Sport

Decizie surprinzătoare luată de UEFA! Cum se va efectua tragerea la sorți pentru Champions League din sezonul următor

Din sezonul următor, UEFA Champions League își schimbă formatul. Vor participa mai multe echipe, iar tragerea la sorți se va face diferit.
12.03.2024 | 20:37
Decizie surprinzatoare luata de UEFA Cum se va efectua tragerea la sorti pentru Champions League din sezonul urmator
Cum se va efectua tragerea la sorți pentru UEFA Champions League din sezonul următor. foto: uefa.com
ADVERTISEMENT

Începând cu sezonul 2024-2025, cea mai importantă competiție intercluburi din lume va avea un nou format. Nu vor mai exista cele 8 grupe în care erau repartizate câte 4 echipe.

UEFA Champions League își schimbă formatul

Din sezonul următor, numărul echipelor care vor participa în UEFA Champions League va crește de la 32 la 36 și, astfel, faza grupelor va fi înlocuită cu o fază a ligii care o să aibă un clasament unic.

ADVERTISEMENT

Până în acest sezon, cluburile disputau 6 meciuri în faza grupelor, împotriva a trei echipe, jucate acasă și în deplasare. Odată cu noul format, fiecărei participante i se va garanta în faza ligii un minim de 8 partide, împotriva a 8 adversari diferiți: 4 dueluri pe teren propriu și 4  în deplasare.

La final, primele opt echipe din clasamentul ligii se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce ocupantele pozițiilor 9-24 vor intra într-un play-off. Acesta va avea două etape și va fi urmat de faza ”optimilor”.

ADVERTISEMENT

Totodată, și formatele celorlalte competiții europene intercluburi vor suferi modificări. Toate vor avea 36 de echipe calificate în faza grupelor, dar o să difere numărul de meciuri jucate: UEFA Europa League, 8 meciuri, și UEFA Europa Conference League, 6 meciuri.

Tragerea la sorți pentru UEFA Champions League suferă modificări

Schimbarea formatului UEFA Champions League i-a obligat pe organizatori să modifice și modul în care se va efectua tragerea la sorți.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a optat pentru o tragere la sorți digitală, efectuată de un computer, din dorința de a economisi din timp, conform ESPN. Teoretic, dacă s-ar păstra tradiționala tragere la sorți cu bile și în noul format, ar dura în jur de 3 ore și ar necesita 900 de bile.

Este de așteptat ca acest mod de a trage la sorți să fie aplicat și pentru UEFA Europa League și UEFA Europa Conference League, având în vedere că nici ele nu se vor mai defășura la fel ca până acum.

ADVERTISEMENT

În sezonul 2023-2024, ultimul organizat în actualul format, finala UEFA Champions League se va disputa sâmbătă, 1 iunie, pe Wembley.

ADVERTISEMENT