News

Oligarhii ruși, invulnerabili la sancțiunile Occidentului. Vladimir Putin rămâne favoritul bogătașilor Rusiei

Sancțiunile Occidentului nu au produs efectele scontate inițial, anume îndepărtarea oligarhilor de către Putin și chiar răsturnarea acestuia de la putere.
10.09.2023 | 17:24
Oligarhii rusi invulnerabili la sanctiunile Occidentului Vladimir Putin ramane favoritul bogatasilor Rusiei
Roman Abramovici și-a pus la adăpost averea de sancțiunile Occidentului/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Au trecut deja 18 luni de la începutul războiului ruso-ucrainean, însă sancțiunile Occidentului nu au reușită să împuțineze averile oligarhilor ruși, care rămân în continuare fideli președintelui Vladimir Putin nedând semne că ar fi dispuși să încerce înlăturarea acestuia de la putere, scrie Ziare.com, citând mai multe publicații internaționale.

Oligarhii Rusiei rămân alături de Putin

Oligarhii Rusiei și-au construit averile imense cumpărând la prețuri infime companii din domeniul energiei, fabrici de îngrășăminte sau de oțel în perioada „perestroikăi” de la sfârșitul anilor 80. Puterea economică imensă dobândită astfel s-a translatat în domeniul politic, „cleptocrații” post-sovietici fiind foarte influenți la vârful statului rus. Pornind de la această premise, statele occidentale au mizat pe faptul că sancțiunile îndreptate împotriva oligarhilor le vor afecta major interesele și astfel vor fi stimulați să-l înlăture pe Putin, notează Business Insider.

ADVERTISEMENT

Numai că perioada scursă de la începutul războiului ruso-ucrainean nu a adus sperata ruptură între Kremlin și marii industriași ai Rusiei, care nu par dispuși să riște o lovitură de palat împotriva președintelui Rusiei. Sancțiunile Occidentului nu au adus rezultatele scontate din două motive: primul este că averile oligarhilor ruși nu au fost major afectate, iar al doilea este că, în continuare, oligarhii au mai mult de câștigat dacă rămân alături de Putin decât dacă intră într-un conflict cu acesta.

După ce a venit la putere în 2000, Vladimir Putin a declanșat o campanie anticorupție ce a vizat unii oligarhi, care și-au pierdut o mare parte din avere sau chiar au ajuns la închisoare. În schimb, cei care au evitat conflictul cu președinte au prosperat, iar influența lor a crescut, ceea ce i-a făcut loiali lui Putin. În continuare, miliardarii Roman Abramovici sau Alișer Usmanov, cu afaceri în minerit și metalurgie, au acces privilegiat la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile Occidentului au produs pierderi mici

Cu toate acestea, războiul și sancțiunile i-au făcut pe oligarhi mai dependenți de bunăvoința lui Putin, care a profitat de ocazie pentru a le reduce influența în mediul politic, susține Ivan Fomin, analist la CEPA. „Activele sunt acum pasive, făcând proprietarii lor mai vulnerabili, deoarece controlul asupra afacerilor din Rusia este condiționat de loialitatea proprietarilor față de Putin și, în special, de sprijinul lor pentru război”, afirma Fomin în luna aprilie.

În ce privește impactul financiar al sancțiunilor, publicația Forbes nota că cei 39 de ruși din lista de miliardari ai lumii au pierdut împreună 45 de miliarde de dolari de la declanșarea invaziei în Ucraina. Deși suma este enormă, ea reprezintă o scădere de numai 13% a averilor celor 39 de oligarhi. Pierderile au fost provocate de slăbirea rublei, exodul companiilor străine, prăbușirea prețurilor acțiunilor companiilor publice și confiscarea unor proprietăți scumpe, inclusiv vile masive și iahturi de lux.

ADVERTISEMENT

Chiar și cu averile puse sub sechestru în Occident, sacrificiul nu este foarte mare pentru oligarhi, dacă reușesc să-și păstreze intacte bunurile din Rusia, crede Peter Rutland, profesor la Universitatea Wesleyan. „Și-ar pierde imediat toate bunurile din interiorul Rusiei. Aliații și familiile lor ar putea fi arestate. Nu există nicio ambiguitate în ceea ce privește dezavantajele. Și partea pozitivă este că poți, în continuare, să câștigi mulți bani în Rusia”, a spus Rutland.

Moartea lui Prigojin, un avertisment

Păstrarea afacerilor din Rusia chiar le-a adus mai mulți bani decât înainte de război, în anumite cazuri. Andrei Melnicenko și-a dublat chiar averea din cauza creșterii accelerate a prețurilor la îngrășăminte, ajungând acum la 15,6 miliarde de dolari. De asemenea, Vladimir Potanin este mai bogat cu 6 miliarde de dolari după ce a cumpărat Rosbank de la banca franceză Société Générale în aprilie 2022, astfel că averea a ajuns la 28,8 miliarde de dolari. Achiziționarea Rosbank este doar un exemplu de tranzacții prin care oamenii de afaceri ruși au cumpărat active în valoare de 40 de miliarde de dolari la prețuri mici de la companii occidentale care voiau să iasă de pe piața din Rusia.

ADVERTISEMENT

Nici speranțele că oligarhii se vor revolta din cauză că nu mai pot duce același stil de viață opulent nu s-au materializat. Miliardarii ruși au fost suficient de abili încât să identifice scăpări în sancțiunile Occidentului și astfel s-au mutat din Franța și Marea Britanie în alte țări, precum Thailanda, Turcia sau Emiratele Arabe Unite. „În cea mai mare parte a anilor 1990 a existat mult haos politic. Acești oameni sunt obișnuiți cu acest tip de schimbare bruscă a regulilor jocului, așa că sunt pregătiți pentru acest tip de joc”, a comentat Rutland. De exemplu, Roman Abramovici a reușit să transfere multe dintre bunurile sale, inclusiv iahturi și avioane private, copiilor săi care nu au fost plasați pe lista de sancțiuni.

Semne că răbdarea oligarhilor scade există, însă sunt sporadice, cum este cazul patronului Yandex, Arkadi Voloj, care a început să critice războiul abia în ultima perioadă, într-o încercare de a convinge UE să ridice sancțiunile împotriva sa. „Un fel de revoltă a oligarhilor nu este imposibilă, dar nu pare foarte probabilă acum”, a mai spus Peter Rutland. În plus, Putin a arătat că încă este capabil de represalii nemiloase, un indiciu fiind moartea suspectă a lui Evgheni Prigojin.

ADVERTISEMENT