News

Debut de an școlar 2023-2024. Probleme uriașe în învățământ chiar din prima zi de școală

Noul an școlar începe, însă problemele din sistem sunt departe de a fi rezolvate, mai ales că profesorii se tem că nu vor avea salariile mărite.
11.09.2023 | 07:07
Debut de an scolar 20232024 Probleme uriase in invatamant chiar din prima zi de scoala
Probleme uriașe în învățământ chiar din prima zi de școală. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Peste 3 milioane de elevi se întorc în bănci pe 11 septembrie 2023, într-un nou an școlar care are toate șansele să nu fie ocolit de noi scandaluri și neajunsuri. Părinții sunt revoltați când aud despre testarea antidrog din școli, dar și de instalarea de camere video în toate clase, în timp ce sute de școli nu au autorizație ISU.

Debut de an școlar 2023-2024 cu probleme

Mai mult, peste 600 de școli la nivel național sunt în renovare, iar familiile se plâng inclusiv de lipsa locurilor la creșele și grădinițele de stat. Așadar, oamenii trebuie să plătească mii de lei la privat, pentru a-și lăsa copilul în grija educatoarelor, fiind vorba de mii de părinți în această situație.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, părinții nu acceptă cu brațele deschise nici măsurile antidrog din școli, mai ales testarea și instalarea de camere video în sălile de clasă. Între timp, profesorii se plâng că legea salarizării nu este nici acum gata, deși trebuia să fie în luna iunie. Din cauza salariilor mici tot mai mulți directori demisionează, iar liderii sindicali amenință că va fi reluată greva.

Practic, așa cum se temeau și în vară, profesorii au fost convinși să încheie greva cu diverse promisiuni care nu au fost onorate. Mai mult, foarte mulți profesori sunt sceptici că această guvernare va onora vreodată promisiunile făcute, mai ales că țara e pe butuci din punct de vedere economic și urmează vremuri grele, cu măsuri de austeritate care vor lovi puternic în populație.

ADVERTISEMENT

Concret, conform unui sondaj realizat de World Vision, aproximativ 50% dintre profesori sunt convinși că politicienii care conduc acum țara i-au mințit și că nu vor avea parte de nicio majorare salarială din 2024, semn că încrederea în clasa politică în acest moment în România tinde să fie nulă.

”Rezultatele acestui sondaj reflectă un paradox al sistemului educațional din România. Avem profesori motivați, dar fără resursele necesare pentru a-și face munca la standardele pe care ei și le doresc. Investiția în educație trebuie să fie o prioritate națională. Rezultatele acestui sondaj trebuie să servească drept un apel la acțiune pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ.

ADVERTISEMENT

Avem nevoie de investiții serioase în infrastructură și resurse pentru a pune în valoare potențialul cadrelor didactice. Scepticismul profesorilor față de îndeplinirea promisiunilor financiare este iar o chestiune extrem de îngrijorătoare la care guvernanții trebuie să vină cu soluții”, a explicat Mihaela Nabăr, directorul executiv al World Vision România.

Cert e că anul școlar 2023-2024 va începe pe 11 septembrie și va avea 36 de săptămâni de cursuri. Prima vacanță programată pentru elevi e în 28 octombrie 2023 până pe 5 noiembrie 2023. Referitor la vacanța de primăvară, aceasta a fost programată pentru 27 aprilie – 7 mai 2024.

ADVERTISEMENT

O noutate pentru toți elevii în acest an va fi introducerea disciplinei ”Istoria Evreilor: Holocaustul”, materie care va fi studiată conform programei 1 oră pe săptămână, pe durata unui an școlar. Această materie va fi aplicată ”la clasa a XI-a cursuri de zi, învățământ liceal și profesional și învățământ liceal seral, filieră tehnologică şi clasa a XII-a, învățământ profesional special, învățământ special ciclul superior al liceului, filiera tehnologică și învățământ liceal seral, filieră teoretică”, conform Ministerului Educației.

ADVERTISEMENT
Tags: