News

Decizie în premieră: România refuză extrădarea în Rusia a unui ”mic oligarh”, invocând motive politice

România refuză extrădarea unui om de afaceri din Krasnodar, motivând că Federația Rusă a părăsit Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
03.10.2023 | 10:49
Decizie in premiera Romania refuza extradarea in Rusia a unui mic oligarh invocand motive politice
Justiția din România refuză să mai extrădeze cetățenii ruși / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii septembrie, Curtea de Apel București a respins cererea de extrădare formulată de autoritățile din Rusia la adresa omului de afaceri Alexandr Yadykin, fondator al companiei ARS Group din Krasnodar, acuzat de fraudă și deturnare de fonduri la scară largă.

De ce refuză România refuză să mai extrădeze cetățeni ruși

În motivare, judecătorii români au invocat, în premieră, retragerea Federației Ruse din Convenția Europeană privind Drepturile Omului, ca urmare a pierderii calității de membru la Consiliul Europei. Retragerea Rusiei s-a petrecut în septembrie 2022, iar de atunci autoritățile de acolo au solicitat României în mai multe rânduri extrădarea unor cetățeni dați în urmărire internațională.

ADVERTISEMENT

”Instrumentul invocat de Federaţia Rusă în cuprinsul cererii de extrădare din perspectiva garanţiilor ce privesc drepturile omului este cel al Organizaţiei Naţiunilor Unite, respectiv Pactul Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice din 16.12.1966.

De asemenea, şi din perspectiva condiţiilor de detenţie, nu vor mai fi aplicabile normele Consiliului Europei şi jurisprudenţa adoptată la nivelul Curţii Europene a drepturilor Omului”, se arată în motivarea judecătorilor, potrivit FANATIK.

ADVERTISEMENT

Ce spun autoritățile de la Krasnodar despre ”micul oligarh” reținut la București

Omul de afaceri Alexandr Yadykin are dublă cetățenie, rusă și ucraineană. El a fost dat în urmărire internațională pe data de 18 septembrie 2019 de către Tribunalul Districtual Oktyabrskiy din Krasnodar, fiind acuzat că, alături de alți șefi ai companiei, a înșelat clienții unui ansamblu rezidențial, care au plătit avans pentru achiziția unor apartamente, acestea nemaifiind finalizate vreodată.

De asemenea, autoritățile ruse susțin că, în perioada 11.11.2013-29.05.2016, grupul infracțional a deturnat prin fraudă o sumă mare de bani pe care a folosit-o la propria discreţie, fără a mai livra apartamentele și fără să mai restituie banii.

ADVERTISEMENT

”Pentru a ascunde infracţiunea şi a crea o aparenţă de legalitate a acţiunilor sale, Yakydin şi complicii săi au organizat realizarea unei părţi din lucrările de construcţii şi fabricarea documentelor false privind operaţiunile executate precum şi amenajarea de anunţuri publicitare, încheierea contractelor cu cetăţenii, primirea fondurilor băneşti de la aceştia”, se arată în dosar, potrivit FANATIK.

Yadykin, acuzat că a cheltuit banii uneia dintre cele mai mari bănci din Rusia

Publicațiile Kommersant și Rostov Gazeta au relatat pe larg despre cazul în care a fost implicat ”micul oligarh” rus, după ce proiectul de lux dezvoltat de compania sa, 8 blocuri cu înălțimi cuprinse între 16 și 22 de etaje, a intrat în incapacitate de plată.

ADVERTISEMENT

În 2018, dezvoltatorul și-a declarat falimentul, lăsând neacoperit un credit de 1,17 miliarde de ruble (peste 11 milioane de euro) contractat în 2014 de la Otkirie Bank, una dintre cele mai mari instituții financiare din Rusia. Ulterior, banca a intrat în posesia apartamentelor nefinalizate, în vederea recuperării creanței.

”Clienții care au plătit pentru 1/6 din apartamentele din complex, ar putea rămâne fără bani și fără imobilele achitate (…).

În 2017, au apărut primele semne de posibile infracțiuni, în acest caz. De aceea, managerii și constructorii ARS Aurora Residential Complex au devenit suspecți într-un dosar penal, la cererea reprezentantului Ministerului Afacerilor Interne din regiunea Krasnodar.

Managerii sunt acuzați că și-au însușit fraudulos fonduri destinate construirii complexului rezidențial”, relata presa rusă, la finalul anului 2018.

Bărbatul a avut voie să părăsească România în timpul procedurii de extrădare

În mai 2023, Curtea de Apel București a refuzat să emită un mandat de arestare provizorie în regim de urgență, la cererea autorităților din Rusia. În timpul procedurii de extrădare, afaceristul rus a cerut, totuși, acordul judecătorilor români pentru a merge în Cipru, pentru anumite investigații medicale.

Judecătorii i-au respins cererea, însă i-au pus în vedere că libertatea de circulație nu-i este afectată în niciun fel.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43...
Valentina Pelinel, emoționată până la lacrimi în ziua în care a împlinit 43 de ani. Surpriză pentru soția lui Cristi Borcea!
Halep, greșeala care i-a răpit șansa revenirii în tenis: decizia ei proastă se...
Halep, greșeala care i-a răpit șansa revenirii în tenis: decizia ei proastă se repetă acum într-un alt caz de dopaj
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
A MURIT marele CÂNTĂREŢ ROMÂN. Adio, maestre! Durerea e infinită
Nu există, dar face bani. 10.000 de euro, lunar, pe Instagram
Nu există, dar face bani. 10.000 de euro, lunar, pe Instagram
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că...
TAROM, reacție după ce fostul rugbist imobilizat în scaun cu rotile afirmă că nu i s-a permis îmbarcarea într-un avion
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta...
Care erau plăcerile culinare ale dacilor. Alimentele care erau un lux în dieta acestora
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română