News

Decizie în cazul constestației Blue Air la amenda ANPC de peste 10 milioane de lei. Ce a hotărât instanța

Lovitură pentru Blue Air. Ce a decis instanța referitor la contestația privind amenda primită de la ANPC în octombrie 2022.
26.07.2023 | 18:01
Decizie in cazul constestatiei Blue Air la amenda ANPC de peste 10 milioane de lei Ce a hotarat instanta
Decizie în cazul constestației Blue Air la amenda ANPC de peste 10 milioane de lei. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Decizie în cazul constestației Blue Air la amenda ANPC de peste 10 milioane de lei. Instanța a hotărât să o respingă, miercuri, 26 iulie, însă nu este vorba despre o decizie definitivă în acest caz.

Decizie în cazul constestației Blue Air la amenda ANPC

Amintim că în luna octombrie 2022, ANPC a comunicat că va sancționa compania Blue Air în urma anulării curselor din vara anului trecut. Conform autorității, circa 150.000 de consumatori din 23 de țări europene au fost afectați.

ADVERTISEMENT

„Respinge plângerea contravenţională formulată de petenta BLUE AIR AVIATION S.A. în contradictoriu cu intimata ANPC ca neîntemeiată.”, a transmis instanța, în urma contestației Blue Air.

Așa cum vă informam, decizia nu este definitivă. Compania are drept de apel în termen de 30 de zile. „Apelul şi motivele de apel se depun la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti”, adaugă instanța.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală a sancțiunilor este de 10 milioane de lei

Valoarea totală a sancțiunilor date de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este de 10 milioane de lei. Verificările au fost făcute în cazul zborurilor din perioada 15 iunie-30 august 2022.

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o amplă acţiune de control care a avut în vedere modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor privind serviciile de transport aerian, ale operatorului.

ADVERTISEMENT

S-a verificat iniţial situaţia zborurilor anulate în perioada 15.06.2022 – 30.08.2022 şi ofertele practicate de operatorul economic atât pe site-ul oficial, www.flyblueair.com, cât şi pe pagina oficială de Facebook sau din aplicaţia Blue Air şi extinsă, ulterior, ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la anularea tuturor zborurilor din 06.09.2022 până în 10.10.2022”, a transmis ANPC, la vremea respectivă.

În urma controalelor, ANPC a descoperit nereguli grave, precum utilizarea practicilor comerciale incorecte pe scară largă. Potrivit directorului ANPC, Blue Air nu a venit cu un plan care să includă măsuri reparatorii pentru clienții afectați.

ADVERTISEMENT

”Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi. Încă mă întreb cum urmau să se execute cursele şi de ce au fost promovate, în condiţia în care se ştia că nu pot fi duse la bun sfârşit. Nu mai vorbesc şi de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat şi mai tare (…). Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piaţă în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârşit cursele. La câţi bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici”, spunea, la momentul respectiv, președintele ANPC Horia Constantinescu.

 

ADVERTISEMENT
Tags: