News

SUA amână noi proiecte de infrastructuri pentru gaz. Aprovizionarea energetică a UE poate suferi pe termen lung

SUA amână noi proiecte de infrastructuri pentru GNL, UE se simte amenințată pe termen lung de o nouă criză energetică, după momentul Ucraina
31.01.2024 | 17:17
SUA amana noi proiecte de infrastructuri pentru gaz Aprovizionarea energetica a UE poate suferi pe termen lung
După ce Rusia a tăiat gazul prin conducte, UE este dependentă de GNL-ul american / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Decizia președintelui SUA, Joe Biden, de a amâna noi proiecte de infrastructură de gaz în numele „amenințării” climatice ar putea avea un impact în viitorul deceniu asupra Europei, care este dependentă de gazul natural lichefiat american, după războiul declanșat de Rusia în Ucraina, urmat de o criză energetică fără precedent.

O „victorie”pentru militanții pentru mediu

Salutat ca o „victorie” de către ONG-urile anti-combustibili fosili, planul lui Joe Biden a fost întâmpinat însă cu răceală de o industrie a gazului aflată în plină expansiune.

ADVERTISEMENT

Eurogas, o asociație care reunește 77 de companii europene de gaze, a îndemnat recent Washingtonul să evite o „interdicție sau limitare inutilă” a noilor infrastructuri de export maritim de GNL (gaz natural lichefiat) în Statele Unite.

Acest lucru ar „risca să sporească și să prelungească dezechilibrul global al ofertei” și „ar prelungi în mod inevitabil perioada de volatilitate a prețurilor în Europa”, a avertizat Eurogas.

ADVERTISEMENT

Crima climatică, invocată de Biden

Temerile industriei au fost confirmate la sfârșitul săptămânii trecute când președintele Joe Biden a anunțat, în campanie electorală, că va îngheța aprobările pentru noi terminale GNL în Statele Unite, invocând „criza climatică drept o amenințare existențială”.

În Statele Unite există șapte terminale de export de GNL, majoritatea în Texas, cu o capacitate totală de 328 de milioane de metri cubi pe zi. Alte cinci au fost aprobate și sunt în curs de construcție.

ADVERTISEMENT

În total, au fost selectate 22 de noi amplasamente, potrivit S&P Global Commodity Insights. Dintre acestea, patru proiecte aflate în prezent în curs de examinare de către Departamentul pentru Energie (DOE) sunt afectate de decizia de suspendare, ecrie Euractiv.

SUA, liderul exporturilor de GNL

Impulsionate de boom-ul gazelor de șist, Statele Unite au devenit principalul exportator mondial de GNL, înaintea Qatarului și Australiei, furnizând 80% din oferta suplimentară în 2023, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

ADVERTISEMENT

Statele Unite și-au majorat ponderea în importurile europene de la 43% în 2022 la 47% în 2023, devenind principalul furnizor de GNL al Europei.

De acum înainte, nu se vor mai emite noi permise de export în Statele Unite până când DOE nu își va actualiza analiza fiecărui proiect. În cazul Washingtonului, scopul este de a „înțelege mai bine nevoile pieței, cererea și oferta pe termen lung, precum și factorii de mediu”.

Bruxelles vrea să liniștească piața

Este posibil ca acest lucru să ridice noi întrebări cu privire la aprovizionarea Europei, care se află sub presiune de la invazia Ucrainei din februarie 2022 și decizia Moscovei de a întrerupe livrările de gaze prin conducte.

La Bruxelles, Comisia Europeană a ținut să liniștească industria, subliniind că moratoriul nu are „nici un impact asupra proiectelor de export deja aprobate” și, prin urmare, „nici un impact pe termen scurt sau mediu asupra securității aprovizionării UE”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt pentru energie și climă, Tim McPhie.

Începând din 2026, piața va cunoaște, de asemenea, „un val de noi proiecte de aprovizionare” deja lansate de Statele Unite și Qatar, observă Ben Cahill, cercetător la Centrul pentru studii strategice și internaționale (CSIS).

Cărbunele câștigă?

Pe termen mai lung, lucrurile sunt mai incerte. „Această întrebare se referă de fapt la ceea ce se va întâmpla în continuare, deoarece noile proiecte americane de GNL ar avea ca scop satisfacerea cererii preconizate în anii 2030 și 2040”, adaugă el.

„Această pauză va avea implicații pe termen mai lung, având în vedere creșterea cererii de GNL după 2030” în Europa și mai ales în Asia, „principalul pol de atracție”, consideră Ademiju Allen, analist la Rystad Energy, care nu exclude „o creștere a prețurilor” pe indicii mondiali.

Înainte de moratoriu, Rystad a estimat că, în ritmul actual, Statele Unite ar fi putut să își vadă cota de piață globală crescând de la 21% în 2023 la 30% în 2030.

Dacă pauza ar continua, acest lucru ar avantaja „alți furnizori de GNL, cum ar fi Qatar”, observă Simone Tagliapietra, cercetător la Institutul Bruegel din Bruxelles. „Mexicul, Canada, Mozambic și, potențial, Rusia și-ar putea crește cota de piață dincolo de previziunile actuale”, potrivit lui Rystad.

Prezentat de actorii din industrie ca o energie de „tranziție”, mai puțin nocivă decât cărbunele și petrolul, gazul rămâne contestat din cauza scurgerilor de metan, un puternic gaz cu efect de seră care încălzește clima. Pentru Rystad, „limitarea acestuia (…) ar putea încetini ritmul tranziției”, în beneficiul cărbunelui.

 

ADVERTISEMENT