Life

Decizia radicală luată de Niculina Stoican după ce Ansamblul Măria Tănase s-a desființat: „O nenorocire pentru instituția noastră”

Ansamblul folcloric Maria Tănăse s-a desființat, iar Niculina Stoican, care de ani buni deținea funcția de manager, a luat o decizie radicală.
16.12.2023 | 14:51
Decizia radicala luata de Niculina Stoican dupa ce Ansamblul Maria Tanase sa desfiintat O nenorocire pentru institutia noastra
Niculina Stoican și-a dat demisia. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primăria Municipiului Craiova a luat decizia de a desființa Ansamblul Maria Tănase și 30% dintre artiști vor rămâne fără locuri de muncă. În aceste condiții, din solidaritate pentru colegii săi, Niculina Stoican, care deținea funcția de manager, a decis să-și dea demisia.

Niculina Stoican și-a dat demisia din funcția de manager al Ansamblul Maria Tănase

Conform Legii 296/2023 privind sustenabilitatea bugetară, Primăria Municipiului Craiova a luat decizia de a desființa Ansamblul Maria Tănase și 30% dintre angajați vor rămâne fără loc de muncă.

ADVERTISEMENT

Instituția, alături de Casa de Cultură Traian Demetrescu, va fi alipită Teatrului pentru Copii și Tineret Colibri. „Se aprobă reorganizarea Teatrului pentru Copii şi Tineret Colibri Craiova, instituție publică de cultură de subordonare locală, cu personalitate juridică, ca urmare a comasării prin absorbția Ansamblului Folcloric Maria Tănase Craiova şi a Casei de Cultură Traian DemetrescunCraiova, începând cu data de 31.12.2023.(…) ( 2) Reorganizarea instituțiilor de cultură se va realiza cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:

a) o reducere cu cel puţin 15% a numărului de personal proporţional atât pentru funcţiile de conducere, cât şi pentru funcţiile de execuţie;

ADVERTISEMENT

b) o reducerecu cel puţin 15% a cheltuielilor de funcţionare, respectiv a cheltuielilor materiale şi servicii.
(3) Desființarea instituțiilor publice prevăzute la art. 1 va produce efecte la data de 31.03.2024, dată până la care finanțarea se va realiza din bugetele entităților existente.

(4) Teatrul pentru Copii si Tineret „Colibri” Craiova, în calitate de instituție absorbantă se subrogă în drepturile și obligațiile instituțiilor desființate, preluând totodată și calitatea procesuală în litigiile existente.

ADVERTISEMENT

Îndeplinirea procedurilor legale referitoare la încetarea contractelor individuale de muncă ale salariaților care nu sunt preluaţi în limita posturilor aprobate conform organigramei și statului de funcții, cade în sarcina conducătorilor instituțiilor de cultură reorganizate, până la data de 31.03.2024, 
cu respectarea prevederilor legale”, este decizia cu privire la instituția din care a făcut parte și Petrică Mîțu Stoian, conform radioimpuls.ro. 

Niculina Stoican: „Vreau liniște”

În aceste condiții, Niculina Stoican, care de ani buni deținea funcția de manager al Ansamblului Maria Tănase, a luat o decizie radicală. În semn de solidaritate față de colegii ei care vor rămâne fără loc de muncă, și-a dat demisia.

ADVERTISEMENT

În plus, având în vedere că nu va mai fi o instituție de sine stătătoare, artista a considerat că cel mai bine este să plece încă de pe acum. Niculina Stoican a făcut și primele declarații despre subiect și a afirmat că acum este liberă și vrea să se liniștească.

„M-am eliberat de o povară și vreau liniște. Eu am făcut tot ce am putut”, a declarat Niculina Stoican pentru starpopular.ro. Colegii vedetei sunt, la rândul lor, revoltați de hotărârea luată de autorități.

Profesorul dirijor Nicolae Drăghia a dezvăluit că mai speră ca decizia să fie reanalizată și să nu fie pusă în practică. Consideră că, în aceste momente, „cultura se află în impas”.

„Demisia Niculinei Stoican, în calitate de manager, vine ca o nenorocire pentru instituția noastră, e grav. Tot ce se întâmplă, nu doar demisia dumneaei. Până la urmă, nu este vorba despre manager sau dirijor, ci despre faptul că o instituție se desființează.

Sunt oameni care își vor pierde serviciul. Situația cea mai gravă e în rândul dansatorilor, unde sunt și cupluri, soț și soție, familii care vor rămâne fără niciun venit. E strigător la cer ce se întâmplă”, a comentat profesorul dirijor decizia luată de Niculina Stoican.

ADVERTISEMENT