Sport

Schimbare radicală în Champions League din sezonul 2024-2025. Cum vor arăta urnele valorice

UEFA pregătește schimbarea formatului Champions League din sezonul 2024-2025, iar fanii sunt deja cu gândul la noua formulă.
28.11.2023 | 08:46
Schimbare radicala in Champions League din sezonul 20242025 Cum vor arata urnele valorice
UEFA pregătește schimbarea formatului Champions League din sezonul 2024-2025, iar fanii sunt deja cu gândul la noua formulă. Sursă foto: CNN
ADVERTISEMENT

Pentru a contracara orice apariție a unei noi întreceri care ar putea să-i submineze autoritatea, forul continental a decis să facă modificări la nivelul celei mai importante competiții pe care o organizează.

Champions League se pregătește de schimbarea la față

Din sezonul 2024-2025, UEFA a decis să schimbe radical fața Champions League. Numărul echipelor va crește la 36, vor dispărea grupele, iar fiecare formație va avea garantat 8 meciuri cu adversari diferiți în prima fază a competiției, 4 pe teren propriu și 4 în deplasare.

ADVERTISEMENT

Pentru stabilirea jocurilor vor exista 4 urne valorice la tragerea la sorți, iar fiecare echipă va evolua împotriva a două echipe din fiecare urnă. Chiar dacă mai avem ceva de așteptat până ce noul format va fi folosit, lumea a început deja să facă primele calcule pentru acel moment.

Football Rankings a făcut o proiecție a ceea ce ne va aștepta și a stabilit echipele din cele 4 urne valorice în funcție de coeficienții din acest moment. Din prima urnă vor face parte coloși precum Manchester City, Bayern, Real Madrid, PSG, Liverpool sau Barcelona.

ADVERTISEMENT

În cea mai slab cotată urnă regăsim formații ca Ferencvaros din Ungaria sau Union Saint-Gillois din Belgia, dar și echipe care au acum un sezon bun pe plan intern în principalele campionate, precum Girona, Aston Villa sau VfB Stuttgart.

Schimbare Champions League

Primele 8 echipe se vor califica automat în faza eliminatorie, în timp ce formațiile de pe locurile 9-24 vor participa într-un play-off cu două etape pentru a-și asigura locul în optimile de finală ale competiției.

ADVERTISEMENT

Bani mai mulți oferiți de UEFA

Odată cu trecerea la noul format din Champions League, formațiile implicate vor fi recompensate mult mai generos. UEFA a hotărât să crească masa totală a premiilor cu 500 de milioane de euro, astfel că suma care va fi împărțită de echipele ce ajung la masa bogaților se va ridica la 2,5 miliarde de euro.

Până acum, forul european oferea o sumă de puțin peste 500 de milioane de euro pentru simpla participare în faza grupelor Champions League, iar din sezonul 2024-2025 aceasta va crește la 678,5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, primele prin care echipele vor fi recompensate pentru victoriile și remizele din faza grupelor vor ajunge la un total de 925,3 milioane de euro, față de 600,6 milioane de euro acum. În schimb, forul continental a decis ca distribuția în funcție de fondul de piață și de coeficient să scadă de la 45% la 35%.

ADVERTISEMENT
Tags: