News

Decizie de ultim moment în cazul ”bestiei” Passaris. Temutul infractor grec și-a ispășit pedeapsa și ar putea fi eliberat

Temutul Konstantinos Passaris a cerut să fie lăsat în libertate, după ce a executat 20 de ani de închisoare din condamnarea pe viață.
22.09.2022 | 16:24
Decizie de ultim moment in cazul bestiei Passaris Temutul infractor grec sia ispasit pedeapsa si ar putea fi eliberat
Konsatntinos Passaris susține că s-a îndreptat în cei 20 de ani petrecuți în închisorile din România / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Konstantinos Passaris, considerat unul dintre cei mai periculoși infractori din Europa, încearcă să scape de închisoare. Aflat la Penitenciarul Arad, grecul tocmai a ”împlinit” 20 de ani de când se află în spatele gratiilor, fracția minimă pentru deținuții pe viață.

Passaris a ”împlinit” 20 de ani în spatele gratiilor la sfârșitul lunii august

Konstantinos Passaris, care a ucis două persoane în România și cinci în Grecia, la începutul anilor 2000, s-a prezentat pe data de 25 august 2022 în fața Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiționată din cadrul Penitenciarului Arad.

ADVERTISEMENT

În 2021, ”bestia din Balcani”, așa cum a fost acesta supranumit, mai solicitase punerea în libertate, însă aceeași comisie motivase că încă nu a împlinit fracția minimă la care poate cere liberarea condiționată, conform art. 99 NCP. La acea vreme, lui Passaris i s-a recomandat să revină în august 2022, lucru care s-a și întâmplat.

Doar că și de această dată, comisia i-a refuzat punerea în libertate. Motivul invocat a fost acela că Passaris nu a avut un comportament ”exemplar” și ”excepțional”, astfel încât să poată fi considerat capabil să se reintegreze în societate.

ADVERTISEMENT

Comisia din penitenciar a refuzat să-l pună în libertate

”Din cuprinsul caracterizării aflate la dosar rezultă că deţinutul a adoptat o conduită oscilantă în perioada de detenţie, fiind sancţionat de 9 ori pentru atitudine necuviincioasă faţă de cadre şi nerespectarea Regulamentului de Ordine Interioară, confecţionare şi deţinere de obiecte interzise, sancţiunile fiind ulterior ridicate prin recompensare şi a fost recompensat de 44 de ori.

În aceste condiţii, faţă de perseverenţa infracţională a petentului, în raport cu ansamblul datelor caracteriale şi de personalitate a petentului şi faţă de prezenţa unor dificultăţi în respectarea normelor, aspect care reiese din comportamentul oscilant al condamnatului, instanţa apreciază că cererea nu este întemeiată, condamnatul nefiind pregătit pentru a fi redat societăţii, astfel că va respinge cererea de liberare condiţionată şi va fixa termen pentru rediscutarea situaţiei sale la data de 24.08.2023”, se arată în refuzul comisiei.

ADVERTISEMENT

Lui Passaris i se cere ”un comportament excepțional” în perioada detenției pentru a fi eliberat

Aceasta a arătat că Passaris a executat integral 20 de ani de închisoare și că nu a avut abateri judiciare, însă a considerat că aceste argumente nu sunt suficiente pentru ca acesta să fie eliberat.

”Or, în cazul petentului Passaris Konstantinos prin sentinţa de condamnare s-a reţinut săvârşirea de către petent a unui număr de 2 infracţiuni contra persoanei, respectiv contra patrimoniului, de o gravitate deosebită, o activitate infracţională complexă, organizată, ceea ce corespunde unei denaturări deosebit de grave a conştiinţei sociale: criminalitatea îndreptată împotriva atributului esenţial al persoanei – viaţa – este expresia maximă a stării de neconformare la normele sociale.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, numai un comportament excepţional al condamnatului pe perioada detenţiei ar putea releva redempţiunea socială a petentului, anterior executării integrale a pedepsei, că realizarea efectelor educativ, retributiv şi disuasiv al pedepsei, avute în vedere tocmai la individualizarea pedepsei într-un anumit cuantum cu ocazia pronunţării condamnării (care, prin urmare, trebuie de regulă a fi executată integral) a avut loc şi prin executarea doar a unei fracţiuni din pedeapsă”, se mai arată în document.

”Bestia din Balcani” va fi extrădată în Grecia

Konstantinos Passaris încearcă, în acest moment, să întoarcă decizia în instanță. Pe 8 septembrie, cererea lui a fost respinsă de Judecătoria Arad, însă grecul a făcut contestație, iar o decizie în acest sens va fi luată pe 6 octombrie.

Chiar dacă va scăpa din închisoare, Passaris nu scapă de probleme. Grecul are o decizie de extrădare solicitată de autoritățile elene și confirmată de justiția română, încă din 2020. Astfel, el va fi trimis în fața judecătorilor greci, pentru a da socoteală pentru crimele comise pe teritoriul acestui stat.

Passaris a ucis șapte oameni în Grecia și România

În anul 2000, Konstantinos Passaris s-a apucat de jefuit magazine și hoteluri în Grecia. El a fost arestat, însă a reușit să scape, ucigând doi polițiști și rănind grav un gardian.

Un an mai târziu el a mai împușcat o prostituată, de teamă ca aceasta să nu dea poliției informații despre el. Ulterior, grecul a mai ucis, aparent fără motiv, o farmacistă și pe sora acesteia.

Polițiștii eleni nu au reușit să-l captureze, deși la un moment dat îl înconjuraseră. Până la urmă, Passaris a reușit să fugă în Româna, unde a jefuit o casă de schimb valutar, după ce a împușcat casierul și un paznic.

Câteva zile, el a fost reținut de polițiștii români și trimis în fața justiției, iar în 2002 a fost condamnat la închisoare pe viață.

ADVERTISEMENT
Tags: