Sport

Manuel Santana a murit la 83 de ani! A fost o legendă a tenisului spaniol, multiplu câștigător de Grand Slam

Fostul jucător spaniol de tenis Manuel Sanatana a încetat din viață, sâmbătă, la 83 de ani, vestea decestului fiind făcută publică pe site-ul oficial al turneului de la Madrid.
11.12.2021 | 20:12
Manuel Santana a murit la 83 de ani A fost o legenda a tenisului spaniol multiplu castigator de Grand Slam
ADVERTISEMENT

Manuelo Santana, fostul jucător spaniol de tenis, deținător a patru turnee de Mare Șlem, a decedat la vârsta de 83 de ani, la locuința din Marbella, unde se stabilise de mai mult timp.

Manuel Santana a promovat Mutua Madrid Open din 2002, în calitate de director

Mutua Madrid Open anunță cu regret că Manuel Santana a murit sâmbătă, la Marbella, la vârsta de 83 de ani.

ADVERTISEMENT

Președinte de onoare al Mutua Madrid Open, după ce a fost directorul acestuia din 2002, Santana a fost unul dintre cei mai importanți sportivi din Spania secolului XX, câștigând patru titluri de Grand Slam (Roland Garros 1961, 1964; Wimbledon 1966; US Open 1965), alături de alte trofee pe care și le-a trecut în palmares.

Santana a avut un rol important în faptul că Madrid găzduiește unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul tenisului, prin promovarea Mutua Madrid Open în 2002, turneu care în sezonul viitor va sărbători 20 de ani în capitala Spaniei.

ADVERTISEMENT

Familia Mutua Madrid Open vrea să ceară respect pentru familia Santana și să transmită o îmbrățișare tuturor celor dragi”, se scrie pe site-ul oficial.

„Am pierdut o legendă”, este mesajul Simonei Halep după decesul lui Manuel Santana

Simona Halep a scris câteva cuvinte după decesul lui Santana. „Am pierdut o legendă, un om extraordinar și bun. Odihnește-te în pace, Manolo Santana!”, este statusul de pe twitter al româncei, care s-a impus la Mutua Madrid Open în 2016 și 2017 și a jucat finala în 2014 și 2019.

ADVERTISEMENT

Tocmai am primit teribila veste a morții lui Manolo Santana. Cum am zis de multe ori în trecut: mii de mulțumiri pentru ce ai făcut pentru țara noastră, ai deschis drumul pentru atâția alții. Mereu ai fost un etalon, un prieten apropiat de toți.

Îți vom simți lipsa, Manolo, vei fi mereu unic și special. Multă putere familiei tale în aceste momente. Niciodată nu te vom uita!”, a fost mesajul transmis de jucătorul spaniol Rafael Nadal, ocupantul locului 6 în clasamentul mondial.

ADVERTISEMENT

Manuel Santana a câștigat patru trofee de Mare Șlem, dintre care două la Roland Garros

Manuel Santana suferea de mai mulți ani de Parkinson, motiv pentru care a fost supus mai multor intervenții chirurgicale. El este considerat pionierul tenisului în Spania, fiind cel care a deschis drumul unor mari jucători de la el din țară.

Santana a câștigat primul lui turneu de Mare Șlem în 1961, după ce s-a impus în finala turneului de la Roland Garros, cu 4–6, 6–1, 3–6, 6–0, 6–2, în fața italianului Nicola ‘Nicky’ Pietrangeli.

Trei ani mai târziu s-a impus, din nou, la French Open. Adversar i-a fost acelașți jucător italian, dar meciul a durat patru seturi, 6–3, 6–1, 4–6, 7–5. În toamna anului următor avea să câștige trofeul de la US Open, după ce a trecut de sud-africanul Eric Clifford Drysdale cu 6–2, 7–9, 7–5, 6–1.

Ultima victorie într-un turneu de Mare Șlem a lui Manuel Santana a venit în 1966. El s-a impus în ultimul act al turneuloui desfășurat pe iarba londoneză cu 6–4, 11–9, 6–4, în fața americanului Dennis Ralston.

Manuel Santana a pierdut toate cele trei finale de Cupa Davis pe care le-a jucat

De-a lungul carierei, jucătorul spaniol s-a impus în turneul olimpic din 1968, de la Mexico City, dar în acel an tenisul a avut caracter demonstrativ. A jucat de trei ori finala Cupei Davis, cu naționala Spaniei, dar a pierdut de fiecare dată trofeul.

În 1965, avea să se impună Australia cu 3-2, dar Manuel Santana a adus un punct țării lui, după victoria cu 2-5, 5-3, 6-4, 15-13 în fața lui Roy Emerson. Anul următor, aceleași echipe au ajuns în ultimul act, iar victoria australienilor a fost mai clară, 4-1. Punctul Spaniei a fost adus de Santana, după 7-5, 6-4, 6-2 cu John Newcombe.

În fine, în 1970, RF Germania a învins Spania cu 4-1. Santana a jucat două meciuri de simplu și pe cel de dublu, pierzându-le pe toate.

ADVERTISEMENT