News

Declarații halucinante ale unui candidat la Casa Albă. Teoria conspirației promovată de nepotul președintelui Kennedy

Robert F. Kennedy Jr. își dorește să ajungă la Casa Albă. Încearcă să-și atragă voturi cu o nouă teorie a conspirației despre Covid
18.07.2023 | 13:12
Declaratii halucinante ale unui candidat la Casa Alba Teoria conspiratiei promovata de nepotul presedintelui Kennedy
Robert F. Kennedy Jr. este celebru pentru teoriile conspirației promovate de-a lungul vremii Sursa foto: New York Post, hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aspirant la candidatura democrată la prezidențialele din 2024, Robert F. Kennedy Jr. a avansat săptămâna aceasta o teorie a conspirației, potrivit căreia coronavirusul ar fi putut fi o armă biologică “deliberat țintită” pentru a cruța evreii Ashkenazi și chinezii, în timp ce ataca în mod disproporționat albii și negrii.

Teoria conspirației promovată de nepotul președintelui Kennedy

“Există un argument că este țintit din punct de vedere etnic. Covid-19 atacă anumite rase în mod disproporționat”, a declarat Robert F. Kennedy Jr. în timpul unei cine electorale în Upper East Side din New York. “Covid-19 este țintit să atace caucazienii și negrii. Persoanele care sunt cele mai imune sunt evreii Ashkenazi și chinezii”, relatează The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Comentariile sale de la această întâlnire – o cină la care au participat membri ai mass-media și directorul de campanie al lui Kennedy la Tony’s Di Napoli de pe East 63rd Street – amplifică subiectele rasiste și antisemite, inclusiv teoriile care îi acuză pe evrei de răspândirea coronavirusului pentru a-și extinde influența și a obține câștiguri financiare, potrivit unei cercetări efectuate de Anti-Defamation League.

Un purtător de cuvânt al organizației, Jake Hyman, a declarat sâmbătă că afirmația lui Robert F. Kennedy Jr. potrivit căreia coronavirusul ar fi putut fi manipulat pentru a reprezenta un risc mai mic pentru evrei este o formă deosebit de periculoasă de teorie a conspirației – una cu care grupul încă nu s-a întâlnit.

ADVERTISEMENT

Reacții vehemente după declarațiile lui Kennedy

“Afirmația potrivit căreia Covid-19 ar fi fost o armă biologică creată de chinezi sau de evrei pentru a ataca caucazienii și negrii este profund ofensatoare și alimentează teoriile conspiraționiste sinofobe și antisemite”, a declarat Hyman.

Jane Shim, directoarea proiectului Stop Asian Hate Project, o inițiativă a Asian American Legal Defense and Education Fund, a descris remarcile lui Kennedy drept “comentarii iresponsabile și pline de ură”, comparând cuvintele sale cu “retorica periculoasă” a președintelui Donald Trump, care s-a referit în mod repetat la Covid-19 ca fiind “virusul chinezesc” și l-a numit anterior “gripa kung (kung flu n.r.)”.

ADVERTISEMENT

“Antisemitismul și sentimentele antichineze și antiasiatice sunt la fel de vechi ca și țara însăși. Chiar și astăzi, este o modalitate ușoară de a câștiga puncte cu aceiași ideologi nativiști care fabrică teorii ale conspirației precum cea pe care o promovează acum [Kennedy]”, a declarat Shim.

“În timp ce RFK scuipă pe gură afirmațiile sale nefondate, aplecându-se asupra lor atunci când sunt benefice și distanțându-se atunci când sunt dăunătoare pentru campania sa, americanii de origine asiatică vor fi afectați”, a adăugat Shim.

ADVERTISEMENT

Robert F. Kennedy Jr. a încercat o dezmințire pe Twitter

După ce New York Post a publicat o înregistrare video de la dineu, Kennedy, în vârstă de 69 de ani, a declarat într-un lung tweet că “niciodată, dar niciodată” nu a sugerat că coronavirusul a fost destinat să-i cruțe pe evrei. El a mai spus că dineul a fost neoficial, afirmație contestată de organizatorul evenimentului, editorialistul Doug Dechert.

Kennedy a adăugat în tweetul său că “nu a insinuat niciodată că efectul etnic a fost creat în mod deliberat”, deși la dineu a sugerat această posibilitate în mod direct, potrivit înregistrării video. El a numit acuzațiile de antisemitism la adresa sa “o invenție dezgustătoare”.

“Înțeleg durerea emoțională pe care aceste distorsiuni și invenții inexacte au provocat-o multor evrei care își amintesc de calomniile de sânge ale fântânilor otrăvite și de răspândirea deliberată a bolilor ca pretext pentru programe de genocid împotriva strămoșilor lor”, a scris el într-o lungă postare.

“Tatăl meu și unchii mei, John F. Kennedy și senatorul Edward Kennedy, au dedicat energii politice enorme în timpul carierei lor pentru a susține Israelul și a combate antisemitismul. Intenționez să-mi petrec cariera politică făcând din aceste cauze de familie prioritatea mea.”

Kennedy, fiul senatorului Robert F. Kennedy și nepotul fostului președinte John F. Kennedy, a atras atenția prin răspândirea unor teorii ale conspirației cu privire la pandemie, Anthony S. Fauci și epidemia de SIDA.

Celebru pentru răspândirea de teorii false

Robert F. Kennedy Jr. și-a făcut cariera politică pe false teorii ale conspirației și despre legături infirmate între vaccinurile comune din copilărie și autism, supravegherea în masă și tehnologia de telefonie mobilă 5G, efectele nocive asupra sănătății cauzate de Wi-Fi și alegerile “furate” din 2004 care i-au redat președinția lui George W. Bush.

El a comparat obligativitatea de a purta mască și eforturile de vaccinare cu Holocaustul. “Chiar și în Germania lui Hitler, puteai să treci Alpii în Elveția. Te puteai ascunde într-un pod, așa cum a făcut Anne Frank”, a declarat Kennedy în timpul unui protest de anul trecut împotriva obligativității de de vaccinare. Ulterior, el și-a cerut scuze pentru această remarcă, spunând că a vrut să “arate pericolele generate de noile tehnologii de control”.

Chiar și soția sa, actrița Cheryl Hines, a condamnat comentariul despre Anne Frank. “Referirea soțului meu la Anne Frank la un miting pentru mandat în Washington a fost condamnabilă și insensibilă”, a scris ea pe Twitter.

După douăsprezece săptămâni de campanie pentru a-l detrona pe președintele Biden în alegerile primare democrate, unele sondaje îl arată cu un sprijin de până la 20% în rândul alegătorilor primari.

ADVERTISEMENT