totuși parcă mai sinceri în fanatismul lor abject decât acest ipocrit inegalabil.”

ADVERTISEMENT

Totodată, Simion a fost vizat și de scandalul editării caietelor rămase de la Mihai Eminescu. În 2009, fostul om de afaceri Mircea Popescu (fost membru al PNL Timiș) a depus un denunț la DNA.

Informarea adresată magistraților viza modul în care au fost cheltuiți 2,4 milioane de dolari în proiectul de editare a caietelor manuscrise rămase de la Mihai Eminescu și care a fost coordonat de Eugen Simion.

Popescu nu înțelegea de ce proiectul de editare a manuscriselor lui Mihai Eminescu a costat două milioane de euro, în timp ce editarea manuscriselor lui Friedrich Nietzche a costat sub un milion de euro.

ADVERTISEMENT
Tags:
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive...
ANPC explică de ce a închis șapte săli World Class. Sunt nouă motive și cinci sancțiuni: „Am propus închiderea pentru până la 12 luni”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Prețurile la taxiuri sar în aer. Serviciul devine un lux pentru mulți români
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant