News

De Ziua Independenței, Ucraina renunță la festivism, dar sfidează Rusia. Unde este organizată o petrecere uriașă

Ucraina celebrează Ziua în care și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică în 1991. Ziua marchează și șase luni de la începutul invaziei ruse.
24.08.2022 | 15:48
De Ziua Independentei Ucraina renunta la festivism dar sfideaza Rusia Unde este organizata o petrecere uriasa
Ucraina marchează 31 de ani de la Declarația de Independență din 1991 Foto: hepta, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ziua Independenței Ucrainei este principala sărbătoare de stat în Ucraina modernă, marcată pe 24 august, în amintirea Declarației de Independență din 1991.

Ucraina marchează Ziua Independenței în plin război

La Kiev, Ziua Independenței este celebrată de obicei cu o paradă militară masivă prin centrul orașului. Astăzi, în locul tancurilor ucrainene, pe strada Khreshatik sunt expuse vehicule ale armatei ruse distruse sau confiscate.

ADVERTISEMENT

Pe fondul temerilor că Rusia ar putea folosi această dată pentru a lovi orașele din întreaga țară, evenimentele publice din capitală au fost interzise timp de două zile. Locuitorii au fost îndemnați să ia în serios sirenele de raid aerian.

Pe 24 august 2022, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a independenței Ucrainei, o nouă generație de piloți conducea forțele aeriene ucrainene care survolau Piața Independenței din Kiev.

ADVERTISEMENT

Formația avioanelor de luptă era condusă de Anton Listopad, recunoscut drept unul dintre cei mai buni piloți ai țării. Avea 30 de ani, era născut în anul independenței. Aproape un an mai târziu, în august 2022, Listopad a primit Ordinul pentru curaj de la președintele, Volodimir Zelenski. La câteva zile după ceremonie, el a fost ucis în luptă.

”Chiar înainte de războiul pe scară largă, pentru ucraineni, Ziua Independenței era cea mai importantă sărbătoare a anului, cea mai strălucitoare zi, când ne gândim nu la moartea tiraniei și a imperiului sovietic, ci la renașterea statului și a libertății.

ADVERTISEMENT

În timpul războiului, o paradă militară în capitală nu este o opțiune – soldații și echipamentul trebuie să fie în prima linie. O adunare de civili poate pune oamenii în pericol. Există îngrijorări că atacurile aeriene ale lui Vladimir Putin îi vor pedepsi pe cei care sărbătoresc ceva pe care el vrea să-l distrugă.

Dar a nu face nimic s-ar simți ca o înfrângere. A nu lăsa Rusia să ne distrugă modul obișnuit de viață este o formă de protest. Instalarea echipamentului militar rusesc distrus de-a lungul străzii principale din Kiev, Khreshchatik, a fost aplaudată de mulți.

ADVERTISEMENT

Oferă un comentariu ironic: pe 24 februarie, Moscova dorea ca vehiculele sale blindate să ajungă în centrul Kievului”, scrie pentru The Guardian jurnalista ucraineană Natalia Gumeniuk.

Comandanții militari născuți în Ucraina independentă

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a publicat pe Facebook mai multe postări dedicate Zilei Independenței. Una dintre ele conține o serie de portrete ale comandanților din armata ucraineană născuți în Ucraina independentă.

”A 31-a Ziua Independenței Ucrainei. Țara noastră luptă pentru libertate pe mai bine de 2.000 de kilometri de front. În fiecare zonă sunt tineri comandanți bărbați și femei.

Băieți și fete care s-au născut și au crescut în Ucraina liberă. Așa o știu ei, așa vor să o vadă în viitor. De aceea o protejează acum. Iată o serie de portrete ale comandanților militari născuți la momentul independenței”, a scris liderul de la Kiev pe Facebook.

Zelenski și soția sa Olena au depus miercuri flori la memorialul dedicat ucrainenilor uciși de la începutul invaziei ruse.

”Ne amintim de prețul teribil plătit de poporul nostru pentru libertate și independență. Respect și recunoștință tuturor celor care au murit pentru pământul nostru natal și viitorul nostru liber.

Nu încetăm să luptăm pentru Ucraina și credem în victoria noastră”, este textul care însoțește filmarea postată pe Facebook.

Ucraina va marca independența față de Uniunea Sovietică printr-o petrecere masivă în Lituania

Ucraina marchează 31 de ani de independență față de Uniunea Sovietică organizând o uriașă petrecere (rave) în Lituania, pentru că nu se poate organiza un astfel de eveniment la Kiev.

Miercuri unii dintre cei mai mari DJ ai țării vor concerta la evenimentul care va avea loc la Vilnius, capitala Lituaniei.

Rave-ul gratuit în aer liber care va avea loc în centrul orașului lângă râul Neris are sprijinul lui Oleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al culturii. Mulți dintre cei 61.800 de refugiați ucraineni care au fugit până acum în Lituania au ajuns la Vilnius, sunt așteptați să vadă spectacolul, alături de unii dintre cei 15.000 de ucraineni care trăiesc și lucrează deja în Lituania.

Oleksandr Sanchenko, un deputat ucrainean care a contribuit la organizarea evenimentului și este șeful aripii de tineret a partidului președintelui Volodimir Zelenski, a declarat pentru VICE World News: „Ziua Independenței Ucrainei este deosebit de importantă și simbolică în vremuri atât de dificile și provocatoare. Dar din moment ce organizarea petrecerii aici în Ucraina nu este o opțiune, am început să căutăm o locație alternativă în Europa de Est. Și suntem binecuvântați să avem mulți prieteni și susținători în Lituania, care au fost de acord să ne ajute în acest sens. Vilnius, capitala Lituaniei, este alegerea cea mai evidentă.”

Evenimentul, care va strânge bani pentru ajutorul umanitar în Ucraina prin donații voluntare și va fi finanțat de orașul Vilnius, îi va prezenta pe DJ-ii ucraineni de top ARTBAT, Miss Monique și 8kays, care călătoresc la Vilnius pentru a concerta.

Liderii mondiali reiterează sprijinul față de Kiev de Ziua Independenței

Liderii internaționali și-au exprimat miercuri solidaritatea cu Ucraina și și-au reiterat sprijinul de Ziua Independenței.

Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a declarat că națiunea va fi alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar, adăugând că va fi oferit tot sprijinul umanitar, economic și militar posibil.

Aceleași gânduri au fost reluate de președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care a declarat că Europa este alături de Ucraina „azi și pe termen lung”

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a adăugat că UE „nu va înceta niciodată să susțină independența Ucrainei și lupta sa curajoasă împotriva agresiunii ilegale a Rusiei”.

Cancelarul german Olaf Scholz spune că inimile țării sunt alături de Ucraina astăzi, când își sărbătorește sărbătoarea națională în „circumstanțe teribile”.

Lui i se alătură lideri din întreaga Europă care urează Ucrainei o Ziua Independenței fericită, inclusiv președinții Finlandei, Letoniei, Lituaniei și Moldovei și miniștrilor de externe din Polonia și Turcia.

Prim-ministrul australian Anthony Albanese spune că sprijinul său rămâne „neechivoc și ferm” și își are rădăcinile în convingerea că dreptul internațional trebuie să prevaleze pentru a păstra suveranitatea tuturor națiunilor.

SUA vor trimite Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 3 miliarde de dolari

Statele Unite anunță un nou ajutor militar de 3 miliarde de dolari pentru Kiev, în ziua în care Ucraina marchează Ziua Independenței, precum și aniversarea de șase luni de la debutul invaziei ruse.

Finanțarea militară va ajuta Ucraina să achiziționeze mai multe arme, muniții și alte provizii pentru forțele sale armate, relatează Associated Press.

Acesta ar marca cel mai mare pachet de ajutor militar unic din partea SUA pentru a ajuta Ucraina, după ce a oferit deja peste 10 miliarde de dolari Kievului de la începutul războiului.

Momente cheie ale războiului din Ucraina

Miercuri, 24 august 2022, marchează momentul în care se împlinesc șase luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Iată o scurtă recapitulare a modului în care a progresat războiul până acum:

  • 24 februarie: După luni de speculații, Vladimir Putin lansează invazia Ucrainei, descriind-o drept o „operație militară specială” cu scopul de „demilitarizare și denazificare” a țării.
  • 7 martie: Ucraina și Rusia convin să deschidă coridoare umanitare pentru a evacua civilii din orașul asediat Mariupol, dar încercările eșuează, deoarece bombardamentele rusești au continuat
  • 30 martie: Rusia anunță mai întâi că își va opri asaltul asupra Kievului. Ulterior își va muta atenția către estul Ucrainei
  • 1 aprilie: Ororile în Bucha apar după ce trupele ruse încep să se retragă din orașul de lângă Kiev. Cadavrele sunt găsite întinse pe străzi, indicând un masacru civil
  • 20 mai: Rusia preia controlul oțelăriilor Azovstal din Mariupol după un lung asediu
  • 25 iunie: orașul estic Severodonețk cade în mâinile Rusiei, iar vecinul Lysychansk urmează pe 3 iulie, dând Moscovei controlul aproape total al regiunii Luhansk de est.
  • 1 august: Prima navă de cereale părăsește Ucraina în baza unui acord de referință cu Rusia, care blocase porturile ucrainene din februarie.
ADVERTISEMENT