News

Decizie controversată luată de Monica Anisie. Părintele Laserului de la Măgurele, dat afară

15.08.2020 | 17:38
Decizie controversata luata de Monica Anisie Parintele Laserului de la Magurele dat afara
Monica Anisie vrea un proiect de lege care să pedepsească ”Fake News-ul”. INQUAM Photos Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Monica Anisie a provocat un nou scandal după ce a decis să-l demisă pe cel mai prestigios cercetător român.

Monica Anisie a luat decizia de a-l demite pe „părintele” Lasterului de la Măgurele, Nicolae Zamfir, cu siguranță cel mai prestigios cercetător din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Zamfir ocupa din 2004 funcția de director a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.

Monica Anisie a dat afară cel mai mare cercetător român

În locul lui Zamfir a fost numit sindicalistul Nicolae Mărginean, un contestatar puternic al lui Zamfir.

ADVERTISEMENT

Zamfir a decis să se întoarcă în 2004 în România, după 7 ani petrecuți în SUA la Yale University, unde a fost cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory.

Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”, declara în trecut Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

De ce a fost demis, totuși, Zamfir? În 2018 Zamfir a reziliat un contract de 66 de milioane de euro pentru un fascilul Gamma pentru Laserul de la Măgurele. Problema e că EuroGammaS, un consorțiu care ar fi trebuit să livreze fascilului, nu a respectat mai multe clauze contractuale.

„Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”, declara Zamfir, în octombrie 2018.

ADVERTISEMENT

A urmat un șir lung de procese intentate de pierzătorii contractului, statul român reușind să câștige toate cele 24 de procese care s-au derulat până în prezent.

Drept răspuns, consorțiul italiano francez s-ar fi folosit de influența avută la nivelul Uniunii Europene pentru a sabota anumite proiecte pe care Zamfir a încercat să le deruleze din acel moment.

Imaginea lui Zamfir pe plan european a avut de suferit, astfel că presiunile au crescut pentru ca acesta să fie demis.

ADVERTISEMENT