News

Când va fi eliberat temutul criminal Passaris din închisoare. Autoritățile române au stabilit data la care grecul ar putea părăsi penitenciarul

Konstantinos Passaris, teribilul criminal condamnat la închisoare pe viață pentru dublu asasinat și jaf aramat, ar putea fi eliberat în cursul acestui an de autoritățile din România.
29.04.2022 | 14:46
Cand va fi eliberat temutul criminal Passaris din inchisoare Autoritatile romane au stabilit data la care grecul ar putea parasi penitenciarul
Konstantinos Passaris va fi trimis în Grecia după ce își va ispăși pedeapsa pentru asasinatele din România / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Konstantinos Passaris, grecul care a băgat spaima în români la începutul anilor 2000, urmează să fie eliberat din penitenciarul Arad în a doua jumătate a acestui an. Criminalul în serie a depășit termenul de 20 de ani de închisoare aplicat condamnaților pe viață. După ce-și va ispăși pedeapsa în România, Passaris va fi extrădat în Grecia.

Konstantinos Passaris a depășit termenul de executare încă de anul trecut, însă judecătorii au refuzat să-l elibereze

Konstantinos Passaris a fost întemnițat la data de 28.11.2001, la 4 zile după ce a executat cu sânge rece casierul și paznicul unei case de schimb valutar de pe bulevardul Magheru. Grecul ar fi trebuit eliberat încă de anul trecut, însă judecătorii români au refuzat cererea acestuia, invocând ”conduita oscilantă pe durata detenției”.

ADVERTISEMENT

Comisia de liberări condiționate a stabilit la data de 26.08.2021 că Passaris a executat 7212 zile de închisoare în regim închis, la care s-au mai adăugat 462 de zile compensatorii pentru condiții necorespunzătoare și 66 de zile, ca urmare a muncii prestate. A rezultat un total de 7740 de zile executate, față de 7305, cât prevăzuse comisia.

Psiholog: ”Passaris își asumă responsabilitatea faptelor sale”

”Din caracterizarea petentului (filele 8-14) rezultă că, în întreaga perioadă executată, acesta a fost sancționat disciplinar de 9 ori și a fost recompensat de 41 de ori, dintre care de 7 ori cu ridicarea măsurii disciplinare; ultima sancțiune datează din 04.05.2020 iar ultima recompensă din data de 17.12.2019.

ADVERTISEMENT

A participat la programe educaționale, sociale și psihologice, manifestând interes crescut pentru acestea, finalizând inclusiv programele recomandate în planul său individualizat.

Din punct de vedere psihologic, s-a reținut în cuprinsul caracterizării că își asumă responsabilitatea faptelor sale penale și înțelege rațional consecințele negative ale acestora, poate funcționa independent, are un nivel adecvat de înțelegere a realității dar și de evaluare critică și realistă a perspectivelor sale de viitor”, au arătat judecătorii.

ADVERTISEMENT

Grecului i s-a refuzat eliberarea din cauza unui telefon găsit în celulă, acum 2 ani

Refuzul magistraților de a-l elibera pe Passaris a venit ca urmare a faptului că între 2020 și 2021, acesta nu a avut nici o recompensă, în schimb a avut două abateri grave: confecționare/deținere de obiecte interzise. În urmă cu doi ani, Passaris a fost prins cu un telefon mobil în celulă, lucru interzis în penitenciarele din România.

”În plus, având cuvântul asupra cererii de liberare, petentul a arătat că apreciază abaterile disciplinare comise ca nefiind foarte grave, nefiind unele cu violență, ceea ce semnifică o lipsă de conștientizare a caracterului ilicit al unor fapte reglementate de lege ca fiind abateri foarte grave, lipsa dorinței de a respecta pe viitor ordinea de drept”, se mai arat în dosar.

ADVERTISEMENT

Passaris poate cere eliberarea condiționată pe 25 august

Konstantinos Passaris a primit un termen de reînnoire a cererii de liberare condiționată la data de 25 august 2022, atunci când comisia de la penitenciarul din Arad își poate da acordul pentru ca acesta să părăsească închisoarea. Până la acea dată, Passaris nu trebuie să mai aibă vreo abatere disciplinară, să aibă o conduită bună și un raport psihologic favorabil. Ulterior, decizia comisiei va trebui validată de instanță. Aceasta este a treia solicitare de eliberare pe care Passaris o depune, după cele din 2020 și 2021, ambele refuzate.

Dacă autoritățile române vor considera că Passaris poate părăsi închisoarea, grecul nu va fi, totuși, pus în libertate. În iunie 2020, Curtea de Apel Timișoara a admis cererea procurorului genera adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Atena, prin care se solicită extrădarea lui Passaris în Grecia. Pe acesta îl mai așteaptă 4 condamnări pe viață, pentru uciderea a 5 persoane. Instanța românească a decis ca grecul să fie extrădat abia după ce își va ispăși integral pedeapsa în România.

Passaris, considerat unul din cei mai periculoși infractori din Europa

Konstantinos Passaris este considerat unul dintre cei mai periculoși infractori din Europa. El și-a început activitatea infracțională la doar 24 de ani, cu jaful unor agenții de turism, hoteluri și case de schimb valutar din Atena, alături de doi parteneri români.

În februarie 2000, între banda lui Passaris și polițiști a avut loc un schimb de focuri, în urma căruia unul dintre români, Nicolae Gorea, a fost ucis. A doua zi, grecul a intervenit la un post de televiziune și a amenințat că va răzbuna, ucigând trei polițiști.

Trei zile mai târziu, Passaris a fost arestat, însă după o săptămână a reușit să evadeze, împușcând mortal doi polițiști și rănind un gardian.

În mai 2001, Konstantinos Passaris a ucis o prostituată de 22 de ani, împușcând-o în față, pentru că se temea că aceasta va furniza poliției informații despre el. În aceeași zi, el a mai jefuit o agenție de turism, după care a fost urmărit de o mașină de poliție.

Ulterior, Passaris a devenit capul unei bande specializate în trafic de droguri, arme și muniție. Urmează o spargere a unei banci, după care unul din complici a fost prins în timpul unei intervenții la care au participat zeci de polițiști. Passaris a reușit din nou să fugă, însă a fost împușcat în picior.

Polițiștii români l-au prins din prima

În vara anului 2001, Passaris a încercat să asasineze un rival albanez, trăgând 8 gloanțe în mașina acestuia, după care împușcă, aparent fără motiv, o farmacistă și pe sora acesteia.

După ce mai dă o lovitură la o bancă, Passaris fuge în România, cu un pașapot fals, unde își continuă seria de jafuri.

Pe 13 noiembrie 2001, Passaris și un român jefuiesc o casă de schimb valutar, de unde fug cu aproape 100.000 de lei, iar o săptămână mai târziu, grecul ajunge la București. Pe 25 noiembrie, el intră într-un ”exchange” de pe calea Magheru, însoțit de o femeie pe care abia o cunoscuse. El i-a salutat pe paznic și pe casier, după care i-a împușcat în cap. A plecat de acolo cu 500 de milioane de lei vechi.

Poliția Română a reușit să-l captureze pe Konstantinos Passaris, după o intervenție ”ca la carte”, iar acesta a rămas în închisoare timp de 21 de ani, fără ca măcar să mai încerce să evadeze.

ADVERTISEMENT
Tags: