News

Decizie finală luată de Guvern. Cu cât cresc salariile profesorilor, OUG pregătită de Executiv

Decizie finală luată, joi, de Guvern după o întâlnire cu sindicatele. Cu cât cresc salariile profesorilor conform unei noi Ordonanțe de urgență.
14.12.2023 | 15:11
Decizie finala luata de Guvern Cu cat cresc salariile profesorilor OUG pregatita de Executiv
Guvernul și sindicatele, întâlnire decisivă privind salariile profesorilor. OUG pentru o majorare de 20%. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Telenovela legată de salariile profesorilor este aproape de final. După controversele din ultimele zile cu erorile din ”ordonanța trenuleț”, joi aceste creșteri au fost eliminat din OUG. Ce s-a decis la Guvern.

Guvernul și sindicatele, întâlnire decisivă privind salariile profesorilor. OUG pentru o majorare de 20%

Joi, 14 decembrie, premierul Marcel Ciolacu i-a primit la Guvern pe reprezentanții sindicatelor din Educatie. La această întâlnire s-a convenit ca majorările salariale pentru profesori să fie eliminate din proiectul de OUG de la Ministerul Finantelor, celebra ”ordonanță trenuleț”.

ADVERTISEMENT

Guvernanții și sindicaliștii au decis de comun acord ca salarizarea dascălilor de la 1 ianuarie 2024 să fie stabilită într-un alt act normativ. Mai exact, va fi emisă o ordonanţă de urgenţă separată în acest sens.

Concluzia este că se va emite un act normativ separat, ordonanță separată. Acum mergem la Ministerul Educației pentru că aveam o problemă cu funcțiile de conducere, nu se puteau repara acele entități”, a explicat liderul FSLI, Simion Hancescu, după discuțiile de la Palatul Victoria, notează Știripesurse.

ADVERTISEMENT

La rândul său, liderul FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a spus că în ”ordonanța trenuleț” publicata de Ministerul Finantelor ”nu mai figurau funcțiile de conducere, figura personalul didactic de predare, figura personalul didactic auxiliar, nedidactic șiatât. Lucrurile acestea trebuiau corectate și asta facem în momentul de față”, a spus Marius Nistor.

Vestea bună pentru profesori este că procentul de majorare rămâne neschimbat: 20%. Acesta se va acorda, cum au explicat și cei din Ministerul Educației, în două tranșe: ianuarie și iunie.

ADVERTISEMENT

”Vor fi două tranşe de creștere, una la 1 ianuarie, alta la 1 iunie, 13 plus 7 pe medie, 20%. Pe medie, pentru că nu este la toată lumea la fel, pentru că a fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu mai permite acum să le dai la toţi acelaşi procentaj”, a declarat Anton Hadăr, liderul Alma Mater.

Cu cât cresc salariile personalului auxiliar și nedidactic

În cursul zilei de joi, în spațiul public a apărut informația că personalul nedidactic și auxiliar va avea creșteri de doar 12% a salariilor. Se pare că și acest lucru a fost eronat specificat.

ADVERTISEMENT

Același Anton Hadăr a spus că profesorii debutanţi “vor fi în aceeaşi traiectorie, vor avea şi ei aceleaşi procentaje, tot aşa 13 cu 7″. Sindicalistul din Educaţie a mai precizat că şi personalul nedidactic şi cel auxiliar vor beneficia de același procent de creştere de 20%.

ADVERTISEMENT