News

Declarațiile lui Boloș, la dezbaterea moțiunii: „Taxa pe boală nu există în Codul Fiscal. Ne permitem luxul de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că așa zisa „taxă pe boală” nu există în Codul Fiscal. Ce declarații a făcut în timpul moțiunii
04.03.2024 | 19:03
Declaratiile lui Bolos la dezbaterea motiunii Taxa pe boala nu exista in Codul Fiscal Ne permitem luxul de a avea indemnizatia de concediu medical mai mare decat salariul
Declarațiile lui Boloș, la dezbaterea moțiunii. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a stârnit critici din partea opoziției, care nu este de acord cu impozitarea cu 10% a concediilor medicale. Luni, 4 martie, a fost dezbătută, în Camera Deputaților, moțiunea simplă împotriva lui Boloș, documentul fiind inițiat de USR și Forța Dreptei.

Marcel Boloș: „Avem indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul”

În timpul dezbaterii, ministrul Finanțelor a declarat că așa zisa „taxă pe boală” nu există în Codul Fiscal. El adaugă faptul că este vorba despre „cu totul altceva” în Codul Fiscal, și anume Contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate (CASS). Ministrul spune că aceasta trebuie plătită de toți românii, altfel vor fi generate deficite și mai mari la bugetul de sănătate.

ADVERTISEMENT

În acest context, Boloș amintește că anul trecut au fost eliminate facilitățile fiscale pentru anumite categorii de români, precum IT-iști și constructori, iar prin această măsură, încasările la bugetul sănătății au crescut la circa 5 miliarde lei lunar. Însă, ministrul spune că România încă are nevoie de fonduri pentru acest sistem.

Ministrul Finanțelor atrage atenția opoziției că ar trebui să fie acordată atenție „adevăratelor probleme” din sistemul de sănătate. „Ştiu oare domnii de la USR că România este pe locul 1 în UE la decese din cauze prevenibile şi tratabile? Şi că numărul morţilor, din cauze evitabile, este de două ori mai mare decât media UE? Îi invit să arunce un ochi pe raportul despre Starea Sănătăţii în Uniunea Europeană pe anul 2023.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România au rămas cele mai scăzute dintre blocul european, asta în timp ce doar unul din trei români plătea asigurare de sănătate. Ştiţi că românii sunt europenii care scot cei mai mulţi bani din propriul buzunar pentru sănătate?”, a declarat Marcel Boloș.

De asemenea, Boloș spune că peste 1,2 miliarde de euro ajung în fiecare lună de la Ministerul Finanțelor la Casa Națională de Sănătate, deoarece altfel nu ar putea funcționa „în limitele de supraviețuire” sistemul public de sănătate. Ministrul spune că este o nevoie uriașă de fonduri pentru acest sistem și că situația actuală impune măsuri „deloc plăcute”.

ADVERTISEMENT

„Uitându-ne cu atenţie la această situaţie financiară precară prezentată, pe care bugetul de sănătate o are, în cele din urmă a trebuit să continuăm cu măsuri, deloc plăcute, care să asigure justa colectare a fondurilor puţine pe care le avem la bugetul de sănătate mai ales pentru activităţile care privesc finanţarea concediilor medicale”, a adăugat Ministrul Finanțelor, conform news.ro.

În alte state UE nu există „un sistem de plată al concediilor medicale atât de ineficient ca în România”

De altfel, Marcel Boloș punctează faptul că nu s-a introdus o nouă taxă pe concedii medicale, dar că a fost vorba de o eliminare a acestei facilități. El susține că în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, precum Germania, Franța, Spania sau Italia, nu există „un sistem de plată al concediilor medicale atât de ineficient ca în România”.

ADVERTISEMENT

Boloș spune că Executivul a vrut să elimine risipa și că există un mod injust în care se acordă plata concendiilor medicale, dar insită că nu are „nimeni nicio problemă” cu bolnavii de cancer ori cu mamele aflate în concedii de maternitate.

Au fost introduse măsuri de eficientizae a cheltuielilor publice

Totodată, potrivit acestuia, anul acesta sunt introduse anumite măsuri de eficientizae a cheltuielilor publice. Printre acestea se numără o creștere a consultațiilor preventive făcute de medicii de familie, stimularea medicilor de familie şi a medicilor din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice, pentru monitorizarea pacienţilor cu afecţiuni cronice, dar și raţionalizarea cheltuielilor cu concediile medicale.

Ministrul Finanțelor a declarat că România este singura țară din Uniunea Europeană care oferă o indemnizație de concediu medical mai mare decât salariul. „Suntem singura ţară din UE care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul atunci când eşti la serviciu.

Haideţi să dăm un exemplu concret: eşti în concediu medical şi ai un salariu brut de 10.000 lei lunar, din el scazi CAS 25%, înseamnă 2.500 lei, CASS nu scazi că eşti scutit, mai scazi impozitul pe venit: 7.500 lei x 10% = 750 lei) şi rămâi cu un net, bani pe care îi primeşti în mână 6.750 lei. Pentru cine munceşte: acelaşi salariu de 10.000 lei scădem 25% CAS respectiv 2.500 lei, CASS 10% respectiv 1.000 lei şi un impozit pe venit de 650 lei.

Practic angajatul care munceşte cu acelaşi salariu rămâne cu un salariu net de 5.850 lei. În concluzie, atunci când stai în concediu medical primeşti în mână 6.750 lei, iar atunci când eşti la serviciu primeşti 5.850 lei, adică un plus de 900 lei. Şi asta pentru că te afli în concediu medical. Cu alte cuvinte, acest sistem de plată a concediilor medicale, în exemplul de mai sus, încurajează în continuare să-ţi iei concediu medical deoarece eşti cu mult mai bine plătit atunci când eşti la serviciu. În acest timp dacă nu ai o boală foarte gravă sau cronică poţi foarte bine să îţi rezolvi şi problemele personale”, a mai spus Marcel Boloș.

 

ADVERTISEMENT