News

Declarația unică 2023. Cine trebuie să o depună în mod obligatoriu

Declarația unică 2023, data limită prezentată de ANAF. Cine trebuie să depună documentul și care e plafonul pentru plata contribuțiilor
11.02.2023 | 07:30
Declaratia unica 2023 Cine trebuie sa o depuna in mod obligatoriu
Cine trebuie să depună în mod obligatoriu Declarația unică 2023. Sursa foto: ANAF
ADVERTISEMENT

Declarația unică 2023, tot ce trebuie să cunoști. În acest debut de an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un material informativ despre Declarația unică – Formular 212. Evident este vorba despre impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice din România.

Declarația unică 2023, cine e obligat să o depună

Conform comunicatului ANAF, Declarația unică 2023 trebuie completată şi depusă de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

ADVERTISEMENT

Site-ul Fiscului explică detaliat care sunt aceste venituri care intră în sfera Declarației unice. Foarte important de precizat: nu se declară veniturile cu reținere la sursă! Vorbim de salarii, pensii obținute din România sau pentru care s-au calculat contribuții sociale la sursă.

  • venituri din activități independente
  • venituri din contracte de activitate sportivă
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor
  • venituri din activități agricole, silvicultura si piscicultura
  • venituri din investiții: dividende, titluri de investiții, criptomonede, etc
  • venituri din alte surse
  • venituri din străinătate, inclusiv veniturile din pensii și salarii.
ADVERTISEMENT

Declarația unică 2023 poate fi completată şi depusă şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri. Aceștia trebuie să opteze pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Sunt mai multe posibilități de depunere a documentului. Cei de la Fisc recomandă ca Declaraţia unică să fie depusă prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă. Se întâmplă asta în conformitate cu prevederile legale în vigoare:

ADVERTISEMENT
  • prin intermediul serviciului ”Spaţiul privat virtual” (SPV);
  • pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

Cetățenii trebuie să știe că există și opțiunea ca formularul să fie depus și în format fizic, pe hârtie. Pentru asta e necesară prezența direct la registratura organului fiscal sau prin poştă. Trebuie să aveți confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

ADVERTISEMENT

Până când trebuie depusă declarația. Care e noul plafon

ANAF mai informează că acei contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau care nu dispun de o conexiune la internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unităților fiscale. Așadar, declarația unică 2023 poate fi depusă chiar de acolo.

În cadrul instituției, cetățenii pot efectua următoarele operațiuni: înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual, completare și depunere a declarației unice 2023

Românii care nu se descurcă au la dispoziție ajutorul personalului din instituții ANAF. Angajații de aici sunt instruiți pentru a acorda îndrumare și asistență pentru depunerea declarației unice 2023, a mai informat agenția.

Dat fiind faptul că salariul minim a urcat la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, noul plafon pentru plata contribuțiilor a crescut și el. Acesta ajuns la 36.000 de lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală mai anunță că formularul 212 trebuie completat și depus de cetățeni până pe data de 25 mai 2023, un termen care a fost stabilit și în anii trecuți de instituție.

ADVERTISEMENT
Tags: