Liderul de la Kremlin este așteptat să câștige alegerile din luna martie, atunci când va candida pentru un nou mandat de șase ani în fruntea Rusiei. Agenția de presă rusă RIA a transmis sâmbătă că Vladimir Putin nu va candidata din partea vreunui partid, însă mai multe partide au anunțat deja că îl vor susține pe acesta în alegerile prezidențiale.
Agenția de presă RIA, susținută de stat, a transmis sâmbătă, citând doi înalți politicieni de la Moscova, că actualul președinte Vladimir Putin va candida la alegerile prezidențiale din martie ca independent, fără a apărea pe listele vreunui partid.
Andrei Turchak, un înalt oficial al partidului aflat la guvernare, Rusia Unită (RU), a precizat pentru RIA că Vladimir Putin nu va candida din partea partidului de guvernământ, chiar dacă are sprijinul total al acestuia, urmând să candideze ca independent.
De asemenea, Serghei Mironov, un politician de rang înalt din cadrul partidului Rusia Justă, care îl susține pe Putin, a fost de asemenea citat de RIA, afirmând că Putin va candida ca independent și că partidul pe care-l conduce va strânge semnături în sprijinul său.
Agenția de presă Reuters scrie că Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, este aproape cert învingător la alegerile din primăvară. „Pentru Putin alegerile sunt o formalitate: cu sprijinul statului, al mass-mediei de stat și aproape fără disidența publicului larg, este sigur că va câștiga.
Susținătorii lui Putin spun că acesta a restabilit ordinea, mândria națională și o parte din influența pe care Rusia a pierdut-o în timpul haosului provocat de prăbușirea Uniunii Sovietice și că războiul său din Ucraina – ceea ce Putin numește o “operațiune militară specială” – este justificat”, arată sursa citată.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat într-un interviu anterior că “Putin va fi reales anul viitor cu mai mult de 90% din voturi”. În conformitate cu reformele constituționale pe care le-a orchestrat în 2020, Putin este eligibil să candideze pentru încă două mandate de șase ani după ce mandatul său expiră anul viitor, ceea ce i-ar putea permite să rămână la putere până în anul 2036.
Dacă va rămâne la putere până atunci, mandatul său îl va depăși chiar și pe cel al lui Iosif Stalin, care a condus Uniunea Sovietică timp de 29 de ani, ceea ce îl va face pe Putin cel mai longeviv lider de la Moscova de când există imperiul rus.
Și în 2018, Putin a candidat ca independent.
Liderul opoziției ruse încarcerat, Alexei Navalny, singurul disident cu notorietate națională și internațională, nu a mai fost văzut din 6 decembrie.
Kremlinul a declarat că nu deține “nicio informație” despre Navalny. Autoritățile penitenciare l-au mutat din colonia penală, unde își ispășea pedeapsa pentru mai multe acuzații, inclusiv de extremism, dar nu au precizat unde a fost transferat. Oficialii penitenciarului au declarat vineri în fața unui tribunal că Navalny a părăsit penitenciarul IK-6 din orașul Melekhovo din regiunea Vladimir.
Întrebat dacă Kremlinul deținea informații despre Navalny, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat: “Nu am avut nicio informație despre Navalny: “Nu. Repet din nou: nu avem capacitatea, dreptul sau dorința de a urmări soarta acelor prizonieri care își ispășesc pedepsele din ordinul unei instanțe”.
Navalny, care a devenit cunoscut prin faptul că a ironizat “elita” lui Putin și a acuzat “corupția extinsă”, a fost condamnat în august la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani și jumătate pe care îi ispășea deja. Aliații criticului lui Putin se pregătiseră pentru transferul așteptat al acestuia într-o instituție de înaltă securitate cu “regim special”, cel mai dur grad din sistemul penitenciar rusesc, înainte ca acesta să fie mutat.