Un decret semnat de președintele Vladimir Putin prevede alocarea de fonduri pentru o instituție care va trebui să caute proprietăți rusești în străinătate și să înregistreze aceste drepturi de proprietate, chiar și în cazul în care ar data încă din perioada Rusiei țariste sau Uniunii Sovietice, scrie Blommberg, preluată de News.ro.
Straniu este faptul că decretul nu indică suma alocată respective instituției și nici măcar tipurile de proprietăți pe care le-ar căuta oficialii de la Moscova. Se pare că instituție nu va căuta și înregistra doar bunurile statului și cetățenilor ruși care au fost blocate după invadarea Ucrainei în februarie 2022.
Căutarea unor pretinse bunuri rusești ce ar fi fost obținute încă din perioada Rusiei țariste și a URSS este de natură să amplifice temerile statelor vecine, mai ales acelor care au făcut parte, la un moment dat, din Imperiul rus sau din Uniunea Sovietică.
Intențiile lui Putin par să vizeze țări precum Finlanda și Polonia care au devenit independente abia la finele primului război mondial, când regimul țarist a intrat în colaps datorită eșecurilor militare pe front și revoluției bolșevice din 1917.
O eventuală inventariere a bunurilor „rusești” ar putea crea temeri și în rândurile statelor care s-au desprins din URSS în 1991, dintre care unele fac parte acum din Uniunea Europeană și NATO sau au relații glaciale cu Moscova: Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, Ucraina sau Georgia.
Până să pună mâna pe bunuri pe care le-ar avea peste hotare, regimul de la Moscova se pregătește să confiște averile disidenților, un proiect de lege ce va intra în dezbaterea Dumei de Stat prevăzând această sancțiune pentru persoanele care „răspândesc în mod deliberat informații false”, scrie Reuters.
Anunțul privind existența acestui proiect a fost făcut de către Viaceslav Volodin, președintele Dumei, care a precizat că confiscarea averii se va plica și pentru „alte forme de trădare”, precum discreditarea armatei, solicitarea făcută altor state de a impune sancțiuni Rusiei sau incitarea la activități extremiste.
„Toţi cei care încearcă să distrugă Rusia, care o trădează, trebuie să se confrunte cu o pedeapsă meritată şi să compenseze daunele provocate ţării cu preţul propriilor bunuri”, a scris Viaceslav Volodin pe Telegram.
De la începutul invaziei Ucraine, regimul Putin a devenit din ce în ce mai opresiv astfel că încă din martie 2022 discreditarea forţelor armate sau răspândirea de informaţii false despre acestea sunt pedepsite cu închisoarea. Noul val de represiune politică vine cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din martie, la care Vladimir Putin candidează pentru al cincilea mandat.